Last news in Fakti

27 Февруари, 2012 18:50 1 362 0

МИЕТ: До месец приемаме промените за либерализация на енергийния пазар

  • газ-
  • енергия-
  • пазар

България е в процес на транспониране в своето законодателство на изискванията на Директива 2009/72/ЕС относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и Директива 2009/73/ЕС относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ, заявяват от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Промените в Закона за енергетиката, които въвеждат изискванията на директивите, бяха гласувани от Министерския съвет на 17 януари и внесени в Народното събрание на 23 януари. През миналата седмица текстовете бяха гласувани на първо четене от икономическата комисия в парламента. Очаква се в рамките на месец те да бъдат окончателно одобрени.

Едновременно с това Българският енергиен холдинг е в процес на избор и сключване на договор с консултант по преструктурирането на НЕК. С това реално започва процесът по физическото отделяне на ЕСО от НЕК. С това ще бъдат окончателно изпълнени изискванията за прилагане на Третия енергиен либерализационен пакет в страната, заявяват от МИЕТ във връзка със съобщение на Европейската комисия относно забавена либерализация на пазара на ток и газ в България.

По-рано днес от ЕК съобщиха, че директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет трябваше да се транспонират от държавите - членки до 3 март 2011 г. Към днешна дата България, Кипър, Испания, Люксембург, Нидерландия, Румъния и Словакия не са информирали Комисията относно никакви мерки за транспониране на двете директиви, а Естония не е внесла информация по отношение на Директивата за природния газ. Поради това днес Комисията изпрати 15 мотивирани становища на тези 8 държави-членки, за да ги прикани настоятелно да спазят правното си задължение. Държавите-членки имат срок от два месеца, за да предприемат мерки. Ако не спазят задължението си, Комисията може да заведе иск срещу тях пред Съда на Европейския съюз.

През февруари 2011 г. държавните и правителствени ръководители на ЕС обявиха нуждата от завършване на вътрешния енергиен пазар до 2014 г. Своевременното и пълно транспониране на европейското законодателство относно единния пазар на природен газ и електроенергия в националните нормативни уредби е от съществена важност за постигането на тази цел. Третият енергиен пакет съдържа важни разпоредби за правилното функциониране на енергийните пазари, включително нови правила за отделянето на мрежите, за укрепване независимостта и правомощията на националните регулаторни органи и правила за подобряване на дейността на пазарите на дребно в интерес на потребителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА