Last news in Fakti

7 Септември, 2017 10:25 2 632 5

Продават корабостроителницата в Русе

  • русе-
  • корабостроителница-
  • търг-
  • ктб-
  • индустрия

Предприятието се предлага на търг срещу сумата от 32 милиона лева

Продават корабостроителницата в Русе - 1

Един от последните големи неразпределени активи на фалиралата КТБ се предлага от синдиците ѝ - те продават на търг срещу 32 млн. лв. земята и сградите на корабостроителницата в Русе.

Предприятието не работи от месеци, а строителството и ремонтът на кораби от години е в тежка ситуация по цял свят. Затова първата продажба може и да е неуспешна или да се появи желаещ за индустриални сгради и достъп до Дунава. Дори и при по-ниска цена получената сума ще влезе в КТБ, която има да получава 33 млн. лв. от предприятието и е първи поред обезпечен кредитор. А със сделката съвсем ще оредеят активите, които още могат да се приемат като контролирани от близки до Цветан Василев лица, пише "Капитал".

Три години след затварянето на КТБ най-големите дружества от орбитата на банката вече са при други собственици: "Булгартабак" и "Техномаркет" се свързват с Делян Пеевски, БТК е при Спас Русев и ВТБ, "Петрол" при Гриша Ганчев и т.н.

Имотите на "Русенска корабостроителница-запад" са обявени за продан от частен съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, като предложения могат да се подават до 5 октомври. В офертата влизат 15 парцела с обща площ от около 300 дка и множество сгради (цехове, работилници, складове и т.н.), а началната цена е 32.3 млн. лв. Активите се продават само в пакет, тъй като са част от цялостен комплекс за строителство и ремонт на кораби, се посочва в обявата.

Заводът не работи, след като в началото на тази година беше запечатан от частен съдебен изпълнител с решение на съда. И преди това предприятието трудно можеше да се нарече "корабостроителница", тъй като според запознати последният кораб от него е излязъл през 2011 г. Освен това специалисти твърдят: за корабостроене са необходими поне 3000 работници, а при затварянето на завода в него работеха 100-ина души. Според последния публикуван отчет на "Русенска корабостроителница-запад" през 2015 г. дружеството е осъществявало дейност по производство на метални конструкции, кораборемонт, услуги по металообработка и рязане на скрап. По думите на Хаджииванов в завода е имало рязане на машини, но предприятието е възстановимо, а интерес към активите има и се правят огледи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    14 0 Отговор
    пореден завод, с потенциал 3000 работни места отива в историята, защото някой е решил че не му е удобен.
  • 2 1234

    4 0 Отговор
    Е...ти и лапачите гадни,отворили едни уста света ще налапат,къде ще го носите това бе?Че то мястото е 2/1/1 ще се събере ли всичко това в тоя трап?

    Коментиран от #3

  • 3 jp power

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Тия не може да ги разбереш, те са болни мозъци, извратени убийци, готови на всичко за да задоволят егото си.
  • 4 ТИМ Варна

    2 0 Отговор
    ТИМаджийте да го взимат, нали те са собственици И на "Пристанище Русе"...
  • 5 Пламен

    3 1 Отговор
    Ейго, сега министъра на икономиката да го КУПИ за да се пробват да ръководят предприятие с 3000 души, да произвеждат, реализират, внасят в хазната и т.н. Не да се пускат да унищожават/източват/заграбват Дунарит. Като са такива ВЕЛИКИ мериджейни, и толкова милеят за родната икономика, да възстановят ЖИТИ, ХИМКО Враца, Кремиковци, Видахим, КТМ Радомир, Плама, ДЗУ Стара Загора и хилядите унищожени от колегите им.