Last news in Fakti

8 Юли, 2018 12:30 19 064 36

Домусчиев подписа договор за милиони с Китай

  • кирил домусчиев-
  • китай-
  • договор-
  • 16+1

Договорът на стойност 135 милиона долара бе подписан днес в Министерския съвет в присъствието на премиерите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян

Доверието между две страни не се гради лесно. За да спечелиш уважението на голяма китайска финансова институция, се изисква професионализъм, иновативни идеи, компетентност и представяне на дългосрочен и устойчив бизнес модел. Това написа в своя фейсбук профил председателят на КРИБ и представител на българския бизнес Кирил Домусчиев по повод отпуснатото финансиране от Китайската „Ексимбанк“ (The Export-Import Bank of China) за изграждане на 6 супермодерни високоефективни екологични кораба за Параходство „Български морски флот“ (БМФ).

Договорът на стойност 135 милиона долара бе подписан днес в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на премиерите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян.

Става въпрос за 45-хиляди тонни бълкери (б.а. - кораби за превоз на насипни товари) от последно поколение, с 30% по-нисък разход на гориво спрямо досегашните съдове със същия DWT. Те са и с по-голяма кубатура на товарните помещения, което повишава ефективността им, обясни пред Novini.bg изпълнителният директор на БМФ к.д.п. Александър. И 6-те нови кораба са с ледови клас - за плаване в Северния Атлантик и Балтика, което им дава възможност да преодоляват ледени полета с дебелина на леда до 40 см без асистенция. Плавателните съдове бяха поръчани преди близо година и вече са в строеж.

Шестте нови кораба на БМФ ще носят имена на български планини и върхове, като Плана, Миджур, Мальовица, Бузлуджа и др.

Ето пълния текст на изявлението на Кирил Домусчиев:

Доверието между две страни не се гради лесно. За да спечелиш уважението на голяма китайска финансова институция, се изисква професионализъм, иновативни идеи, компетентност и представяне на дългосрочен и устойчив бизнес модел. Новата мащабна инвестиция, която е 135 милиона долара, ще се осъществи благодарение на целия екип на БМФ. Колеги, благодарности и поздрави на всички!

Присъствието на премиерите на България и Китай подчертава вашия безспорен професионализъм. След финансирането по плана "Юнкер", държавата с една от най-добре развитите икономика в света подкрепи наша компания. Това несъмнено носи престиж и авторитет не само на Български Морски Флот, а на България и родния бизнес като цяло, и може да отвори нови хоризонти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    93 0 Отговор
    Китаец никога не дава пари без да има печалба. Ще се покаже след време.

    Коментиран от #2

  • 2 Ivan

    56 1 Отговор

    До коментар #1 от "Георги":

    Със сигурност не са глупави. Да видим какво ще стане.
  • 3 Дреме ми

    102 10 Отговор
    Жалка работа...само какви новини...в България нормални рутинни неща се превръщат в триумф на волята....а тоя нещастен комсомолски деятел е пръв приятел на пожарогангстера...
  • 4 ГКИМ

    59 5 Отговор
    И защо корабите БМФ плават под чужди флагове ?
    И къде се строят ?
  • 5 Гражданин

    43 3 Отговор
    Разбираме, че ще работим за китайски пари, имам предвид минималната заплата демек монголоидната...
  • 6 Домусчиев ли?

    77 5 Отговор
    Колко заводи "приватизира" и съсипа!
  • 7 СссереМ

    64 5 Отговор
    А на нашите корабостроителни заводи лека им пръст.

    Коментиран от #12

  • 8 ГОСТ

    72 0 Отговор
    Не разбрах кое му е за хвалене, че Домусчиев е взел 135 милиона заем от китайска банка, за да се строят 6 кораба, като не става ясно в статията къде ще се строят.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Един друг

    53 5 Отговор

    До коментар #8 от "ГОСТ":

    Домуза върти с Боко производството на метамфетамини, а всичко друго е за парлама. Според нашите убитаци няма разлика между заем, инвестиция или договор за поръчка. Следващата новина може да е, че Кирчо е чул, че едни възложители на партньори на клиенти на Биовет са обмисляли да излязат на Ню Йоркската фондова борса и това било израз на голямо доверие към него. Как ги правят тези причинно-следствени връзки тези мозъци...
  • 10 Фитер

    41 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГОСТ":

    В Китай защото нашите ги съсипаха и дори лодка вече трудно ще направят. Всички специалисти вече са пенсионери или работят в чужбина.За малко да закрият специалността корабостроене в ТУ.Преди имаше заводи подизпълнители в цялата страна о строяха по 10 кораба годишно .Сега снимат филми зс фон на Сомалия “непобедимите”.Само да видят Мангалия и Констанца друго не им трябва.
  • 11 ГКИМ

    56 2 Отговор
    Сега чак разбрах ,че гей-парада в държавата ни никога да спре!?
    Да се възполваш от посещение на държавен глава , да изпросиш заем
    от тяхна банка да ти построят корабчета в техен корабостроителен завод с техни работници и на всичкото отгоре да ти осигурят държавни преставителни сгради за подписване на договора за всичко това?Ти изобщо в завод или кораб/машинно/ влизал ли си?
    КРИБ ?????? Крадци Разбойници И Бракониери
  • 12 РУСОМАХА

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Много си прост джендър..
  • 13 vasik atanasova

    40 1 Отговор
    този наряза корабите на БМФ
  • 14 Расулюлах

    30 3 Отговор
    Добре а кораб с името на тиквата ше има ли?тиквун велики или тквун нопотопими или морска тиква муахахахаха

    Коментиран от #17

  • 15 Тиквун цара на морето

    25 4 Отговор
    Са видите ли че легендите за чувалите с червените милиарди долари са били истина
  • 16 Порно

    16 2 Отговор
    И докъде ще возят въглища?
  • 17 На шурея шуролинката

    24 3 Отговор

    До коментар #14 от "Расулюлах":

    Идеята не е лоша! :-))
    Трябва да се помисли, кое е най- удачното име.
    Винету, Суджук Гейт, Филия с мас...

    Коментиран от #35

  • 18 БКП

    28 3 Отговор
    Браво на китайците, осигуриха си работа покрай Домуса. А за нас българите пак от трите средния.
  • 19 боцмана

    30 2 Отговор
    Гелосана Делиорманска мастия!!!
  • 20 Ники

    23 1 Отговор
    А ми след като затвориха всички корабостроителници, повече никога няма да се произведе кораб тук. Вече няма специалисти в това сложно производство. Едната част заминаха в чужбина защото останаха без работа, а другите просто се пенсионираха.
    Там където работеха над 10 000 души вече е история! Иначе какво да кажем друго по темата? И единияти другият крадат здраво от държавата и си пият питиетата заедно. Борисов кани приятелят си Домусчиев да си разпише договоря с държавната протекция. Пък отделно Борисов да си направи ПР-а
  • 21 Непознат

    19 1 Отговор
    Абе смешници какво са 135 милиона долара бе смешник Домусчиев,това са стотинки за Китай колкото да им се махнеш от главата.Даже е обидно.
  • 22 Непознат

    12 1 Отговор
    В Сърбия инвестира Китай 1 млрд.долара
  • 23 doro

    13 1 Отговор
    гаден мазен тип
  • 24 Коко

    4 19 Отговор
    Браво на Домуса! Завистливия ганьо може само да злобее! Жалки създания.....

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Гфф

    15 0 Отговор
    Нищо не е подписал и е проверено. Има само заявено намерение от китайците за кредит и нищо повече
  • 26 Гфффф

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Коко":

    Да ама няма нищо подписано и е проверено. Има само заявено намерение за кредит от китайците
  • 27 Strelata

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Коко":

    Да така е ганьо глупав ама Домуса и Ц. Бориславова лапнаха пристанищте Бургас как няма да се разберат с китайците а ганьо щте лапа друго .

    Коментиран от #29, #33

  • 28 marquise

    9 0 Отговор
    Да се изясни при какви условия се дава кредита за построяването на шестте кораба за насипни товари и коя е корабостроителната компания, която ще изпълни договора за изработка? Тогава ще се коментира "голямата инвестиция".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 sadisty

    10 0 Отговор
    е то се знае че бочука и домуса са партия, нали домусчо запали по футбола нашия пожарникар че да вкара в елита бистрица и да се запише в историята, нали премиера ни открива стадиона на лудогорец и после било случайно всичко. От както тоя крадец е на влас такива като тоя прилеп печелят първенствата в България от 2011/2012 са на върха с чий пари с чия протекция, То и аз да бях в шайката разбойници герб карай че съм с два леви крака ама щях и футболист на годината да съм
  • 31 Ivan

    7 0 Отговор
    Престъпната шайка Борисов отново сключва договор за Домусчиев, ако не е Домусчиев ще е Делян Пеевски другия Домус , за да прибере комисионните. Не се нахраниха тези престъпници, грабеж в приватизацията и концесиите сега, прибират всички поръчки.
  • 32 Реалист

    5 12 Отговор
    Браво!!! Добра новина - ще има нови кораби за поне 250 - 300 български моряци и доходи за техните семейства!

    А оплакващите замрялото българско корабостроене никога да не забравят кой го фалира - Ванко Костов и сие, най-наглата политическа шайка. А кораб построен с кредит, ще развява флага на държавата, определен от банката отпуснала кредита. Нещо за "удобни флагове" чували ли сте? Но иначе махленски оплаквачки колкото искаш.

    Преди да плюете домуса посочете поне още 1-2 успели да задържат и умножат "старт ъп-а" от Партията. Аз все се сещам за разни 'бизнесмени и банкери" като Моллов, Павлов, банев и т.н.

    Работете, не ревете, и държавата ще просперира!
  • 33 Коки

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Strelata":

    Между заявено намерение и договор има разлика ганьи
  • 34 христо ташев

    1 0 Отговор
    грешно дете на партията
    ще теглиш пич
  • 35 Людо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "На шурея шуролинката":

    или "Ало Ваньо" :) Може и "Двете каки" или "Конграчулейштнс"
  • 36 боре либерало

    0 0 Отговор
    а китайци няма ли да заселим