Last news in Fakti

27 Август, 2019 17:15 4 366 6

Лошото време намали винената реколта във Франция

  • вино-
  • производство-
  • франция-
  • реколта

Спад от 12% в производството

Лошото време намали винената реколта във Франция - 1
Снимка: Shutterstock

Лошото време доведе до спад от 12% в производството на вино във Франция през тази година спрямо миналата. За тази година прогнозите на Министерство на земеделието са за производство на 43.4 хектолитра от нискоалкохолната течност. За сравнение, през миналата година цифрата е била 49.4 млн. хектолитра.

Един хектолитър, който се равнява на 100 литра, е приблизително 133 бутилки вино. На много места с лозови масиви са цъфтели в дъждовно и хладно време. Жегата в градовете също е способствала за понижение на производствения капацитет. Ситуацията варира в зависимост от регионите.

Рекордните жеги през юни и юли засегнаха някои южни региони и доведоха до производствени загуби. В същото време градушките, които се изсипаха над Божоле и Бургундия, ще доведат до 26% спад в производството спрямо миналата година.

Със 17% по-малко шампанско ще произведе Франция тази година, главно поради топлото време. Само в Бордо ще бъдат произведени с 4% по-малко бутилки спрямо тези от 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Крал Боко

    5 4 Отговор
    Като няма вино пийте от моята мъдрост, но понеже имам само една канелка герберастите да смучат подред !
  • 3 Лошия

    6 0 Отговор
    Всичко което е лошо за Франция САЩ Великобритания Германия Холандия Белгия Италия и Дания е много добра новина за всички останали!

    Коментиран от #4

  • 4 АГАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лошия":

    Да си жив и здрав...
  • 5 Цар Вул

    4 0 Отговор
    Като нямат грозде за вино ще пият БЪЛГАРСКО!!НАПРАВЕНО ОТ ТИКВИ!!
    На печелившите ЧЕСТИТО!!На останалите да го д.....т!!!!!!!
  • 6 Див селянин

    0 0 Отговор
    Е* съм ги французите. За мене е важно тука да има грозде да си напраим арно винце и таз година.