20 Април, 2018 14:14 1 246 2

Петролният бранш представи „Визия 2050“ за развитието на сектора

  • валентин златев-
  • горива-
  • рафинерия

В София обсъдиха възможностите за развитие на европейската петролна индустрия

Петролният бранш представи „Визия 2050“ за развитието на сектора - 1
Снимка: БТА

Петролният бранш представи „Визия 2050“ за развитието на сектора. Това стана на форум в София, който обсъди „Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течните горива и възможности пред сектора”, част от официалния календар на българското председателство. Събитието бе домакинствано от Европейската петролна асоциация (FuelsEurope) и Българската петролна и газова асоциация.

Форумът беше открит от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Сред панелистите в дискусията бяха и Тудор Константинеску, главен съветник, главна дирекция „Енергетика“, Европейска комисия, както и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.
Пред 100 делегати – представители на европейските и българските институции, депутати, експерти и представители на нефтената индустрия, Бела Келемен – президент, и Джон Купър – генерален директор на Европейската петролна асоциация, представиха Визия 2050 за развитието на европейската петролна индустрия.

В работата по разработването на визията участваха и компании, членове на FuelsEurope, които са част и от БПГА чрез своите поделения в България.

Целите от визията са отправна точка и за разработването и внедряването на добри практики за повишаване на качеството на продуктите и за българските потребители.

Водещи европейски експерти дискутираха бъдещето на течните горива, както и внедряването на нови технологии за производството на биогорива и използването на алтернативни източници на енергия.
„Ние вярваме, че търсенето на течни горива няма да секне в дългосрочен план и има бъдеще за тях. Съвременните предизвикателства пред околната среда обаче повдигат множество въпроси, които трябва да бъдат адресирани своевременно от нефтената индустрия, правителствата и европейските институции.

Декарбонизацията на транспортния сектор е например голямо предизвикателство и липсата на технологични алтернативи в авиацията, водния и тежкотоварния транспорт отново откроява съществената роля на течните горива в съвременния свят.”, подчерта Валентин Златев.

Членовете на FuelsEurope и БПГА - „Шел“ и „Лукойл“, представиха добри практики в развитието на нисковъглеродни технологии за течни горива и други петролни продукти – внедряването на най-големия в света завод за водородна електролиза в рафинерията на „Шел“ в Райнланд, Германия, както и технологиите за нисковъглеродни горива и намаляване на емисиите в „Лукойл Нефтохим“ Бургас.

Европейската петролна асоциация обединява 41 нефтени компании – на практика 100% от рафинериите в Европа и 75% от търговците на горива на континента.
Членове на FuelsEurope членуват и в БПГА чрез своите поделения в България. Българската организация е единствената представителна за българския пазар като 16 членове имат общ пазарен дял около 75%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 0 Отговор
    събраха се на монополното сдружение и решиха цените на всички видове горива да са еднакви.
  • 2 Гого

    0 2 Отговор
    По вероятно до 2030 ще се сбогуваме с петрола а през 2050 може и да няма Българи в държавата. Ще се казва като в приказките Имало едно време Българи.