Last news in Fakti

20 Юни, 2019 20:48 5 261 40

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

  • храна-
  • месо-
  • яйца-
  • мляко-
  • храна

Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България - 1

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикуван в ЕС. Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин. Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях, пресмята „Флагман“.

Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%. Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания. Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство. Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора.

Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шляпалника

    63 16 Отговор
    Благодарете на бат ви Тиква за това!

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В БЪЛГАРИЯ...

    47 5 Отговор
    По- СКЪПО, защото е ПО- ОТРОВНО!
  • 4 Батиста

    62 6 Отговор
    Та как ни сметнахте доходите 50/100 от европейските ?!! Масово заплатите са по около 600 лева. Или това прави 300€ . Колко процента е от Европейските !
  • 5 Гост

    25 2 Отговор
    Кво ни остава, да поркаме и да пафкаме
  • 6 нервен ( разбивача на тролове )

    8 28 Отговор
    Статията е факенюз ...да говорим в цифри колко пари струва килото свински котлет в Румъния или Полша ? Щото тука го намирам на под ≤ 5.90 лв

    Коментиран от #12

  • 7 Батиста

    29 2 Отговор
    За качеството пък да не говорим. Около 12 хиляди тона палмова мазнина, вложена в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година.Прогнозите са през тази година мандрите да използват още по-голямо количество, тъй като има потребители, за които определяща е цената, посочват експертите.

    Освен палмови мазнини в млечната индустрия през 2-17 г. е използвано и близо 21 хил. тона сухо мляко.

    Коментиран от #14

  • 8 злобар

    14 2 Отговор
    Че там живеят хора заради това.
  • 9 Путин е виновен ! Ясно е като бял ден !

    25 1 Отговор
    Нужни са САНКЦИИ ! Каквото ни кажат от Козяк и от Брюксел. Лошато е чеако ни кажат да Пръднем , ние се Насираме ! Българи само туй умеел !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаджи хаджи Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Идват Избори наесен! А бай Ганьо ще им краде млякото и зеленчуците! И платката на Супер, Мега компота в в София! Пардон, компютър!

    Коментиран от #18

  • 13 Но Бойко е мъжкар !

    15 2 Отговор
    Жевеем на ЗАЕМИ и се го.деем ! ТРЯБВА да си ТРАКАН В ГЛАВАТА ЧЕ ДА СЕ ПОКАЗВАШ ПРЕД ХОРАТА На Стани Богат за да помагаш на Болни Деца , КОГАТО СИ СРИНАЛ ЦЯЛАТА ДЪ.ЖАВА ! А Ганйо Каишков не забелязва че сите сме за ЕР/интензивно отделение/!
  • 14 Бон Апети (т)

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Батиста":

    И така, докато дойдат в България! Сърби, албания македонците!
  • 15 Васил

    12 2 Отговор
    Много просто те нямат диктатор който да управлява държавата им
  • 16 Тази КРИМИНАЛНА ДЕРМОКРАЦИЯ

    13 2 Отговор
    Е НУЖНА Не на нас гражданите а На ДУШМАНИТЕ НИ - Външни и Вътрешни ! НО ! НАРОДА НЯМА АЛТЕРНАТИВА ! В парламента е като чувала със Змии - и всичките от тях са Пепелянки ! Но Демокрацията ти дава шанс да ИЗБИРАШ ! Булката при вечавката пита Дядо Поп - " Дядо Попе , довечера с дълга нощница ли да се пременя или до коленете ? А той и казал - Без значение Дъще и т.н. "! ДЕМОКРАЦИЯ да си е.еш Ма/ката !
  • 17 БЪЛГАРИНА е Мъжествен !

    14 2 Отговор
    Има нещо женско в него ? Като жената - ти я тракаш, тя те гали, прегръща, плаче от щастие и хе целува ! А българина - колкото му затягат Примката на шията , той все за Екзекутора ГЛАСУВА !? Сигурно защото няма нищо "Здраво" у нас, на което да се опреш ?

    Коментиран от #19

  • 18 нервен ( разбивача на тролове )

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хаджи хаджи Българин":

    Ти малоумен ли си бе ...аз какво ти говоря ти за някви платки/патки ми пишеш тука
  • 19 БЪЛГАРИНА е Мъженствен !

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "БЪЛГАРИНА е Мъжествен !":

    тъй да се чете.

    Коментиран от #22

  • 20 Мръсни боклуци !

    15 4 Отговор
    За малоумни ли ни имате ! Сравнявайте цените на стоките отнесено към заплатите ! В Румъния заплатите са двойно по-високи от нашите , а в Полша четворно ! Да не говорим за другите страни от ЕС ! Ние сме на дъното , но нашите управници всяка година си вдигат сами заплатите !
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "али баба":

    За този си антибългарски пасквил, дядо Славейков е заплатил жестока цена пред Господ и България...
  • 22 Граматиката

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "БЪЛГАРИНА е Мъженствен !":

    Като се поправяте да бяхте и членували правилно БЪЛГАРИНА!!!
  • 23 АФтора,

    4 3 Отговор
    докога с тези фалшиви новини? За идиоти ли ни вземаш? Цар си на манипулирани глупости, но и няма кой да ти се върже.

    Коментиран от #25

  • 24 Шаолина

    13 2 Отговор
    Измислици в Испания килограм свинско месо е 2,50€ в България цените са 45 % по високи!!! Лъжите на Флагман. Колко евро е надницата в чужбина за да смятат че цигарите ни били евтини?
  • 25 Шаолина

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "АФтора,":

    Идеята е да обеждават лумоените пе в България не е толкова зле! Я да сметне заплатите в Румъния е 450€ минималната кило Агнешко е 4,5 € шоколада Своге в Германия е 39€ цента. Кило пилелко е 1 € навсякъде в България под 2.20€ няма!!!

    Коментиран от #29

  • 26 КОЙ Е виновен ?

    3 0 Отговор
    Ние повя.вахме ! А сега сме като стадо без пастир пръснати и не решават съдбата кога и как поискат. До КОГА ? Докато не се ОБЕДИНИМ И СМЕНИМ КОЛОВОЗА КОЙТО САМИ ИЗБЕРЕМ ! Ще се ОБЕДИНИМ ли или тъй ще мрем .
  • 27 А всички знаем че

    3 2 Отговор
    Съединението прави силата ! ЗАЩО тогаз имаме Стотици политически ПАРТИИ, където НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ НЕ Е НАРОДНА ? Можем ли да се ОБЕДИНИМ В ЕДИН НАРОДЕН СЪЮЗ ?
  • 28 ха ха ха

    15 2 Отговор
    Тя в Германия е по евтина при това в една и съща верига Кауфланд. Литър прясно мляко в кауфланд германия 0.5 евро, кауфланд българия 2 лева, 200 гр пушена сьомга германия 3 евро, българия 100 гр около 5 лева, 1кг синьо сирене Горгонзола германия 5 евро, българия 20 до 40 лева в зависимост от вида. България е бедна на заплати (африканска) страна но много скъпа на цени.

    Коментиран от #30

  • 29 нервен ( разбивача на тролове )

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Шаолина":

    Яя да видя кво си написал ..в Испания значи свинското е на една цена като тука ... относно агнешкото тази година за Великден го купувах за 7 лв /кг като всички знаем че за празника се надуват цените .. така бърза справка шоколад Своге в метро 0,89лв. ..

    Коментиран от #34

  • 30 нервен ( разбивача на тролове )

    3 8 Отговор

    До коментар #28 от "ха ха ха":

    И в крайна сметка като ти е скъпо да ядеш сьомга и синьо сирене яж котлети за 5.90лв...п.п. Абе като ви чета простотията и жалването чак си задавам въпроса в една и съща България ли живея с вас ...аре аз си вземам едно "скъпо" пиене и почвам да се наливам пък вие си ревете тука като мечки как със заплати от по 2000лв не можете да си напълните нито хладилника нито резервоара
  • 31 Къде и да идеш е по убаво

    2 2 Отговор
    От бегето
  • 32 хитлер

    6 2 Отговор
    И като обобщим цените в България са средно с 30% по-ниски от тези в западна Европа,а заплатите са с 300% по-ниски.Тея тиквеници учили ли са математика в училище. Ще ми приказват, че средностатистическия българин живеел добре.
  • 33 Айхан

    2 3 Отговор
    Толкова ми е болно, като гледам как народа на тази страна, кътче от рая в която се произвеждаща всичко а се предоставя най-некачествената продукция: салам без месо, сирене без мляко, майонеза без яйца и мн. др. примери. Хранили сме Рим,Византия, Османската империя, Русия за Чърчил сме пращали та чак и в Япония сме пращали, сега и "ЕС" и само за нашия си народ нямаме неще качествено. От тази храна която ядем вече се състезаваме кой по-висока захар ще вдигне кой по-бързо от рак ще си отиде.
    Смятам , че е толкова отвратително да се представят такива статистики за живота на народ, който вече изпуска двата края................................. има твърде много за анализ на реалноста ако се иска да се види.
  • 34 Хитлер

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Приятел пий си лекарствата че с тази деменция скоро ще си забравиш името.Цените дето пишеш са от преди 15 години.Казвам ти го защото от 15 години работя във фирма за бързооборотни стоки и като сравня цените преди 15 години и сега .... ами то всичко е Х2 или Х3 по скъпо.Не ми дрънкай глупости,че имало агнешко на 7 лева,сигурно е онова от Аржентина 25 годишното,или пък за шоколадите,шоколадите на своге бяха под левче,милка бяха по 1 лев до 1.2 ако са с ядки,бонбоните струваха по 2 3 лева и така нататък няма да изброявам всичко.Сега може да намерищ нещо което да се доближава по цена само ако е на "прИмоция".Ще ти кажа само че едно пакетче 3в1 базовата му цена е 4 стотинки,не стига че сега му намалиха грамажа ами и цената му е 32 стотинки.От прекупвачи цената скача Х8 пъти докато стигне до крайния потребител това е защото минава през много прекупвачи.
  • 35 ДОКО

    3 0 Отговор
    В БАНКЯ Е БЕЗ ПАРИ..
  • 36 ПетровДругарят Петров

    2 3 Отговор
    Поръчково писане-в Италия и Франция на крайния потребител се предлага само свежо месо.Замразяваното е забранено да се предлага на крайния потребител.В БГ ни предлагат свежо размразено,погълнало всякакви химикали при този и съпътстващите процеси.Ако се върже цена и качество-в БГ е най-зле.В сърбия съм купувал свежо месо местно производство, на по-ниска цена от БГ.
  • 37 Праха ще ни дишат тия

    6 1 Отговор
    Нормално за развиващи се страни с нисък стандарт и заплати. Не като у нас, изобилие, завод до завод, магистрали, бизнес, бюджетен излишък, народа все у Гърция и Турция на почивки, целогодишно банани, вили в Барцелона и острови у Гърция, инвеститори, нови самолети, Артекс апартаменти за по 600 евра кв.м., а месото ?..., кой ти гледа цената бе, та тука по няколко тона суджук и пастърма се даряват ей тъй за идеята, вие за цени се коркате.
  • 38 Емил

    1 2 Отговор
    Остава ви,да се вдигнете като един и да си извоювате нормален живот,сган от дърдорещи страхливци,Левски се обръща в гроба от срам по вас
  • 39 баба Ягода

    2 0 Отговор
    Абе като скачахте да събаряте държавата къде ви беше акъла ? Късно е чадо. Свиквайте с новия световен ред. Рупайте банани.
  • 40 Глупости

    3 0 Отговор
    В Румъния няма по-евтина храна - нито в магазините, нито по заведенията!