Last news in Fakti

22 Декември, 2011 12:27 1 429 0

Горнооряховският суджук с европризнание

  • суджук-
  • мзх-
  • европейски съюз

Горнооряховският суджук получи европейско признание. Традиционният ни апетитен колбас получи защитено географско указание от Европейския съюз, което е част от европолитиката за качество на храните. Днес това бе отбелязано в Официалния вестник на ЕС, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Получаването на право за ползване на защитено наименование в значителна степен разширява пазарните възможности на продокута. 

Това е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество. Така суджукът ще се сдобие със специален етикет за защитена стока.

Местните производители започнаха преди две години битка за европейско разпознаване на горнооряховския суджук.

Защитеното географско указание Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) може да бъде използвано на територията на Европейския съюз, включително и България само от производителите, членове на сдружение СДРУЖЕНИЕ „РАХОВЕЦ - 2007”, а именно:
1. ЕТ „СТЕФМАРК – Стефан Марков”- гр. Горна Оряховица, ул. „Свети Княз Борис І” № 86;
2. “Р.А. – 03 – Боби”  ООД - гр. Горна Оряховица, ул. „ Стоян Михайловски” № 16;
3. „Родопа–Горна Оряховица-96” ЕООД – гр.Горна Оряховица, ул „Отец Паисий” № 63.


Контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

В ЕС има разработена цялостна Политика на качеството и т.нар. защитени наименования, която включва защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА