18 Октомври, 2018 22:00 1 506 3

Заетите в автомобилната индустрия са над 50 хиляди

  • лъчезар борисов-
  • аутомотив клъстер българия-
  • автомобилна индустрия

Броят на заетите в автомобилната индустрия продължава да нараства, като надхвърля 50 хиляди. Общият приход, реализиран от сектора през 2017 г., е близо 2,5 милиарда евро и представлява 5 на сто от БВП на България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на международната автомобилна конференция „Automotive Forum Sofia 2018”, организирана от Аутомотив Клъстер България.

Заместник-министър Борисов подчерта, че към момента в България оперират над 170 фирми, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „През последния месец две компании от автомобилния сектор обявиха инвестиции за над 100 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места, в региони с висока безработица“, изтъкна Борисов.

Икономическият заместник-министър заяви, че за периода от 2005 до сега по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 31 сертификата в автомобилната промишленост. Като 26 от тях са за клас А, 3 за клас Б и 2 за приоритетен инвестиционен проект. „Общият размер на инвестициите по проектите е над 1 млрд. лв., а генерираната заетост е 14209 нови работни места“, поясни Борисов.

„През последните години автомобилния сектор в България отчете значителен възход и е обект на засилен интерес от страна на потенциални нови инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили“, заяви Борисов. По думите му може категорично да се заяви, че България е на международната карта на автомобилостроенето с установени традиции и развита подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    5 1 Отговор
    Браво най после ще произвеждаме лека кола.
    Вече усвоихме пластмасови супер капачки за вентилите на гумите, следват вътрешни гуми видинки.
    Досега се прославяхме по света с чушкопека.
    Румънците ще ни лапат пушека(от чушкопека).
  • 2 Браво

    4 1 Отговор
    Глупости на търкалета, новия министър на тиквата , съвсем е превъртял и е лъжец като патрона си! Обикновен негодник!
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    Какво автомобилостроене в България?Че и на картата ни имало,пък аз даже не съм чул.Какви автомобили произвеждаме,ония китайските ли?Защо не се виждат по пътищата ни,както например ,,ДАЧИЯ"ама като сте рекли произвеждайте,продавайте,а дано ама надали.