Last news in Fakti

24 Октомври, 2019 09:33 1 732 7

Спестили сме 74% от планираната енергия

  • енергия-
  • спестяване-
  • план
Спестили сме 74% от планираната енергия - 1
Снимки: М. Богданова

За периода 2014-2018 г. в България са спестени 6167 GWh енергия. С това страната е изпълнила 74.1% от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 г. се посочва в отчет за изпълнението през 2018 г. на Националния план за действие по енергийна ефективност 2014-2020 г.

Отчетът съдържа базова статистическа информация, анализи за състоянието и тенденциите на енергийната ефективност на национално равнище през 2017 г. - последната година, за която има официални статистически данни. Разгледани са отделните сектори на икономиката, като са отразени измененията на основните показатели - брутна добавена стойност, енергийно потребление и енергийна интензивност.

Направен е анализ на изпълнението на индивидуалните цели за енергийни спестявания на собственици на сгради и на промишлени системи, както и на изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност от търговците с енергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    10 1 Отговор
    А като отида при ЕРП и ги питам как мога да си сложа фотоволтаик всички ми вдигат ръце, след това инженер от столичната им централа ми обясни, че ще ме третират като крупен търговец на енергия с моите панели за 1квч и лична употреба. Викат ми: плати си таксата, купи си инсталацията, а ние ще дойдем да я видим и ще ти кажем дали ще те присъединим. И аз им викам: добре, давам едни 2х.лв и си плащам таксите, а вие след това ми казвате, че няма да ме присъедините, какво правя аз с инсталацията тогава? Четох по форумите, има много хора чакащи години наред за одобрение и присъединяване, а мутрите веднага получават одобрение за малки фотоволтаични паркове и им плащат двойни киловати спрямо максималния потенциал на инсталациите им, без да задават въпроси. На мен ми искаха месечни отчети, за това че има възможност да върна 10-20 киловата към мрежата ако пече слънце, а няма консумация у нас. И сега ми тръгнали с това, че сме спестили. Аз съм спестил от ток като съм инвестирал много хиляди левове в саниране, енергоефективни отоплители и лед осветление, държавата нищо не ми е помогнала, а дори ми и пречи.

    Коментиран от #7

  • 2 Този

    5 1 Отговор
    Нямате си представа колко абонати в Бг крадат ток битови и промишлени. Ако никой не крадеше другите щяха да имат по евтин ток, но закона го позволява. В други държави е криминализирано.
  • 3 Умно село

    6 2 Отговор
    Кат нема производство, треба да артисват тия GWh я.
    И шо ки ги правим като пестим?
    Наверно в буркан ще я складираме.
  • 4 гост

    10 2 Отговор
    как няма да спестим?
    бай Пешо има фабрика и 100 работника, бай Пешо е рекетирван и ограбван. Бай Пешо затваря фабриката и отива в Германия.
    Фабриката не работи. Фабриката пести ток. Слава на целите.
  • 5 мико

    6 1 Отговор
    От бедност и невъзможност е спестеното глупаци!
  • 6 Миризлив пор

    3 1 Отговор
    Плановете са хубаво нещо НО тази енергия която я отчитат за "спестена" реално е изхарчена от някой нашенец някъде зад граница. Някой завод някъде там на запад харчи тази енергия за производство с наши работници и пълни техния бюджет.
  • 7 Да да

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    До 5 кв инсталирана мощност, не ти трябват никакви долументи! Що пишеш глупости! Или ти искаш да продаваш на ЕРП-то? Имам приятели, които си монтираха 2-3 кв сами и сметките за ток им паднаха. Даже не са се обаждали на ЕРП! Ти ми пишеш глупости за 1 кв. дето са 3 панела по 300 лв.!