2 494 3

Росатом иска да строи АЕЦ в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия очаква строителството на първите два енергоблока да започне през 2019 г.

Венцислав Михайлов

Руската корпорация „Росатом“ подаде заявка за участие в търга за строителството на два атомни енергоблока в Саудитска Арабия, съобщи „Интерфакс“.

Саудитска Арабия планира мащабна ядрена програма със 17 енергоблока до 2032 г. До април тази година страната ще избере няколко доставчика, с които ще подпише проектни споразумения, а към края на 2018 г. ще съобщи победителя в търга за първите два енергоблока, съобщи „Блумбърг“.

През октомври 2017 г., Саудитска Арабия отправи искания за информация към световните доставчици на атомни технологии. Конкуренти на „Росатом“ в търга ще бъдат компании от САЩ, Южна Корея, Китай и Франция.

Саудитска Арабия очаква строителството на първите два енергоблока да започне през 2019 г., а въвеждането им в експлоатация - през 2027 г.

Саудитска Арабия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 08:40  16.02.18
  Като гледам конкурентите на Росатом, ще си останат с мераците!Те ,мераклиите само те са повече от Китайците:):):)
 • goni
  Отговор
  2 08:42  16.02.18
  На тия пък защо им е ядрена енергия?!:) 17 енергоблока!!! Защо ли не набучат фотоволтаиците и да си произвеждат екологична енергия?! Да не би да очакват рязка смяна на климата и там да не огрява слънце!:)

  Коментиран от #3

 • Реалист
  Отговор
  3 18:52  18.02.18

  До коментар #2 от "goni":

  Колко му е отработеното ядрено гориво да го "изпратят на съхранение" в Йемен като мръсна бомба. А може и Иранския вариант и дообогатяване и използване за военни цели.

Напиши коментар:


Публикувай