6 512 17

Икономически най-добрите български области

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Когато става дума за това в коя българска област икономиката е най-добра, безспорно лидер остава столицата. Сред най-силните икономики обаче се нареждат и тези на Габрово, Стара Загора, Варна и Русе, сочат резултатите от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и Региостат.

В другия край на класацията са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. При всички от тях липсват частните инвеститори, което води до висок процент на безработица, ограничена заетост, респективно ниски доходи и висока степен на бедност.

"През третото тримесечие на текущата година броят на заетите в Южна България е с 145 000 души над нивата от 2016 г., като 70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора”, посочват от ИПИ.

Що се отнася до заплатите, то единствено Софийска област е с над средното за страната заплащане. По-значително повишаване на средните нива на месечно заплащане се регистрират в Пловдив и Плевен. Обратният процес се отнася за областите Видин, Силистра и Кюстендил.

Болната тема остава образованието. Качеството му продължава да е ниско, отчитат от ИПИ. „Делът на отпадналите ученици се повишава по последни данни, а през 2016 и 2017 г. делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям откакто се провеждат зрелостни изпити”, посочват от института. Сред областите, които отчитат значителен напредък в сферата на образованието през последните няколко години е Смолян.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • pff
  Отговор
  1 21:26  28.11.17
  пълни глупости ...
 • Слави
  Отговор
  2 21:35  28.11.17
  Полски Трамбеш в момента е едно от малкото привлекателни места за инвестиция и зя живеене. Града през последните 10г се разви много. Бай Пешо отвори още един хоремаг а кметицата боядиса кметството, града се обнови. Надяваме се през 2018г до отвори и денонощното но Страхил, а лятото с литната дискотека ги разбиваме. Така че които се колебае да идва при нас и работа ще му намерим и квартира....

  Коментиран от #3

 • Пинко
  Отговор
  3 21:38  28.11.17

  До коментар #2 от "Слави":

  Хахахахаха, супер як виц разказа.Браво!
 • бай Гошу
  Отговор
  4 01:09  29.11.17
  Ако не искаш да живееш в София, но работиш там, то тогава може да си потърсиш жилище в Перник и по-конкретно в кв. Изток, което практически означава, че за 15мин. си в столицата. Ако нямаш достатъчно средства за жилище в Перник, то може да си купиш в Радомир, където са значително по-евтини. Там хубавите апартаменти, нуждаещи се от ремонт са между 20-30 хиляди. А в мухлясалите панелки може да намериш и за 10-15 хиляди.

  Коментиран от #11


 • Чурулик чурулик
  Отговор
  5 05:38  29.11.17
  Насекъде се живее по добре от тъпата софия.......тук е ужасно и отвратително
 • Диет са вика
  Отговор
  6 06:26  29.11.17
  Единственото хубаво нещо на комунизма беше- СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО.......За съжаление селяните превзеха столицата и наложиха чалга "културата".

  Коментиран от #12

 • Георги
  Отговор
  7 06:58  29.11.17
  Ако искате да живеете в миналия век отидете във Видин, там 10 ноември все още не е дошъл.
 • Русчук
  Отговор
  8 08:46  29.11.17
  В Русе силна икономика???... по голяма лъжа не може да се измисли... по скоро умряла икономика и мизерни заплати защото не е София и съответно няма и магистрала до тук... хора не останах в града поради тези факти.
 • Габровец
  Отговор
  9 09:01  29.11.17
  Че то Габрово е вече село, изкуствено подържано от герб
 • шовинист
  Отговор
  10 11:00  29.11.17
  Това проучване е на американско- соросовата фирма, наречена институт за пазарна икономика. Там работят следовници на сат. ана и тяхната цел е унищожение на България. В случая конкретната цел е пак да се мразят и делят столица и провинция, от което се сещате, че само враговете на България имат интерес. Нищо в тази статия не е вярно. София не е цъфнала, защото вече е превърната във ве це, подобно на повечето големи градове в ЕС - пълна е с всякакви маргинали от "по света и у нас". Освен това българомразците принудиха всички чужди инвеститори да са в столицата. Оттам идва и голямата разлика- просто в сф повечето фирми плащат осигуровки върху реалната заплата и това влиза в статистиката. Извън София никой не плаща осигуровки върху реалната заплата. Затова в Хасково или Шумен всички плачат, че вземат по 500 лв. а само креидитите им са по над 800. Та...така :)
 • Шушан
  Отговор
  11 11:11  29.11.17

  До коментар #4 от "бай Гошу":

  От Перник и куче няма да си взема...

  Коментиран от #14

 • ДДДДДД
  Отговор
  12 11:40  29.11.17

  До коментар #6 от "Диет са вика":

  Ако имаше софийско гражданство 2/3 от фирмите нямаше да са в София а в други части на страната. Щеше да е 3 пъти по- добре и повече региони на страната щяха да са развити. А не като сега всичките събрани в 2-3 града. София - сферата на услугите, Пловдив - индустриалната сфера.
 • Различен
  Отговор
  13 11:56  29.11.17
  Е.аси простотията! Тези от ИПИ, по спомени от Бай Тошово време ли работят?? Русе сред силните икономики???? Е такъв виц няма!!! След като нарязаха всички фабрики на скрап, Русе цъфти с икономика, но всеки втори прави планове, как да избяга от града, а по улиците са само хора с повредена психика! От амнайсетте мола, дето щяха да процъфтяват в Русе, има само един, на който и първият му етаж не е зает с магазини, а ако го нямаше и киното там, то щеше да бучи празен и изоставен, като другите! Не знам до колко това може да е критерии, но единственият фалирал и затворил Макдоналдс в света е в Русе, при условие, че бе до шадравана на центъра, на баш пешеходната зона! Няма Кентъки няма каквато и да е верига, но вие ми говорите за просперитет? За последните 8 години управление на ГРОБ, Русе обезлюдя с още 20-30 хиляди души. Благодарим ти Б.Б.!

 • Георги
  Отговор
  14 15:37  29.11.17

  До коментар #11 от "Шушан":

  Шушанчо само със шамарите ще си тръгнеш от Перник, никой няма да ти даде куче а може и нещо др за спомен че да те топли в дългите мразовити нощи.
 • азсъм
  Отговор
  15 15:39  29.11.17
  Ние "простите хора" в провинцията живеем по-скъпо от "софиянците". Тука няма лидл. кауфланд и т.н да се купува храна на безценица, горивото дори е по-скъпо от това в сф! Но за сметка на това има места, като компанията в която аз работя, в които заплатата е по-сериозна от средната в софия. Аз мога да си позволя да си пътувам до сф да си изпия 1 кафе и да си сипя 50лв нафта, ама колко софиянци могат да си го позволят това да дойдат до провинцията няколко пъти месечно, безцелно само на разходка и кафенце?Не мисля, че се живее зле извън София, даже напротив, кой както си го направи ;) Прекалената пренаселеност там, дава право на голям избор от работна ръка и съответно заплати от по 1000 лв им се виждат примамливи на повечето хора и са готови на всичко за тия пари.. А да не говоря, че в повечео сектори 1000лв заплата никой не взима :) Лично наблюдение :)

  Коментиран от #16

 • Мда
  Отговор
  16 21:32  29.11.17

  До коментар #15 от "азсъм":

  Прав си до някъде.. Ако не си програмист няма много смисъл да живееш в София, макар че сега и читавите програмисти могат да си позволят да работят от вкъщи и съответно да живеят в провинцията....
 • Пловдив
  Отговор
  17 22:57  29.11.17
  Умишлено ли е пропуснат Пловдив при най силните икономики. Пловдив надминава София в много отношения.

Напиши коментар:


Публикувай