1 686 2

Практика за български студенти в германски фирми

Милена Богданова

Споразумение за сътрудничество за подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на икономиката и управлението за нуждите на българската стопанска практика в тясно взаимодействие с немския бизнес подписаха днес Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и СУ „Св. Климент Охридски“. Подобен договор ГБИТК подписва за втори път. Първото споразумение е с Немския факултет към Техническия университет.

„Достъп до германския бизнес в България е нещото, което с това споразумение ще получат студентите от СУ – достъп до програми, до места за практика. Защо не дипломните работи да бъдат пригодени към някои конкретни проблеми на предприятията, т.е. да им бъдат зададени от фирмите и те научно да ги разработват. Също така да се осъществява обмяна на студенти между България и Германия. Задачата ни е нашите фирми, които са над 500 – български и немски, да ги интегрираме малко повече с научната общност”, каза за Факти.бг д-р Митко Василев, председател на ГБИТК.

Сред основните точки на споразумението са: обсъждане и обогатяване на учебните планове по дисциплините, преподавани в Стопанския факултет на Университета, съобразно актуалните потребности на бизнеса; представяне на реални казуси от практиката с цел включването им в учебния процес; осъществяване на обмен на преподаватели, гост-лектори и гост-изследователи, обсъждане на научни изследвания, включително участия на изследователски семинари, научно-практически конференции и дискусии; съвместно участие в проекти по национални и международни програми; съвместно провеждане на специализирани обучения, кръгли маси, конференции и други събития; финансово подпомагане създаването на технологични възможности за модерна среда на обучение; посещения в предприятия, членове на ГБИТК.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 10:54  30.09.17
  А защо Германия не инвестира в България, създава офиси и дава европейски заплати?
 • Прагматик
  Отговор
  2 15:46  02.10.17
  Като човек дипломирал се в Германия мога да ти кажа защо - защото тези кадри не са способни да работят според изискванията, културата и динамиката на немския пазар. Простичко казано - не могат да изработят такива заплати. Че заплатите са ниски - ниски са, но не може да са 1:1 поне засега. Разликите са огромни - тъжната реалност.

Напиши коментар:


Публикувай