Last news in Fakti

16 Септември, 2017 13:42 18 832 10

Северна Корея „копае” яко

  • bitcoin-
  • северна корея-
  • миртуална валута
Северна Корея „копае” яко - 1
Снимка: Shutterstock

Северна Корея е започнала още през месец май да „копае” bitcoin-и като алтернативен начин за финансиране, съобщава разузнавателната компания Recorded Future. Причината е, че Съветът за сигурност на ООН одобри нови санкции срещу страната, включително ограничаване вноса на петрол, забрана за износ на текстилни продукти и прекратяване на допълнителни трудови договори зад граница.

За момента не може да се определи точно колко bitcoin-а са купили севернокорейците, но активността им е значителна на финансовите пазари. „Или дейността по покупка на виртуалната валута е спонсорирана от държавата като средство за генериране на средства за режима, или купувачът е частен потребител, приближен до лидерите или техните семейства, които имат достъп до интернет”, коментират от Recorded Future.

„Копаенето” е процес на печелене на bitcoin-и чрез високопроизводителни компютри. Главен играч в „копаенето” е Китай, който в края на септември спира борсовата търговията с виртуалната валута.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИРИЛИЦА

    43 11 Отговор
    поредната измама са тия нови пари,без покритие, кой ги гарантира,коя държава ?

    Коментиран от #2, #8

  • 2 отфорко

    23 31 Отговор

    До коментар #1 от "КИРИЛИЦА":

    За това 1% са богати, а останалите глупави и бедни! Преди да правиш коментари, прочети какво са криптовалутите, каква е тяхната функция, как оперират и какво е предназначението им, и ако успееш да вникнеш в механизма ще е добре, ако не здраве да е! Най-лесно е да кажеш това е глупост, само защото не го разбираш!

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 3 Анонимен

    9 1 Отговор
    Странна статия. Какво добива Северна Корея точно? Китай и Индия държат над 80% от добива на биткойн (70%-10%). Може би инвестират чрез купуване на биткойн с цел продажба, но ако това е така то са изгубили страшно много пари предвид спада на биткойн от 5100 долара до 3500 за седмица поради идващата забрана на Китай за търговия с валутата...

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    22 8 Отговор

    До коментар #2 от "отфорко":

    ти явно много ги разбираш и си от този 1% :))))
  • 5 Гого

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "отфорко":

    я се успокой и си сипи една боза да пийнеш ;)
  • 6 Ко речи

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Китай дали не е знаел, кога ще забрани търговията с биткойни? Русия въведе първа правителственият контрол, сега Китай създава механизъм за контрол. Падането на биткойна подейства освежаващо - погледни доверието, което има вече тази валута. Само загубеняк може да загуби в момента от поевтиняването на биткойна!!!
  • 7 Пребит коин

    7 4 Отговор
    Въпрос на време е глупаците да изгорят с криптовалутите. Не "дали", а "кога"... Ако досега не са ги осребрили, вече са от изгорелите... Тия дето нервничат тука, сигурно са "изкопали" нещичко, но няма как да си го вземат без НАП да ги усети.
    Скоро ще има яко пищене откъм мамулския коневръз.

    Вече си продават риговете, но е базвъзвратно късно.
    Накратко : Гриз дървото !
    :-)
  • 8 Дан

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "КИРИЛИЦА":

    Как точно държавата ти е обезпечила парите? Обърни се двадесет години назад и ще разбереш как - никак! :) Сега си напиши домашното, открий приликите между златото и биткойна, и ще научиш защо, както маслото ти в магазина, си удвоява цената в последните месеци.
    Отучете се, българи, да си губите времето да пишете плоски и необосновани коментари извън контекст за неща, които не разбирате; използвайте времето да направите нещо хубаво за близките си :)

    Коментиран от #10

  • 9 Kcaniba

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "отфорко":

    Икономиката е малко по различно нещо, както и социологията впрочем!!!
    Тяхното общество е високосоциаоизировано.
    Т. Е са нещо като един общ механизъм - пчелен кошер, мравуняк... И няма как да има 1% и 99%, визираш, сравнявайки със твоята реалност предполагам. Изстрелване на ракета в космоса се възприема като постижение на цялото общество, защото всеки е дал своят принос за това.
  • 10 Гого

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дан":

    Черпя те една виртуална боза понеже много ги разбираш нещата. Ай наздраве. :)