2 774 3

Българският износ за Китай отбеляза ръст от 39%

Българският износ за изминалата година е в размер на 715 милиона долара

Снимка: Министерство на икономиката
Снимка: Министерство на икономиката
Денис Джамбазов

Усилията ни са насочени към интензифициране на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред участниците в представянето на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай. Събитието беше организирано от Джан Хайджоу, посланик на Китай в България, и се проведе в новата сграда на Китайското посолство.

Заместник-министър Борисов заяви, че е налице голям потенциал, за което свидетелстват и данните за двустранната търговия. „През 2017 година българският износ за Китай достигна $715 милиона, като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база.

Вносът от Китай в България се равнява на 1 милиард и 242 милиона щатски долара, като нараства с близо 8%“, изтъкна зам.-министър Борисов. По думите му друго убедително доказателство за потенциала на сътрудничество между двете страни е големият брой български фирми, които участват в събитието. „В глобален аспект предстои развитието на някои тенденции като дигитализацията на икономиката и индустриалната революция. Тези тенденции ни поставят в една среда, в която разстоянието между държавите не е от значение, а ние можем да търсим сътрудничество въпреки това разстояние“ заяви зам.-министър Борисов.

В последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай се увеличава с огромни темпове. Тенденцията в следващите години показва, че Китай ще се оформи като най-големият пазар на хранителни продукти в световен мащаб. България има необходимият потенциал да изнася качествени храни и селскостопански продукти за Китай, минерална вода и напитки. „За нас е много важно процедурите за внос в Китай на селскостопански и хранителни продукти да бъдат улеснени“, изтъкна зам.-министър Борисов.

„Един от най-добрите начини китайският бизнес да бъде информиран за потенциала и възможностите на българските износители е редовното участие в специализираните търговски панаири и изложби“, подчерта икономическият зам.- министър. Той допълни, че предстоящият през ноември тази година в Шанхай Панаир за вносни стоки предоставя изключително добра възможност за българските износители. Събитието ще бъде изцяло ориентирано към вносители от цял свят, а министерството на икономиката е възложило на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия да организира българско национално участие в панаира.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Уточнение
  Отговор
  1 10:22  09.03.18
  "...отбеляза ръст от 39%..." - и това за колко дни? Има ли барем 10-15?!?

  Коментиран от #2

 • Наблюдател
  Отговор
  2 12:02  09.03.18

  До коментар #1 от "Уточнение":

  Публикувано във факти.бг: „През 2017 година българският износ за Китай достигна $715 милиона, като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база. За една година бе приятел. годишната база е 2016-г.
 • Реалист
  Отговор
  3 22:34  11.03.18
  Браво! Бизнеса обича стабилноста. Дължим стабилноста на ГЕРБ и Патриотите!

Напиши коментар:


Публикувай