2 121 5

Край на избягването на запечатване на обекти за данъчни нарушения

Светослава Ингилизова

От началото на годината в интернет страницата на НАП са достъпни списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в които органите по приходи на НАП са установили данъчни
нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване на обект“.

Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции.

През 2017 г. бяха отчетени опити на търговци да заобикалят запечатването на обект като административна мярка. Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици.

С последните промени в ЗДДС бе прието, че подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен
независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва, което значително ще намали опитите за заобикаляне на закона, допълват от НАП.

Условието за това е към момента на запечатване на обекта или обектите, които се стопанисват от трето лице, то да знае, че обектът ще бъде запечатан.

Обявяването на подлежащите на запечатване обекти в сайта на НАП води до презумпцията, че всяко трето лице знае факта на предстоящото запечатване. До същата презумпция води и поставянето на трайно закрепено съобщение на търговския обект, подлежащ на запечатване.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • И.К
  Отговор
  1 11:22  03.01.18
  Държавният рекет продължава.Примката се затяга около врата на малкия бизнес
 • Русенец
  Отговор
  2 13:46  03.01.18
  И като запечатат Обекта, кой ще им пълне хазната ? Монополите ли ? Да пробват да ги запечатат тях !!! Смешници - НАП-аджии, ГЕРБ-аджии и други Лапачи !
 • Да живее едрия бизнес
  Отговор
  3 13:48  03.01.18
  Да ви кажа аз съм търпелив по природа но започвам да се замислям да емигрирам с цялото си семейство трайно и да съборя всички мостове за обратно връщане......Това вече не е държавата в която искам да живея защото явно тук властите не предвиждат развиването на дребен бизнес.......
 • 4 22:22  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 5 22:25  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай