Родната манатарка е червива и с много лошо качество. Затова напоследък фирмите ни предпочитат да внасят от Румъния. Това съобщил пред в. „Монитор“ председателят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове Юлиян Колев.
В момента основно се бере пачи крак, която се изнася предимно за Германия, Швейцария, Австрия, Франция и Холандия. Цените варират между 6-10 лева, а за манатарката, която обаче вече е в минимални количества, около 6-7 лева за килограм.
99% от продукцията е за износ, тъй като в страната ни не се консумират много гъби. „Пазарът е много слаб. За българина не е характерно гъбите да присъстват често в менюто му и купува предимно замразени. Добрата продукция се предлага най - вече в добрите ресторанти в столицата“, обясни Юлиян Колев.
Търговските гъби у нас са 12 вида, но в горите могат да се намерят над 200. Въпреки благоприятните климатични условия през последните два месеца и дъждовете, производителите признават, че няма голямо количество гъби. Причината е в липсата на берачи.
„Има голямо обезлюдяване на селата, особено в планинските масиви - Родопите и Стара планина. Няма работна ръка. Потенциалните гъбари с всяка изминала година намаляват, защото хората търсят постоянна работа. През седмицата количеството гъби са на половина, в събота и неделя има повече, когато хората са по-свободни. Така че въпреки благоприятните условия не сме оптимисти за сезона“, каза още Колев.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 678
23:15 28.06.2018
2 Вижте ся
01:36 29.06.2018
3 Хъво
06:46 29.06.2018
4 CL500
Икономиката в колапс!!!
18:14 29.06.2018
5 баба
16:19 02.07.2018