Last news in Fakti

5 Юни, 2012 17:47 2 620 2

България се превръща в пречка пред Южен поток

  • южен поток-
  • русия-
  • газ

България за пореден път се превръща в пречка пред развитието на газопровода „Южен поток“, предупреждава в. „Комерсант“.

Водещото руско делово издание отбелязва, че София не е доволна от предлаганите от Русия транзитни такси и рентабилността на проекта. Това става и на фона на отстъпката от 11% за синьото гориво.

Все пак изход от ситуацията има. Мястото на България може да бъде заето от Румъния, въпреки че нейното участие ще доведе до оскъпяването на енергийния проект.

Спекулациите за бъдещето на Южен поток се засилиха от последните изказвания на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той вече намекна, че София може да не подпише до 15 ноември споразумението за строителството на Южен поток. Този срок беше поставен лично от президента Владимир Путин пред ръководството на „Газпром“. 15 ноември не е избрана случайно, защото от декември трябва да започне строителството на трасето.

В самото акционерно споразумение се оказа, че има редица въпроси, които не са уточнени между акционерите от "Южен поток", така че имаме ангажимент да уговорим с руската страна всички отворени въпроси, посочи Добрев след срещата си с представители на КТ „Подкрепа“.

Ако това стане ще получим отстъпката от 1-ви април без значение дали споразумението ще се подпише тази, другата седмица или след един месец, коментира той. Общата отстъпка е между 115 и 120 млн.долара и в момента, в който тя стане факт тези допълнителни споразумения ще бъдат представени на регулатора . Тогава ДКЕВР ще прецени дали ще промени цените у нас за бъдещ период от време като извънреден приход или със задна дата, уточни Дилян Добрев.

Логично е Русия да бърза. Логично е да направи всичко възможно, за да реализира тези свои планове. Склонна съм да мисля, че ще го направи, независимо дали ще минава през България или Румъния. Според мен би било пагубно за българската енергетика, ако се поддадем отново на политически пристрастия, планове, предизборни комбинации и решения, които в момента биха дали отново поредната печалба за Румъния.

Така проф. Нина Дюлгерова коментира пред БНР и мненията на анализатори, че Русия иска да започне проекта "Южен поток" през декември 2012 г., за да избегне влизащите в сила от началото на следващата година изисквания на ЕС за осигуряване на достъп на трети лица до всяка газова мрежа, която минава през територията на Общността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IQ146

    0 0 Отговор
    Аритметика за IQ над 100! Добрев каза, че 11%отстъпка=120млн.$.Ако руснаците бяха изравнили цената за България с тази за Германия(БРАТЯ сме все пак,а и бизнес-партньори-ще строим руски газопровод на българска територия),трябваше да отстъпят 40%(с толкова газта за България е по скъпа от газта за Германия!). Това са 440 млн.$. С толкова, 440 млн.$ за 9 месеца ни ДЕРЕ всяка година ГОЛЕМИЯТ БРАТ, за това, че ни изнудва като единствен доставчик на газ. По днешен курс това е близо 1 млрд. лв. на година! И така от 2005г. насам...Въпросът е, това отношения между братя ли са или между БАШИБОЗУК и РАЯ?
  • 2 asd

    0 0 Отговор
    Да направим централа в България, получаваме от Русия газ, ползваме го и същевременно го продаваме на съседите. Така си изплащаме газта и си печелим от нея ставаме като дистрибутори. И всички са доволни ;)