15 Юни, 2018 20:50 6 381 13

Банките на Острова масово затварят клонове

  • банки-
  • великобритания

Най-тревожно е състоянието в Шотландия

Около 60 клона на банки затварят всеки месец в Обединеното кралство. За последните три години са затворени 2 868 клона. Банките твърдят, че губят клиенти заради предлаганите онлайн услуги, припомня БНР.

Проучване на потребителската група "Which?" за периода 2015-2018 година отбелязва, че тенденцията, която се засилва с всяка следваща година, е обезпокоителна и много хора са оставени без подобаващ достъп до банковите услуги. От банките обаче твърдят, че затварят клонове именно защото губят клиенти, тъй като банкирането онлайн става все по-популярно. Най-тревожно е състоянието в Шотландия с Кралската шотландска банка /RBS/. Като цяло най-много клонове през трите години е затворила банката NatWest.

През 2015 година банките подписаха документ, наречен „Достъп до стандарт за банкиране“, който представлява споразумение банките да се консултират с клиентите преди да затворят клон и да ги информират за алтернативни услуги. Експертът от "Which?" Гарет Шоу обаче казва, че макар и решението на банките да е продиктувано от чисто комерсиални причини, не може те просто да затръшват вратите си пред клиентите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 8 Отговор
    Пълни глупости.
  • 2 Болшевик

    30 3 Отговор
    Горките лихвари няма кой да скубят вече. Рецесията с единия крак е на острова!

    Коментиран от #5

  • 3 Ford Prefect

    16 3 Отговор
    Край фалираха а имам да взимам още паунди от НПОто прецакаха ме ингилизите
  • 4 НЕпатриот ами обикновен човек

    7 1 Отговор
    така еее... време е "патриотите" дето качват видеа колко са уредени в англия да си намерят нова крава да доят
  • 5 селянин

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Болшевик":

    Брато, твърде си краен... Банката не е лошо изобретение, а умно и полезно нещо. Ти искаш спестяванията ти да са подсигурени, да ги получиш, когато поискаш, нали? Ако ти трябват повече пари и съседа не ти даде искаш кредит нали? Е, банката е създадена за това да акумулира, съхранява, кредитира. Естественно е и да има някаква такса, за труда, защото има разходи- поддръжка офис, служителски заплати, инкасо, охрана. Ти ще ходиш ли на работа, ако нежти плащат? Лошо е, ако таксите са високи и ако банката еднолично промени условия по договор, примефно си взел кредит на 5% лихва, а иска вече 10. Не разбирам какво са виновни банките? Лошо е, ако картелно завишават такси. Но пирамидата с ДОО е по-страшна, ти плащаш задължително нещо, което ако умреш не ползуваш пенсии, а такива като Винету ти променят и срока и размера на вноските, без да те защити някой. Самите банки не са нищо лошо. Лошите неща се вършат от конкретни хора, а те понякога замесват и банки, както обраха Балканбанк, Орион, КТБ....
  • 6 нубия

    9 1 Отговор
    "Залезът на империята"! Няколко века живеят ограбвайки останалия свят....
  • 7 Хасан

    5 3 Отговор
    Да рухне англосаксонския свят ..нов световен ред
  • 8 Митака

    4 2 Отговор
    Дано да се разпадне тази скапана държава и Вън от ЕС скапани инглези
  • 9 Георги Стойков

    6 2 Отговор
    Здравейте на всички. Живея в кралството от 3 години и съм много доволен от банковата им система. За жалост наистина се затварят клонове дори и в Лондон, причината на всички предполагам е ясна - цировизацията и новите технологии много улесняват клиентите на банките. Достъп до Интернет на по-голямата част от обществото, мобилни устройства и приложения с които всеки може бързо и лесно да се възползва от банкови и разплащателни услуги. В кралството за разлика от България - повечето банкови услуги са безплатни (такса за месечно обслужване, теглене от банкомат, преводи от една в друга сметка в страната, извлечения и Т. Н.) Лихвените проценти достигат 1.5% и кредитните им услуги не се променят до безкрай!
    Затова драги сънародници може само да съжаляваме, че банковата система в милата ни родина има доста да догонва Обединеното кралство и западна Европа!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Грешна информация

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лъжеш":

    Моля не заблуждавайте останалите читатели! Имам 6 банкови сметки с Natwest (4 спестовни, една разплащателна и една бизнес). Няма никакви месечни комисионни за обслужване и преводи със сорт код (между банкови в рамките на държавата).
    Обслужването им е 24/7 по телефона, имат отделна линия за Бизнес клиенти и при самнителни тегления или високи суми веднага те информират чрез смс дали вие правете трансакцията! Проблем е само за новите клиенти да си открият сметки понеже доста са се парили банките в последните 10 години, искат 2 доказателства за адрес или писмо от работодател да гарантира за вашите доходи!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дай факти

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лъжеш":

    Аз не съм бил в Англия, ама що не копирате някой линк вместо да спорите кое го има или няма? За България също ще стават подобни неща във финансовата сфера, като една наша финансово-застрахователна компания точно това правят и хората ги напускат или сами напускат, щото консултанта казал, че хората били много, ама за забавянето на обслужването .....