2 489 6

Турция започна строежа на атомна електроцентрала

Милена Богданова

В турския град Мерсин беше направена „първа копка” на АЕЦ „Аккую”. На официалната церемония присъстваха генералният директор на Росатом Алексей Лихачов и турският заместник-министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

Руската компания има правото да построи т.нар. „неатомни елементи” на АЕЦ „Аккую”. Предвижда се строителството на 4 енергоблока, чиято обща мощност ще бъде 4800 мегавата, да приключи през 2023 г. Първоначалните изчисления сочат, че инвестицията ще е на стойност 20 млрд. USD.

„Росатом” получи през октомври ограничено разрешение за изграждането на част от централата. Очаква се през март 2018 г. да бъде издаден и основния лиценз.

„Продължаваме интензивно да работим по изграждането на първия реактор на централата. Ще направим всичко възможно, за да ускорим сътрудничеството с руските ни колеги”, каза Дьонмез. Лихачов определи строителството на АЕЦ „Аккую” като „гарант за развитието на отношенията между Турция и Русия”.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 09:34  11.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  2 11:58  11.12.17
  хо хо хо, сега как ще име гадно, заробиха си нацията с този АЕЦ, сега ще имат скъп ток! а ние ще си ползваме евтиният! отивам за още хапчета, че тия помагат!
 • Различен
  Отговор
  3 18:41  11.12.17
  М_даа! Глупавите турци си строят АЕЦ, а ние умните българи ще си купуваме ток от тях! При наличие на готова площадка и изработено и платено оборудване. Е такова извращение няма! Всичките ни политици до стената!
 • БУДАЛИ
  Отговор
  4 00:58  12.12.17
  Теа турци са будали , не спряха да строят пфууууу. Можеха да клекнат като назе и да лапнат евро фондове . А те сами да пройзвеждат всичко , да ама не дават тъй .
 • бббббб
  Отговор
  5 08:04  12.12.17
  Публикувано във факти.бг: Предвижда се строителството на 4 енергоблока, чиято обща мощност ще бъде 4800 мегавата, да приключи през 2023 г. Значи ще е построят за 5 год.А,нас ни гъбаркат вече 27год. и ни говорят за евентуално дострояване за 10год. Егати крадливото племе са нашите продажни политици.За цената да не говорим.Ама много НПО-та и обслужващи медии за настройване на общественото мнение в полза на някои кръгове.
 • Джак
  Отговор
  6 08:38  12.12.17
  Всичко е външната политика на САЩ. Нашите политици не са виновни (поне за това) със сигурност. Просто си спомнете позицията на Премиера преди посещението на Х.Клинтън и веднага след като тя си замина. Смяна на посоката имаше на обратно. Именно за това Белене няма да я бъде, използва се за предизборни кампании. И това е ...

Напиши коментар:


Публикувай