1 020 6

Българският износ за Канада се увеличава с 40% през 2018 г.

Виждаме обнадеждаващи сигнали в данните от съвместната ни търговия

Българският износ за Канада се увеличава с 40% през 2018 г.
Венцислав Михайлов

Предварителните данни за първите шест месеца на 2018 г. показват увеличение с над 40% на българският износ за Канада. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с извънредния и пълномощен посланик на Канада Кевин Хамилтън. Двамата обсъдиха перспективите в икономическото сътрудничество между двете страни и потенциалните ползи от приемането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада.

„Виждаме обнадеждаващи сигнали в данните от съвместната ни търговия, но вярваме, че големите резултати тепърва предстоят“, каза зам.-министър Манолев. По думите му в последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване в износа на редици стоки като: фармацевтични изделия, слънчогледови семена, оптични влакна, интегрални схеми и др. Налице е също така значителен потенциал за ръст на продажбите на български вина в резултат на много доброто представяне през последните години на провежданите в Канада специализирани конкурси (3 златни и 3 сребърни медала само на последното издание на Selections Mondiales des Vins Canada 2017 г.).

„Оценяваме много позитивно и усилията, положени от Канада за премахване на визовите изисквания за българските граждани – още един инструмент, който ще насърчи контактите между предприемачи от двете страни“, посочи Александър Манолев. Според него сред стоките, които имат потенциал да бележат ръст в износа ни за Канада, са изделията на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, които вече имат определени позиции на канадския пазар, както и увеличаване на дела на стоките с висока добавена стойност. Създаването на Канадско-българската бизнес мрежа, която обединява българския бизнес в провинция Онтарио, също се очаква да изиграе положителна роля за развитието на търговските и инвестиционните връзки между България и Канада.

Посланик Хамилтън подчерта, че България постига все по-добри икономически показатели и се утвърждава като привлекателна дестинация за инвестиции. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал и за увеличение на размера на канадските инвестиции в България, въпреки географската отдалеченост между двете страни, като се наблюдава засилен интерес от страна на канадски инвеститори в сферата на информационните и комуникационните технологии, и аутсорсинга на бизнес процеси у нас. Друг позитивен сигнал, който бе отбелязан по време на разговора е ръстът в двустранния стокообмен, който надхвърля 75 млн. щ.д. през първото полугодие на 2018 г., а прогнозите са тази тенденция да се запази.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Курто
  Отговор
  1 00:11  07.11.18
  Това за емигрантите ли важи.

  Коментиран от #6

 • 2 00:57  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  3 01:01  07.11.18
  Веригата на резачката ми е канадска и като режа с нея дърва винаги си мисля за Канада
 • Селяк
  Отговор
  4 03:09  07.11.18
  Най-ми хареса за слънчогледовите семена ,интересно колко бройки изнасяме и дали са сурови или печени .
 • среднощен
  Отговор
  5 03:09  07.11.18
  През 1990г. ЗИУ /Завод за измерители инструменти и уреди/ в Благоевград произвеждаше основните детайли за машините за пробиване на печатни платки за канадската военна индустрия..!? По-късно тази индустрия произведе и системите за сигнално известяване и видео наблюдение и сигурност СОТ - модулите Парадокс..!? Средната заплата на работещите в завода към онзи момент бе 380лв.!? Няколко месеца по-късно, по партийно разпореждане бяха прекратени договорите на завода с Канада и Италия!!? Нищо не бе променено, освен разпада на СИВ и Варшавския договор!? България и всичките и активи бяха изтъргувани от по-големият ни "брат"!? Сега изнасяме вино и селскостопански продукти..., тоест отново сме станали аграрна страна..!? Поколението, което работехме тогава в тези заводи сега сме в предпенсионна възраст някъде по чужбина...!? В момента в България няма кадри, които да захранят индустриалния сектор, ако такъв изобщо бъде възстановен!? Единствено, може би, в IT сектора имаме шанс..!!
 • Метгонтан
  Отговор
  6 13:40  07.11.18

  До коментар #1 от "Курто":

  Да , по точно лютеница и луканка

Напиши коментар:


Публикувай