Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 15:13 1 598 0

ИАРА: Ферма за отглеждане на бяла риба ще бъде изградена в Кубрат

  • риба-
  • сулка-
  • ферма

Ферма за интензивно отглеждане на бяла риба ще бъде изградена в Кубрат със средства от Оперативна програма "Рибарство". Общият размер на инвестицията е над 3 млн. лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ е за над 1,8 млн. лв., съобщиха от ИАРА.

Проект за изграждане на ферма за интензивно отглеждане на бяла риба в град Кубрат, област Разград на стойност 3 130 060 лв. ще бъде финансиран със средства по мярка 2.1 "Производствени инвестиции в аквакултурата" от Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство". Одобрената безвъзмездна финансова помощ по сключения договор е в размер на 1 878 036 лв.

Инвеститорът фирма "Си Ем Ди Интернешънъл" ЕООД от гр. Варна ще отглежда бяла риба (сулка) с най-висока продуктивност в съвременната аквакултура - суперинтензивните системи за отглеждане на хидробионти. Те са разположени на малки площи с висока степен на механизация и автоматизация, с възможност за целогодишен производствен цикъл, контрол на отпадъчните продукти и опазване на околната среда.

Инвестиционният проект предвижда първоначално продажба на прясна и охладена риба, без допълнителна преработка. На по-късен етап ще бъде внедрена и преработка до ниво полуфабрикати и готови продукти за директна консумация.

Реализацията на продуктите се предвижда да бъде на европейския пазар и в частност, този на Федерална Република Германия.

Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца. Бенефициентът предвижда с реализацията на този бизнес да осигури 5 нови работни места, от които 4 за жени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА