562 5

Дигитализираме българската икономика

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

България и Бавария ще си обменят информация и добри практики в процеса по дигитализиране на икономиката. За това се договориха заместник-министър Александър Манолев и президентът и научен изпълнителен директор на Центъра за дигитализация на Бавария проф. д-р Манфред Брой. Бавария е една от най-развитите провинции в тази област като имат амбициозна програма за пълна дигитализация на редица сектори от икономиката си.

На срещата са били презентирани възможностите на София Тех Парк и организиране на обучения и уърк-шоп събития. „Основен приоритет за нашето министерство е да разходваме максимално ефективно безвъзмездната финансова помощ, която получаваме от Брюксел за внедряване на иновации в производството и насърчаване на предприемачеството“, каза Манолев. Предстои да започне процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност близо 67 млн. лв. Целта й е насърчаване на предприемачеството.

Представители на ИКТ клъстера в Бавария имат интерес за участие в специализирани събития в България за установяване на дългосрочно сътрудничество. Обсъдени са и възможностите клъстерите в областта на информационните и комуникационни технологии на България и Бавария да установят стратегическо партньорство.

„ИТ секторът е най-бързо развиващия се в българската икономика и в него работят повече от 17 500 души“, каза заместник-министър Манолев. По думите му България е лидер в тази област на Балканите и редица компании в световен мащаб откриват свои представителства в страната ни. „За нас ще бъде ценно да обменяме опит както на институционално ниво, така и между бизнеса, за да продължим този темп на развитие и да не допуснем грешки при бързия растеж“, допълни Манолев. Той изрази надежда, че след бъдещото посещение ще бъдат установени стратегически партньорства не само в обмяната на опит, но и при реализирането на съвместни проекти.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Именно
  Отговор
  1 18:44  23.11.17
  ако дигитализацията представлява най-общо обръщане на аналоговата информация в нули и единици, познайте кое от двете би било наш'та икономика!

  Коментиран от #2

 • Shmeker
  Отговор
  2 18:46  23.11.17

  До коментар #1 от "Именно":

  Муахахахаааа вярно.
 • Мъчна работа
  Отговор
  3 19:54  23.11.17
  От 10 години все се дигатилизираме! Институциите ни освен удотоверения и копия вярно с оригинал, подписи, три имена и т.н. Друго не признават! Дебела бюрократична глава с конски капаци немой така лесно я дигитализират!
 • Голям прос
  Отговор
  4 01:41  24.11.17
  Коя икономика.....?!!
 • Гост
  Отговор
  5 07:39  24.11.17
  Ей тука вече ще пада смях и усвояване. Баварците ще изпопадат от бмв-тата, като им се обясни с бай ганьовско намигване, че е важно джигилизацията да стане на хартия, за да не изпусне срока, а после като разхвърляме парата ще се доджигилизираме. Накрая ще се купят слънчеви батерии за калкулаторите и ей ти хем иновация хем дегеджилизация.

Напиши коментар:


Публикувай