Last news in Fakti

25 Май, 2012 17:54 1 639 0

И ВР излиза от „Набуко”

  • bp-
  • набуко-
  • газ

Газопроводът "Набуко", който трябваше да намали зависимостта на Европа от Русия чрез доставки на газ от Централна Азия и Близкия Изток, е оставен под масата, защото е икономически нежизнеспособен, заяви британската петролна компания BP.

Представителят на компанията Йън Кон съобщи, че тя вече не смята "Набуко" за възможност за доставяне на газ от находището си Шах Дениз в Азербайджан. Шах Дениз трябваше да бъде ключов снабдител с газ за Набуко, като през 4000-километровото трасе трябваше да преминават около 16 млрд. куб. м. газ годишно, малко над половината от планирания общ капацитет на газопровода от 30 млрд. куб. м. годишно.

Основната компания по проекта, австрийската OMV, се надява да напълни "Набуко" с газ в идните години чрез подписването на договори с допълнителни доставчици в Туркменистан, Ирак и дори в Иран. Но според BP газопровод, който ще бъде наполовина празен за неопределен период би бил икономически неосъществим.

Европейската комисия обаче отказа да признае поражението си днес, като заяви, че газопроводът продължава да стои на дневен ред, въпреки отказа на BP.

Кон заяви, че BP и азерската държавна петролна компания Сокар сега обмислят участие само в по-малкия газопровод от консорциума Набуко, в който влизат още германската RWE и унгарската MOL Group, известен като "Набуко запад".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА