1 722 1

България е 47 в света по икономическа свобода

Хонконг за 24 път беше признат за най-свободната икономика в света

Стефанаки Йоанис

България е на 47 място в света по икономическа свобода, с цели 10 позиции след Румъния. Това показват резултатите от ежегодното изследване на американската фондация „Херитидж“.

„Индексът на икономическа свобода“ на България е оценен от авторите на доклада на 68,3 точки от 100. Страната ни е покачила своя резултат с 0,4 пункта спрямо предходната година, благодарение на подобряването на финансите и съдебната ефективност, които превишават спада в свободата на бизнеса и труда.

България е на 23-то място сред 44-те страни в Европа и общият ѝ резултат е малко под средния за региона, но значително над средния за света. "За да се постигне преход от централизирана, планирана икономика към по-либерална и пазарно ориентирана, правителството предприе значителни реформи, които включват приватизация на държавните предприятия, либерализация на търговията и укрепване на данъчната система. Държавният дълг е добре управляван", заявяват от фондация "Херитидж". "Въпреки благоприятния инвестиционен режим обаче, включително и ниските, плоски корпоративни данъци, остават значителни предизвикателства. Корупцията в публичната администрация, слабата съдебна система, ниската производителност и организираната престъпност продължават да пречат на инвестиционния климат и икономическите перспективи на България", категорични са американския мозъчен тръст.

Ние и Балканите

Въпреки че страната ни е с цели 10 позиции зад своя вечен конкурент в ЕС, с който ни поставят винаги в пакет, ние изпреварваме значително по индекс на икономическа свобода повечето наши съседи – Кипър /48 място/, Косово /56 място/, Турция /58 място/, Словения /64 място/, Албания /65 място/, Сърбия /80 място/, Босна и Херцеговина /91 място/, Хърватия /92 място/.

А как е по света

Хонконг за 24 път беше признат за най-свободната икономика в света. „Индексът на икономическа свобода“ е оценен на 90,2 точки от 100 възможни. Бившата британска колония, която след преминаването под юрисдикцията на Китай се управлява по формулата „една страна – две системи“, запазва най-благоприятните условия за правенето на бизнес.

„Принципите на свободния пазар дълго време остават крайъгълен камък на икономическото процъфтяване на Хонконг и неговата международна конкурентоспособност“, коментира резултатите от изследването министърът на финансите на този специален административен район на КНР Пол Чан.

На второ място е Сингапур /88,8 точки/. В първата шестица, чиито показатели надхвърлят 80 точки, влизат Нова Зеландия, Швейцария, Австралия и Ирландия. След тях следват Естония, Великобритания, Канада и ОАЕ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ДДД
    Отговор
    1 00:29  07.02.18
    добре сме сдобре смееее

Напиши коментар:


Публикувай