2 927 11

Българите изкараха 635 млн. лева от наеми

Внушителна е и сумата на обявените доходи от прехвърляне на права и имущество - 438,9 млн. лв.

Доходи от наеми в размер над 635 млн. лв. са получили българите през 2018 г. Това става ясно от подадените в Националната агенция за приходи (НАП) годишни данъчни декларации. Оказва се, че парите от наеми имат много голям дял в доходите на домакинствата, като все повече хора съвестно ги обявяват пред НАП и плащат дължимите данъци. Обявените доходи от наеми са с 9,4% повече от предходната година, пресмята в. „Труд“.

Внушителна е и сумата на обявените доходи от прехвърляне на права и имущество -438,9 млн. лв. Тук влизат доходи от продажба на акции и дялове от компании, както и на жилища, ниви и автомобили. Но повечето доходи от продажба на жилища и коли са необлагаеми и не влизат в тази сума, а се обявяват само по желание в годишните данъчни декларации. Необлагаеми са доходите от продажба на едно жилище, ако между придобиването и продажбата са минали над 3 години, както и на два имота, ако са притежавани над 5 години. Не се облагат и доходите от продажба на кола, ако е притежавана над година. Оказва се, че общите доходи от наеми и продажба на имоти и дялове от фирми са над 1 млрд. лв.

Официално дадените заплати през 2018 г. са в размер на 6,491 млрд. лв. Тук влизат не само заплатите по трудов договор, но и възнагражденията на шефовете на фирми, които работят на договор за управление и контрол, както и парите, които получават собствениците на дружества за полагането на личен труд. Общата сума на раздадените заплати нараства с близо 25% спрямо предходната година. Това се дължи както на увеличението на заплатите така и на по-високата заетост.

Общата печалба на едноличните търговци от развивания от тях бизнес и на земеделските производители, които са избрали да плащат данък върху реализирания от тях финансов резултат, нараства със 7,7% до 708 млн. лв.

България
Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българите под наем
  Отговор
  1 21:44  08.06.19
  Българите похарчиха/загубиха 635 млн за наеми.
 • Сега
  Отговор
  2 21:47  08.06.19
  Сега това ли ще ни пробутват, че всички българи имат по няколко апартамента и ги дават под наем. Аз не познавам, никой с втори апартамент, има но това са олигарси или политици, като Цветанов и са предписани на техните роднини.

  Коментиран от #7

 • Бай Шиле
  Отговор
  3 22:23  08.06.19
  Да са ни живи и здрави реститутите.Те са най ценната прослойка на демокрацията.

 • fermera
  Отговор
  4 22:31  08.06.19
  Понеже доходите от наем на земеделска земя не се облагат не се и декларират.Сумата е около 1.2 милиарда лева,но понеже основни собственици са фондове и лобират,не се плащат данъци.

  Коментиран от #5

 • onq s konq
  Отговор
  5 00:42  09.06.19

  До коментар #4 от "fermera":

  При РАВНИ УСЛОВИЯ/обща стойност и локация/ на жилище отдавано под наем и земя отдавана под аренда НЕЩАТА БЕЗАПЕЛАЦИОННО СА В ПОЛЗА НА ЗЕМЯТА,първо-няма данъци на рентата и второ-едно жилище неминуемо се нуждае от редовна поддръжка,а след известен период - и от Основен ремонт.При Земята няма такива проблеми и колкото повече се ползва-толкова по-добре!
 • .Д.Кънев
  Отговор
  6 02:38  09.06.19
  Хайде стига тъпотии и идиотщини. Това е същото като безработицата на комунистът Бойко Борисов. Какво са на двата милиона а можеби и три дето бачкат като волове в братският запад.Те не са ли безработни.А какво става с милион и половина младежи дето не са регистрирани и никога не са работили и не търсят работа а живеят на гърба на мама,тате,баба и дядо и даже и не учат.Тук не влизат циганите.Те по право и заслуги са безработни.Нима смятате крадците и проститутки те за работещи.
 • .Д.Кънев
  Отговор
  7 02:40  09.06.19

  До коментар #2 от "Сега":

  Хайде стига тъпотии и идиотщини. Това е същото като безработицата на комунистът Бойко Борисов. Какво са на двата милиона а можеби и три дето бачкат като волове в братският запад.Те не са ли безработни.А какво става с милион и половина младежи дето не са регистрирани и никога не са работили и не търсят работа а живеят на гърба на мама,тате,баба и дядо и даже и не учат.Тук не влизат циганите.Те по право и заслуги са безработни.Нима смятате крадлите и проститутките за работещи.
 • .Д.Кънев
  Отговор
  8 02:43  09.06.19
  Е какво да се прави.Не всички сме като милиционерът комунист Цветан Цветанов да си знаем бройката на апартаментите.Тази статистика важи за такива като Цецо който краде при соца.
 • 9 04:01  09.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Итина
  Отговор
  10 06:08  09.06.19
  След като се казва -българите ,значи се пада по около лев на глава от населението! Защото ние сме почти толкова! Е,много сме забогатели?!?
 • капиталиста
  Отговор
  11 20:53  09.06.19
  Същите манипулативни статии както и за депозитите на "българите" в банките, които надвишавали 50 000 000 000 лева . Същите глупости , че панелките вече трябвало да ги гръмнат щото били с изтекъл срок. Сощите дебилизми , че 90+ % от българите били собственици на къщи и жилища и това не е хубаво. *******************

Напиши коментар:


Публикувай