2 712 3

Европейски инвестиции в тайвански енергийни проекти

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Датската компания „Орстед” подписа с властите на тайванския град Чжанхуа и местния Институт за изследване на промишлените технологии договор за пилотен проект по създаването на система за съхраняване на електроенергия. С цел подпомагането на икономиката на Тайван датската компания планира да достави необходимите компоненти за реализирането на проекта от местни (тайвански) доставчици.

Целта на проекта е да се създаде ноу хау за съхраняване на енергия, като по този начин се подкрепи изграждането на мрежа за възобновяеми енергийни източници.

Проектът е част от мащабната политика на тайванските власти за спиране на ядрената енергия и преминаване напълно към възобновяеми енергийни източници като вода, вятър и слънчева енергия. До момента техния дял е 4%, а към 2025 г. той трябва да се увеличи до 20% от общата мощност на острова. Според агенция Bloomberg след 7 години делът на „чистата” енергия ще е 9.5% (два пъти по-малко от заплануваното от Тайван). За целта властите се надяват да привлекат частен капитал в размер на 59 млрд. USD.

Плановете на Тайван са също така да елиминира напълно ядрената енергия, която е 14% от общата и да увеличи дела на производството на газ от 32% на 50%.

Интересно е да се отбележи, че поради ограничената площ на острова, държавата обмисля насърчаване на компаниите занимаващи се със слънчева енергия да поставят колектори на покривите на жилищните сгради, като наемат въпросното пространство.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 00:39  10.02.18
  Айде сега нашите "атомници", дето им бръмчат едни свободни електрони в главите още от Чернобил, да ни обяснят колко грешат в Тайван. Бъдещето е на ВЕИ-ци а не на радиацията...

  Коментиран от #2, #3

 • Garrincha
  Отговор
  2 18:00  10.02.18

  До коментар #1 от "Реалист":

  По-скоро, бъдещето е на слънчевата енергия ... , но и ВЕЦ, вятърна енергия, геотермална енергия са добри решения !
 • Атомник
  Отговор
  3 21:34  10.02.18

  До коментар #1 от "Реалист":

  Ти първо виж китайците, дето в момента строят 30 нови ядрени реактора, пък после коментирай.

Напиши коментар:


Публикувай