Last news in Fakti

17 Януари, 2019 17:09 1 689 8

Дончев: Трябва да развиваме отношенията си с Македония

  • томислав дончев-
  • скопие-
  • македония-
  • република македония

В Скопие откриха Българо-македонски бизнес форум с участието на повече от 100 компании

Дончев: Трябва да развиваме отношенията си с Македония - 1
Снимки: Правителствена пресслужба

Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план, защото процесите в едни държави и общества често започват с официалните държавни договорености и споразумения, но не бива да свършват с тях. Това заяви заместник-министър-председателят Томислав Дончев при откриването на Българо-македонски бизнес форум с участието на повече от 100 компании, които се срещнаха в Скопие в подкрепа на развитието на двустранните търговско-икономически отношения между двете държави.

Цитиран от правителствената пресслужба, вицепремиерът Дончев подчерта, че от ключово значение е активният диалог между бизнес средите на двете държави. Пазарът на Република Македония е атрактивен за българските компании предвид ниските транспортни разходи, сходните изисквания към стоките и услугите. За първите девет месеца на 2018 г. двустранният стокообмен между България и Република Македония възлиза на 550 млн. евро, трябва да работим за ръст с 50%.

Дончев: Трябва да развиваме отношенията си с Македония

Двете ни страни имат голям потенциал за развитие на отношенията си в енергийния сектор, включително чрез партньорство при изграждането на нова атомна електрическа централа и обща енергийна борса. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев.

Във форума взеха участие над 100 български и македонски компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството, транспортната инфраструктура и логистиката, земеделието и хранителните продукти, биохраните и туризъма, които в рамките на форума проведоха двустранни срещи. В нарочна среща на представителите на туристическия бранш взеха участие заместник-министърът на туризма Любен Кънчев и македонският му колега министърът на икономиката Крешник Бектеши. Кметовете на Кюстендил, Дупница, Белица, Берово, Струмица, Крива Паланка, Каменица, Делчево, Пехчево и Ново село обсъдиха перспективите за по-тясно сътрудничество между пограничните общини.

В рамките на визита в Скопие заместник министър Манолев ще открие новият офис на Службата ни по търговско-икономически въпроси


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    3 2 Отговор
    Да бе!!! "Отношенията" Рушат български паметници и крадат историята ни, трябва да се отнесем с тях както Русия с Украйна и да анексираме Струмица и Дойран, поне ако имаме някакво уважение към прадядовците си загинали там.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 О.Р.

    2 2 Отговор
    И на тях ли ще се навеждаме?
  • 4 64$8

    2 1 Отговор
    Така са му казали на Дончев. Той само повтаря.
  • 5 Незнайна

    2 1 Отговор
    Отношения ли???!!! Така ли викат наште политици на непрекъснатите гаври с историята ни и тоталното неуважение което демонстрират към нас ! Ама такива са директивите-те ни плюят ние мислим че роса ни роси!!!
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Македонците 3-то поколение са като "бесни кучета", направо налитат на бой ако им оспорваш "иденцитета"... Нека не си правим илюзии, без твърди крути мерки от страна на България, там нещата няма да се оправят!... За голямо съжаление!

    Коментиран от #8

  • 7 Боко

    1 0 Отговор
    МАКЕТАТА ТРЕБЕ ДА РАЗВИВАТ ОТНОШЕНИЯТА СИ С НАС!
  • 8 Само истина

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да. Нашата държава оправихме, сега остава да оправим Македония, Сърбия, Турция. Най-големият македоно-мразец, цигано-мразец, Каракачанов, сниман в компанията на македонци или цигани. Сичко е комерсиално