1 582 3

САЩ не искат търговска война

До какво ще доведе търговската политика на американците?

САЩ не искат търговска война
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

По време на брифинг на Световния икономически форум в Давос, американският министър на търговията Уилбър Рос отговори на въпроси относно амбициозната търговска политика на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, която в последно време повиши тревогите в световен план за нова вълна протекционизъм.

Уилбър Рос подчерта, че САЩ не търсят да бъдат въвлечени в търговски войни. Това негово твърдение е факт само дни, след като администрацията на Белия дом начело с президента Тръмп наложи много високи митнически тарифи за вноса в САЩ на слънчеви панели и на перални машини, засягайки в най-голяма степен интересите на Китай и на Южна Корея, които са водещи производителите на този тип стоки. Хората използват хищнически търговски практики срещу нас, посочи Рос, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“.

Американският търговски секретар също така предположи, че преговорите за промяна на Северноамериканското споразумение за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико (НАФТА) могат да приключат в началото на настоящата година. Уилбър Рос обаче посочи, че предстоящите през лятото избори в Мексико и в Канада, както и междинните избори за нови членове на Конгреса на САЩ, могат да доведат до усложняване на преговорите за НАФТА, предаде БНР.

Финансовият министър Стивън Мнучин също защити търговската политика на Белия дом, която според него е в съответствие с дългосрочния план на новата американска администрация. „Ние не се стремим да влезем в търговски войни, но от друга страна се стремим да защитаваме американските интереси“, посочи той.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ььььььььь
  Отговор
  1 12:36  25.01.18
  Не искат-защото ще почнат да ходят голи,боси и гладни..ако започнат открито да се противопоставят на Китай,Аржентина,Бразилия и т.н-защото тези страни са им основните бизнес партньори..

  Коментиран от #2

 • Различен
  Отговор
  2 14:42  25.01.18

  До коментар #1 от "ььььььььь":

  Те че искат, искат! Ама искат ТЕ да налагат ограничения, но на тях никой да не им налага, защото те са ФАЩ!

  Коментиран от #3

 • жщг
  Отговор
  3 09:38  29.01.18

  До коментар #2 от "Различен":

  Защо да не им налагат ? Налагат им ! Всички санкции спрямо Русия имат и контра санкции! Само че ако за руснаците санкциите има катастрофални последици от на американците не им пука от контра-санкциите ! Просто разлика в икономическата мощ!!!

Напиши коментар:


Публикувай