Last news in Fakti

7 Април, 2018 21:31 3 628 43

Средният българин получава чисто 811 лв. на месец

  • българия-
  • заплата

Средностатистическият работещ българин работи на трудов договор в най-широко разпространената категория труд (трета) и е роден след началото на 1960 г.

Това показва анализ на Института по пазарна икономика. Данните сочат още, че средностатистическият нашенец получава месечна брутна заплата от 1045 лв., спестява 5% от брутния си доход и притежава жилището, в което живее (няма разходи за ипотечен заем или наем).

При тези условия общите разходи на работодателя възлизат на 1244 лв., а след заплащането на задължителните данъци и осигуровки в размер на 433 лв. българинът получава чиста сума от 811 лв.

Ето и задължителните разходи: социални осигуровки - 259 лв./месец, здравни осигуровки - 84 лв./месец и данък общ доход - 90 лв./месец.

Още тук данъчноосигурителната тежест е достигнала 34,8%. Това е процентът от общите разходи на работодателя, който не стига до джоба на работещия. Използваме за отправна точка на тези изчисления крайните разходи за работодателя, защото именно те формират цената на труда – месечната сума, с която той трябва да се раздели, за да наеме даден работник, съобщават още от ИПИ.

Данъчните неволи обаче не спират дотук, тъй като значителна част от данъчното облагане започва едва след получаването на „чистата” заплата.

Средностатистическият българин харчи останалите му 811 лв. по следния начин:

-зарежда по 10 литра бензин на месец (при цена от 2,04 лв./литър) - общо 20,4 лв. на месец, от които 7,1 лв. акцизи и 3,4 лв. ДДС;
-изпива месечно 3 бутилки и половина бира (по 0,5 литра и 1,20 лв. всяка), половин бутилка вино (от 0,75 литра и цена от 8 лв.) и 1/3 бутилка твърд алкохол (от 0,75 литра и цена от 8 лв.) – общо 10,4 лв., от които 1,19 лв. акцизи и 1,72 лв. ДДС;
-пуши средно по 5 и половина цигари на ден (при цена от 4,80 лв. кутията) – общо 38,88 лв. на месец, от които 28 лв. акцизи и 6,6 лв. ДДС.

След като се приспаднат разходите за този тип стоки (общо 70 лв.), на лицето му остават 741 лв. От тях то спестява 52 лв. (споменатите 5% от брутния му доход), а останалите 689 лв. потребява за разнообразни стоки и услуги, като 70% от разходите му са облагаеми с ДДС.

Така месечните разходи за акцизи остават 36 лв., тези за ДДС набъбват до 92 лв., а общо платените данъци и осигуровки стават 561 лв. – 45% от платените от работодателя му 1244 лв.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДПС

    64 4 Отговор
    Гербаджийски прогнози хората няма кво да ядат !
  • 2 Бай Шиле

    42 1 Отговор
    Btw в Гърция надбавката е 800eur не 40 лв !
  • 3 киро

    72 3 Отговор
    Болшинството хора припечелват под 550лв на месец и едвам кретат. Тази статия обслужва управляващите .Всеки знае че в България средна класа няма.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Статистик

    55 4 Отговор
    Ако вярваме на статията (а ние нямаме такова намерение) - той (сродния българин) ГО Е УДАРИЛ НА ЖИВОТ.
    Даже средния немец кандидатства за БГ работа масово....
  • 6 Граф Монте Христо

    54 3 Отговор
    Средният българин изкарва чисто по 300-400 лв на месец. Не са взети данните от негласната статистика - половината българи нямат и 100 лв на месец доходи. Така че вие с 800 лв се пишете към богатите и преуспялите /както и да ви звучи това/.
  • 7 Гостенка

    41 3 Отговор
    Ето затова няма да стоим в тази страна,заради унизителното заплащане,заради измамниците-управляващи, които лъжат дори какви са доходите ни и заради хилядите неуредици.Бай Булгаристан.
  • 8 onq s konq

    12 43 Отговор
    "От лошото винаги има и по-лашо"-умният и мъдър народ го е казал.Аре погледнете към "братска Русия" където ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА Е НА ПОЛОВИНА НА БЪЛГАРСКАТА/270ЛВ/ и тогава недоволствайте и критикувайте!Пък на който парите му са малко-...ами свят широк!И не забравяйте:ЖИВЕЕТЕ В НАЙ-ЕВТИНАТА ДЪРЖАВА В ЕС И ПОЛЗВАТЕ ВСИЧКИ ЕКСТРИ НА ЕС-СВОБОДА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ,ЛИПСА НА ГОНЕНИЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ,СВОБОДА НА ПРИДВИЖВАНЕ,РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛОВЕТЕ,ЖИВОТ БЕЗ СТРАХ ОТ САМОУБИЙСТВЕНИ АТЕНТАТИ И ТЕРОРИЗЪМ,ЛИПСА НА БРОЖЕНИЯ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА.

    Коментиран от #10

  • 9 спомени

    18 4 Отговор
    Господин Христов , не знаете ли , че средностатистическия българин получава по 5,2 евро на час .
    Можете ли да смятате нататък.
    Или не знаете какво е стъкмистика , защото даже и с тази невярна цифра пак сме най отзад от нормалните държави.

    Коментиран от #11

  • 10 Голем смях

    9 25 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Все пак ние не искаме да се сравняваме с такива изостанали държави .Русия може да бъде пример за африканските държави и за венецуелския диктатор Мъдуро,но все пак България е много по-развита и демократична държава от сбирщината Россия.И по времето на СССР и сега руските туристи ,посещаващи България гледаха като пръднали в трамвай номер 5.Цъкаха и не вярваха ,че в сравнение с бедна и маленкая Болгария ,живеят като свини.
  • 11 Граф Монте Христо

    27 11 Отговор

    До коментар #9 от "спомени":

    Аз изкарвам по около 160 EUR на час и не се смятам за преуспял. Проблема е че не доходите на народа са ниски, а стават все по-ниски откакто сме в ЕС. И което е още по-лошо ще стават все по-ниски. Англичаните усетиха големия К.Р на ЕС и се изнизаха докато е време.

    Коментиран от #12, #43

  • 12 onq s konq

    23 14 Отговор

    До коментар #11 от "Граф Монте Христо":

    Графе,графе...ако аз изкарвах по 160 евро на час като тебе,НЯМАШЕ ДА СПЯ ИЗОБЩО!Щото 160 х 24ч.=3840 евро,или около 7680лв на денонощие!А 260 раб. дни в годината по 7680лв=2 000 000лв! И ти НЕ СИ ДОВОЛЕН ДОРИ ОТ ТАКИВА ПАРИ?Нещо повече-при тия приходи би трябвало дори да не може да се говори с тебе,а ти въпреки всичко намираш време да драскаш във тоя измислен форум?Е наистина ми е бедна фантазията какви графове съществуват по белия свят:)

    Коментиран от #14

  • 13 bibendum

    13 2 Отговор
    Аз печеля 5300 нето на месец. Карам 20 годишна кола и мисля за панелен апартамент. Най-големия ми разход са жената и детето.
  • 14 Граф Монте Христо

    17 20 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Аз не работя като тебе простьо, а за мене работят работници и то не по 24 часа като тебе, така че ти ако не спиш, аз спя спокойно. Парите които изкарвам са все по-малко откакто сме в ЕС, защото ти и такива като тебе, нямате покупателна способност /нямате пари за да пазарувате и да ползвате услуги/.

    Коментиран от #19

  • 15 Владо Вр

    24 1 Отговор
    Средният българин е като средното свинско със зеле. В 3/4 от България, такава заплата няма. В най - добрият случай е 810 бруто. Махнете различните вземания и какво остава?
  • 16 Иванов

    28 5 Отговор
    Тези цифри са абсолютно нереални. Те са сформирани от анкета в столичен гей бар на 10 елитни протестъра, захлебващи от нпо Америка за България. Истината е съвсем друга, затова хората тук или умират или бягат в чужбина. По данни от ЦРУ сме трети по най- бързо загиваща нация в света и сме пред държави в които се водят военни действия като Украйна и Афганистан и до 50 години няма да остане нито един българин в България. Бойко ще бъде награден с тиквен медал от барон Ротшилд за добре извършения геноцид над собствения си народ по плана на американските евреи Ран и Ът.
  • 17 Xaxa

    27 2 Отговор
    Това заплатата на държавните служители ли е? В провинцията масовата чиста заплата е 450-500 лева и хората живеят в жилищита на родители, баби и прабаби. Повечето са с кредити и ходят болни, защото нямат 50 лева за преглед. Откакто през 2009 дойде партията с котараците на власт стана още по-зле, а уж щяха да гонят мутрите, но май стана така, че повече мутри създадоха
  • 18 Мизерия

    28 0 Отговор
    Дори да бяха толкова, а те не са, то хората мизерстват. За да се живее нормално трябват поне 1000 лева на човек.
  • 19 onq s konq

    10 20 Отговор

    До коментар #14 от "Граф Монте Христо":

    Е сега вече ми стана ясен...ясен КАТО HD-формат на Сонито ми:)Не знам и не ме интересува какъв ти е бизнеса,но явно говориш не за "речалба",а за ОБОРОТ.Да не задълбаваме че тия суми за които говориш най-вероятно са "бруто",като след приспадане на заплати,данъци,осигуровки,евентуални наеми,ток,вода,консумативи, и т.н може и да си на минус...Същественото е,ЧЕ ТЕ БЪРКА НЕ ЕВРОПЕЙСКОТО ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ,А КОНКУРЕНЦИЯТА ОТВЪН,Т.Е. СВОБОДНИЯ БЕЗМИТЕН ВНОС НА ПО-КАЧЕСТВЕНИ И ЕВТИНИ СТОКИ ИДЕНТИЧНИ С ТВОИТЕ,КОИТО ГИ ПРАВЯТ ПОЧТИ НЕПРОДАВАЕМИ!Ами разбирам ти болката напълно,но няма как да се върне "Желязната завеса" и да си единствен на пазара- запомни тия думи,казани от един ...нищо и никакъв "простьо"...граф монте Христо такъв:)

    Коментиран от #21, #27

  • 20 someone

    20 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: възлизат на 1244 лв., а след заплащането на задължителните данъци и осигуровки в размер на 433 лв

    е това ако не е грабеж не знам какво е, срещу тези 433 от всеки получаваме никакво образование, никаква медицина, никакви пътища, никакъв транспорт и липса на полиция и съд.
  • 21 Конникът без глава

    15 7 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Умря ти коня от завист! Ти не познаваш човека, но много те е яд че такъв може наистина да печели толкова. Ей тази твоята българска ЗАВИСТ в Европа я няма. Разбра ли сега защо не си в Европа?

    Коментиран от #22

  • 22 onq s konq

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "Конникът без глава":

    Ти не разбираш...Не разбираш че В СЛУЧАЯ ИЗОБЩО НЕ СТАВА ЗАВИСТ,А ЗА ФАКТА ЧЕ НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА МЕ ПРАВИ НО ПО-ГЛУПАВ ОТКОЛКОТО СЪМ!Нима не е причината да недоволства от членството ни в ЕС само и единствено защото го бърка международната конкуренция и стоките му висят по рафтовете непродадени?Е да,но той премълчава това и се изцепва че АЗ И ТАКИВА КАТО МЕН СМЕ ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА,ЗАЩОТО СМЕ С НИСКА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ!Та кой нормален човек ще си купи НЕГОВАТА СТОКА,след като има по-евтина и с по-добро качество?Е такива мижитурки искат да ни изкарат от ЕС и да върнат "Желязната завеса" за да си продават боклуците на воля.А че това значи със сигурност да се вържем към Руската колесница ОТНОВО,на тях не им пука!
  • 23 Контрабандист

    12 3 Отговор
    Малииии, тук сте се събрали само богаташи бре - единия работел за 160 евра на час, другия печелел по 5300 нето на месец, за третия работели не-нам-кол-ко-си работници.... ашколсун, машаала, браво, почнах да завиждам. :-)

    Аз пък снощи се върнах от Барселона, където бях на разходка и на мача с малка компания, а сега обмислям накъде да тръгна, докато все още пътя е чист и селяците не са започнали да се връщат - за риба в Гърция, или на разходка и зей-пазар по Виена, Прага и Будапеща... Не че не съм ходил, но Прага, Будапеща и Братислава са ми любими за размотаване (а и за наливна бира със салами и яйчена салата), а Виена - за разходки по антикварните магазинчета и пазари.

    В Испания не ми хареса факта, че бях без колата си, и се чувствах все едно съм гол охлюв, без къщурка... :-) Мразим да пътувам с друго, освен с колата. Ама моите хора като казаха - вече сме купили билетите за самолета и хотела е резервиран, кво да правя.

    Та мисълта ми беше, че аз съм си тук, не съм скапан комплексиран емигрант, бял роб, миещ чинии или къпещ посрани евро-бабички, и не съм дошъл тук да се правя на поредния велик селски мамул.
    А, и не работя...

    Аре, бегайте да търкате билетчета !
    И да гърбите залудо за некой тарикат, разбира се.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Лекар-хирург

    6 8 Отговор
    Аз получавам 2600 чисто и пак не стигат. Един апартамент, втори отдаден под наем, жената сега иска къща и нов малък СУВ, парите никога не стигат. В момента моя труд го оценявам на 5000 лева. Да не злобаете няма да ви кажа какво работя. В европа ми предлагат 10000 лева по не, обаче тук ми е по добре с тези доходи за сега.

    Коментиран от #28

  • 27 Да да

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Гледам че на моменти се отдаваш на изгубени каузи! Едва ли някой заблуден социалист/комунист ще ти разбере мисълта! Ако работодателите даваха цялата заплата на работника,а той трябва да си внесе осигуровките сам,значи че 90% няма да си ги внесат ,но пак ще викат - Къде са ни пенсиите,пътищата,здравеопазването,училищата? Хората имат желязна логика от времето на социализма,когато всичко беше "безплатно",само дето още плащаме сметките !
  • 28 ОЧЗ

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Лекар-хирург":

    Това, че ти си оценяваш труда на 5000 лв., не значи че някой някога ще го оцени на толкова и ще ти ги плати, обикновено има 10 пъти разлика в това, на колко единия цървул (работника) си оценява труда и това, колко му плаща другия цървул (работодателя)...

    Коментиран от #29

  • 29 Лекар-хирург

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "ОЧЗ":

    Само че обикновения работник според теб цървул, какъв то си ти няма избор и си мълчи, понеже е неграмотен, без компютърна грамотност и не знае чужди езици, и няма представа какво е да носиш отговорност и недай си боже ако нещо стане да се обясняваш на цървули както теб. Така че има голяма разлика.
  • 30 ИЦО

    9 4 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ГРОБ, СКОРО ЩЕ СЕ БИЕМ С ОРКИТЕ ЗА КОФИТЕ.

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "ИЦО":

    Ама да без , то щото с КУРнелийка и оня депесар дето говори български като чужденец ще цъфне и вържем !!! Или важното е да ни вкарат при оня дето тропа по масата все едно говори на стадо , а ??
  • 32 Ядеитн

    13 2 Отговор
    Колко пъти сам викал - баш гладни нема! Лапада и копривата поникнаха и стоят необрани. Киселец - тоже. Джанките край пътя миналата есен се скинаха от плод и никой не яде. Баберик по нивите само едни цигане съм видел да шарят у кукуруза... Гладни нема! Ама секи суха пара иска вместо да се размърда, да му се припоти дирнико и да си избачка манджата.

    Коментиран от #33

  • 33 Ядеитн

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ядеитн":

    Другаря Г. Димитров убаво го е рекъл през комунистическо: Кой не работи - не требе да яде! Па аз викам че даже и кой работи - я яде, я не яде!!! Капитализъм, бацета! Ха-ха-ха!
  • 34 nqkoi si

    14 0 Отговор
    100 лв газ за колата , 100 лв ток , 25 лв вода , 25 лв тел . 30 лв кабелна и нет , останалите 300 лв са ми да преживявам ( така е в провинцията ) .
  • 35 разчети

    8 0 Отговор
    През турското робство най-големият и страшен данък е бил десятъка. Сега държавата под различни форми прибира половината от доходите ни(почти 50%). Тази сметка не включва много косвени данъци, които ни прибират още от доходите. И какво получаваме срещу това? Адекватно здравеопазване? Нормални правоохранителни и правораздавателни услуги? Качествено образование? Качествени и достъпни административни услуги? Нормални пенсии? Можем да продължаваме много със списъка от дейности, за които държавата ни взима половината доходи, но не ни дава това, което трябва....
  • 36 666

    3 2 Отговор
    Абсолютни глупости на колелета!
    1 бира, 5 цигари ДДС, акцизи ала бала!
    Я по-добре кажете как ги осреднявате бре алчници дето броите на хората хапките и капките!
    Един взема 1700 друг 510 или = 1210 /2 = 605
    Е ако това е средна заплата здраве.
  • 37 пушач

    1 1 Отговор
    Това за цигарите не е коректно, включени са и непушачите.
    Сметката е много по солена, 1 кутия на ден, 5 лв, на месец 150 лв, само за отрова, доста тъпо.
    Въпросът е как да ги откажа?
    Някой има ли идея, да сподели?
    Дъвки, хапчета, какво да взимам, че работата е много зле!?
  • 38 124

    4 0 Отговор
    Абе аз че не разбирам не разбирам и затова Ви питам.
    Какво толкова може да работи един обикновен човек в България и да получава 2500 лв заплата?
    Я кажете, че белким да се научим?

    Коментиран от #40

  • 39 666

    2 1 Отговор
    Споделям за колегата пушач, които иска да откаже цигарите!
    Аз бях сериозен пушач, като казвам сериозен говоря за 3 кутии Синьо Виктори ,до 12 часа вечерта и вземам от жената.
    Гледах футбол играеше Бербатов не успя да вкара гол от 2 метра.
    Тръшнах бирата в земята и това беше с цигарите.
    НЕ ПУША ВЕЧЕ 12-13 ГОДИНИ.
    ОТВЕДНЪЖ СЕ ОТКАЗАХ
  • 40 От лошият материал

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "124":

    Магистър от ТУ-София. 6 години стаж и заплата нето 3349лв.(Започнах на 890лв.)
    Два езика писмено и говоримо (Английски + Руски).
    Статус: семеен с едно дете.
    Недвижим имот: купен апартамент с кредит за 15 години.
    Движим имот: Две коли среден клас (опел) на стойност общо около 8000-9000 лв.
    Много работа и малко свободно време предимно по-празници.
    УЧЕНЕ: Време вложено в обучение е над 20 години!
    Вложени средства за обучение: Да са живи и здрави МАМА и ТАТИ да мога да им върна поне част от даденото.
  • 41 анонимен

    2 0 Отговор
    КНСБ обяви, че е необходимо повишаването на възнагражденията. Какво направиха някои български работодатели? По какъв начин юридическите лица допринасят за развитието на икономиката чрез изграждане на инфраструктура?
  • 42 gnida

    2 0 Отговор
    Много бе !!!
  • 43 пикла с малки цицки

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Граф Монте Христо":

    Явно практикуваш древен занаят!Уплътнени ли са ти часовете?