Last news in Fakti

6 Май, 2012 17:24 3 075 3

100 хиляди лв. глоба грози Николай Банев заради аварията в "Полимери"

  • банев-
  • глоба-
  • полимери-
  • авария

От 10 000 до 100 000 лв. глоба може да отнесе собственикът на девненския завод "Полимери" Николай Банев заради аварията, съобщи за Дарик радио Румяна Радилова – директор на РИОСВ Варна.

В резервоара, който протече вчера, са се съдържали 2662,3 тона трихлоретан с изтекъл срок на годност. Заради образувал се процеп в цистерната изтекоха около 30-40 л от опасното вещество.

Тепърва в РИОСВ ще решават с колко точно ще накажат Банев, но отговорността е на предприятието, респективно на неговия собственик, категорична беше Радулова.

Три предписания са съставили от инспекцията на дружеството, най-важното, от които е незабавно да се преустанови течът на опасния химикал. Работниците в "Полимери" трябва и да изчистят изтеклото количество, а ръководството на завода да намери акредитирана лаборатория, която да направи анализ на якостта на резервоара. Инспекторите на РИОСВ изискват също така изтеклият трихлоретан да бъде съхраняван на сигурно място, за да не се превърне в опасен отпадък.

Акт на Николай Банев ще бъде съставен до няколко дена, каза Румяна Радилова.
Авариралият резервоар се използва още от 1962 г., когато е създаден и химическият завод, научи Дарик. Не е ясно какви ремонтни работи са извършвани по него.

Трихлоретанът не е безобидно вещество, макар че работници от завода разказват как преди време са дезинфекцирали ръцете си с него. Химикалът би станал опасен за хората и околната среда, ако си взаимодейства с други вещества, уточни Радилова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    а боли го тоз престъпник...тоест ДС след89г създаде контролирани престъпници
  • 2 'айдука

    0 0 Отговор
    Боли го У..
  • 3 Карабашев

    0 0 Отговор
    Парите които този мошеник дължи на много хора, наи-вероятно те никога няма да си получат, но дано и той хубаво да не види повече!