Last news in Fakti

12 Август, 2019 11:39 1 573 12

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 млн. лева

  • булгаргас-
  • топлофикация софия-
  • дълг

Има риск газовата компания да не може да се разплати с доставчика „Газпром експорт“, каза изпълнителният директор Николай Павлов

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 млн. лева - 1

„Булгаргаз“ е завела иск към „Топлофикация София“за 35 млн. лева, които са част от общите задължения на столичната топлофикация в размер на 120 млн. лева и са натрупани за една година. Мярката е предприета, тъй като има риск „Булгаргаз“ да не може да се разплати с доставчика си на гориво - руската „Газпром експорт“, обясни пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

Подобна ситуация имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на „Топлофикация София“ бяха стигнали 105 млн. лева и бе решено „Булгаргаз“ да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период.

Само година по-късно обаче „Топлофикация София“ има нови просрочени задължения в размер на 120 млн. лева. „Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към „Булгаргаз“ за доставен газ“, казва Николай Павлов в предаването "Преди всички" по БНР.

Освен че са изпратени десетки писма до „Топлофикация София“, за проблема са информирани принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерство на енергетиката. „За да може „Булгаргаз“ да спазва своите договорни и лицензионни задължения, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания ѝ е необходима финансова стабилност, която е свързана с плащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво“, посочи Николай Павлов.

„За съжаление „Топлофикация София“ на практика е преустановила плащанията за доставения ѝ природен газ. „Булгаргаз“ не може и не бива да покрива задължения за своя сметка, на който и да е свой клиент, включително и на „Топлофикация София“. Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения, независимо колко добре се управлява тази компания. Въпреки всички писма и разговори вместо техните задължения да намаляват - се генерират нови. Ние сме използвали всички възможности, изразходвали сме всички резерви, включително и овърдрафтите, сроковете за изплащане на тези задължения изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем действия за събиране на вземанията си по съдебен ред", каза директорът.

Заведената в съда искова молба е за 35 млн. лева, а според Павлов мерките и действията, които е предприела „Булгаргаз“, са възможно най-меките и щадящите. Единствената цел е дружеството да си изплати задълженията до края на август месец.

Столичната топлофикация е била информирана писмено за предприетите съдебни действия, а днес ръководството ѝ е поканено на среща, на която да се търси решение на този проблем. Ако просроченият дълг бъде изплатен до 29 август заедно с текущите задължения, „Булгаргаз“ ще оттегли съдебния си иск. За да стане това, „Топлофикация София“ трябва да плати до края на август 35 милиона лева, а за септември - още 65 милиона лева. Павлов се надява, че до края на месеца ще се намери решение и тези пари ща бъдат получени, което ще позволи на „Булгаргаз“ да се разплати както с доставчиците си на газ, така и за преноса на горивото.

„Дали ще бъдат под формата отново на изкупуване на вземанията, дали ще бъдат под формата на директни плащания, това аз вече не мога да кажа, но решение трябва да бъде намерено“, посочва Николай Павлов.

Засега „Булгаргаз“ няма подобни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в плащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца. С топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен има постигнати споразумения в началото на годината за разсрочване на дълговете им, като те са дали и съответното финансово обезпечение, което гарантира плащанията им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Донка Бикова ГЕРБ Пирдоп

    1 1 Отговор
    😚😎😍😘🤔🤗🙂☺️😅😱😰😬👻☠️💀👺ебаааа
  • 2 Казуар

    2 4 Отговор
    Ако се вземат решителни мерки срещу тези които не си плащат сметките, дългът ще се изплати. Например за големите длъжници трябва да се въведе санкция продажба на апартамента, и тогава наглеците ще намерят пари.И без това цената на парното се повишава заради некоректните клиенти.

    Коментиран от #6

  • 3 Йозеф

    2 0 Отговор
    "Само година по-късно обаче „Топлофикация София“ има нови просрочени задължения в размер на 120 млн. лева. „Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към „Булгаргаз“ за доставен газ“

    Пита се - къде са парите?
  • 4 Bubbles

    2 1 Отговор
    Превод - Очаквайте ново поскъпване на топлото.
  • 5 Иво

    2 0 Отговор
    ми нека им спрат канчето на тец София,ама няма да има лапчкаааа
  • 6 Много си умен

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Казуар":

    Как един пенсионер с 200,300 лв може да си плати парното, другите сметки, лекарства, храна може би и някоя дреха. И да му вземат апартамента единственото което има и да отиде на улицата. Ти нямаш ли баби, дядовци или възрастни родители. В коя държава живееш тук хора мизерстват с тези пари са за никаде. Я ти живей с 200лв да те видим колко ще издържиш и като не си си плащал сметките да ти вземат апартамента. Това не, е от парното, а от студените тръби които минават през апартаментите на хората . От там се трупат тези абсурдни сметки все едно да си пуснал парното и да си отворил прозореца. Топлофикация трябва да плаща на хората за тръбите с които извършват услугата си.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Това което разбрах. Топлофикация не трябва да я има. Тя пречи за по-нататъшното разграбване. Приватизацията е само първа стъпка. Панелните комплекси трябва да останат без централното топлоснабдяване, което е непосилно за хората в панелните жилища. Следва масово им разпродаване.
    Следва "дългоочакваното" взривяване на така оплюваните "панелки" и ... се изравняваме с ЕС по показателя "собствено жилище на глава от населенито".
    В "Топлофикация" не са глупаци, ако бяха такива, още преди 10 години щяха да споделят съдбата на БГА "Балкан";Кремиковци;КТМ"Радомир";и много други.В България няма национално отговорно държавно управление, ние сме окупирана страна. Ликвидирането на "Топлофикация София" е целенасочен акт от страна на властта. Крайната цел е заграбване жилищната собственост на хората. Абонатите на "Топлофикация", пък от своя страна, са подложени на грозна манипулация.Толкова много рафинирани лъжи се изказаха в публичното пространство, че ти е бедна фантазията. Например, я ми припомнете името на австрийската банка, в която са открити милионите на "Вальо-топлото". Няма да можете.

    Коментиран от #8

  • 8 Фил

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да се откажем всички от Топлофикация. Не могат да си съберат задълженията от клиентите. Товарят редовните платци, но пак не стига. Проверки по домовете на отказалите се. Включват си радиаторите и се топлят за чужда сметка.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Много си умен":

    Тръбите не са толкова важни, а и прекарани вертикално, те са с много по-ниско топлотдаване от евентуални хоризонтални щрангове за които се говори напоследък.
    Проблемът може да се реши, като кражбата на топлоенергия се криминализира. Тогава с разрешение на прокуратурата и наличните технически средства, много лесно могат да се изловят всички крадци на парно. Нещата с криминализирането се забатачват, защото една значителна част от софийския хайлайф не плаща или краде...
  • 10 Зойн

    1 0 Отговор
    Оц Земляне не работи ? Защо топла вода не по евтина ? Истината е че Фандъкова прибира ?Оц Земляне не работи топла вода се подава от ТЕЦ София ? Бойко проверка си прави на Фейсбук пиша ти Цвета Зойн член на Герб ??????но докога ще търпим ГЕРБ
  • 11 Зойн

    1 0 Отговор
    Не работи Оц Земляне - не се прави никакви ремонти но никой не взима мерки Бойко Фандъкова се крият никой не прави проверка какви ремонт се прави но при този директор на Оц Земляне е така кражби съкращения назначават се наши хора на щат над 1700 лева класове 1.2 купони 90+ лева 260 лева всеки месец и така Топлофикация
  • 12 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Много си умен":

    Има социални програми за отопление! Да си кандидатсват по тях. И защо на един пенсионер му е нужно жилище 70 кв. м.? След като е с 200-300 лв. доход, да живее според възможмостите си! На мен що някой не ми дотира отоплението? Или да спра да си плащам тока, ама без да ми го спират! Бедните да продават панелките и в старчески домове. там ще им е топло, ще са нахранени, че даже може и някоя баба да забършат!