Last news in Fakti

26 Април, 2018 13:33 14 334 6

Винопроизводството е най-зле за последните 60 години

  • вино-
  • производство-
  • реколта-
  • цена
Винопроизводството е най-зле за последните 60 години - 1
Снимка: Shutterstock

През 2017 г. световното производство на вино е достигнало най-ниското си ниво за последните 60 години, сочат данните на Іntеrnаtіоnаl Оrgаnіѕаtіоn оf Vіnе аnd Wіnе. През 2015-а и 2016-а реколтата е донесла съответно 27.6 и 26.7 млрд. литра вино, а за изминалата 2017 г. едва 25 млрд. литра. Причината за непрекъснатото свиване на производството е по-малкото производство на грозде в Европа и Южна Африка.

Дефицитът на вино доведе до 74% скок на цената му в Италия. В Испания и Франция поскъпването е съответно 45% и над 10%. Част от увеличението ще бъде компенсирано от производителите, разпространителите и търговците, но крайният потребител също ще го усети, особено при по-евтините вина.

По-малкото предлагане ще се отрази и на качеството на виното като част от производителите ще миксират по-нискокачествени вина с по-висококачествени.

Европа, която е основен винопроизводител за света и отговаря за 65% от производството на вино, понася най-тежко ситуацията. За миналата година на Стария континент е произведено с 15% по-малко вино в сравнение с 2016-а, а в Италия, която сред ТОП 3 на производителите – спадът е 21%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нарком

    18 0 Отговор
    Ще жулим сливовица

    Коментиран от #2

  • 2 Боамба

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Нарком":

    Сливовицата е в основата на създаването на материал, така хубаво изтрива генетичният код че гарантира материала до 3то поколение
  • 3 Радо

    4 1 Отговор
    На магазина има мераклийско/юнашко/механджийско, в пластмасови бъчонки по 2,60лв два литра - кво му плащаш.
  • 4 Варна

    6 1 Отговор
    А каква е причината за спада?
    - Моето лично виждане по въпроса е масовото предлагане на инстантни вина, които напрактика нямат нищо общо с нормалното вино. Едно е да смесиш спирт с оцветилетил и овкусители, а съвсем друго е да се грижиш за лозите и да произвеждаш натурално вино. Да не говорим за вноса на евтини вина от Аржентина, част от които също са инстантни.
    - Да не забравяме и акцизът, който влияе върху цената, а в последно време и таксите опаковка, които вдигат разходите за производство, но си задължен нормативно от ЕС да плащаш за събиране на отпадъците ( друг е въпросът да ли се изпълнява това).
  • 5 Реалист

    3 0 Отговор
    Това не се отнася за България. Моя "подход" е друг - малка БЪЛГАРСКА изба от която зареждам веднъж в годината няколко кашона. Има и по-евтино и по-скъпо. Важното е, че парите ми остават тук и че пия чисто и натурално вино без химикали. Преди си вземах и пелин но го развалиха и аз спрях да го пия.

    Давайте си парите директно на производителите, ако е възможно. Хем получавате натурален продукт, хем прекупвачите "увяхват". Поръчва се по интернет и си получаваш кашончето с вино :):):)... НАЗДРАВЕ!!!
  • 6 Plovdiv

    3 0 Отговор
    От години си купувам домашно вино и онова в магазините - даже и по-марковото - просто вече не мога да го пия. Няма място за сравнение.