Last news in Fakti

19 Декември, 2019 08:03 18 013 114

Как София изяжда България

  • софия-
  • българия-
  • инвестиции-
  • бизнес-
  • работа

Да, София не е България. Според статистиката обаче, в столицата живеят цели 19% от населението на страната.

Как София изяжда България - 1
Снимка: М. Богданова ©

“София не е България” - тази крилата фраза се опитва по популярен начин да обясни разделителните линии между столицата и останалата част на страната. Разликата се вижда и в изборните резултати, и при средните заплати. По данни на Националния статистически институт (НСИ), през третото тримесечие на тази година средната заплата в София е била 1 704 лева, а за страната - 1 266 лева.

И още: населението на България се топи с рекордна скорост. От 7 845 841 души през 2002 година, през 2018 то намалява до 7 000 039 души. В същото време населението на София се увеличава от 1 187 786 през 2002 година до 1 326 774 души през миналата. Това означава, че в София живеят около 19% от хората. Според друга таблица на НСИ, озаглавена “Население по градове и пол”, в края на миналата година в българските градове са живели 5 159 129 души. В този брой са включени “лицата, които живеят постоянно (имат настоящ адрес) в страната към 31.12. на съответната година и не са отсъствали от нея за период по-дълъг от една година”. Това число би трябвало точно да отразява броя на градското население без мигриралите. От което следва, че в столицата живеят почти 26% от градското население на България.

По пътя на парите

При това статистическите данни не отразяват реално живеещите в столицата, тъй като - поради системата за гражданска регистрация - постоянен адрес се взима трудно и изисква смяна на всички документи. Голям е броят на учениците, студентите и временните работници, които не живеят постоянно в София. Данните не отразяват реално и емигриралите, тъй като те нямат задължение да оповестяват напускането на страната пред властите.

Но вътрешната миграция в България не е насочена само към София. Хора се местят от село към град, после към по-голям град, към столицата и накрая към чужбина. Понякога обаче и софиянци се местят в други градове. През миналата година столицата е загубила 18 450 души, а заселилите се в нея наброяват 23 613 души. Най-много софиянци са избрали да живеят в Пловдив - 1 013 души. За миналата година Пловдив е един от малкото градове освен София, който има механичен прираст от 2 318 души - тоест, там са се заселили повече хора, отколкото са напуснали. След него е област Кърджали с 2 321 души прираст, но тук числото е за всички общини в областта. Другите градове, увеличили населението си през миналата година, са Варна с 1 058 души, Шумен със 706 и Бургас с 531. На обратния полюс са Сливен, Плевен и Враца, които са намалели с по над 1 200 души.

Българските градове, които увеличават населението си, имат два общи белега: приток на инвестиции и откриване на нови работни места. В Пловдив най-големият магнит за преселване е икономическата зона “Тракия”, в шуменската индустриална зона също се откриват нови производства, а в област Кърджали, освен новите заводи предимно за автомобилни части, високи заплати дава и мината за злато до Крумовград.

София обира лъвския пай от инвестициите

Инвестициите обаче не са равномерно разпределени в страната. До края на 2017 година чуждестранните инвестиции възлизат на повече от 24 милиарда лева, като над половината от тях са насочени към София. Столицата е лидер и по качество на образованието и здравеопазването.

Парите по европейски програми също не се разпределят пропорционално. Премиерът Бойко Борисов често говори за нуждата от инфраструктура, но най-големият получател на тези пари пак е София. Да вземем проекта, който е най-отчетлив пример за успеха на европейските програми: софийското метро. Само за настоящия програмен период 2014-2020 г. метрото ще глътне близо една четвърт от парите по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура". При общ бюджет на програмата от над 4,42 милиарда евро, за метрото ще отидат 1 милиард лева.

Под черта може да се каже едно: нормално е София да привлича хора от останалите части на страната - в столицата заплатите са по-добри, образованието е като цяло на по-високо ниво, а и има повече възможности за по-добър живот. Но тази гравитация се превръща в канибализъм, тъй като другите области се обезлюдяват.

Какво да се прави

Но София изобщо не е изключение в международно сравнение. По цял свят големите градове изсмукват население от по-малките населени места. Редица европейски държави вече се опитват да противодействат на тази тенденция. Преместват например цели държавни институции в по-бедни региони. Във Великобритания централите на различните данъчни служби на кралицата са физически разположени далеч от Лондон, а държавната пътна полиция е в Суонзи.

В България единствено тогавашният финансов министър Симеон Дянков направи опит да премести агенция “Митници” в Русе, но идеята му се прие на нож. Преместването на тези 500 работни места и наемането им в Русе със сигурност би създало икономическо оживление. Докато за трудовата борса в София 500 души са незначителна бройка. Тези 500 служители получават заплатите си от пари на данъкоплатците, които живеят в цялата страна. Така че не е нито логично, нито справедливо ползата в случая да остава само в София. Да не говорим, че в наши дни интернет дава възможност да се работи отвсякъде.

Друг британски проект, който може да служи за пример, е решението на държавния медиен гигант БиБиСи да изгради в Манчестър така нареченото Media City. Държавната телевизия премести осем свои отдела на терена на бившите докове в Солфорд, а това създаде 4 600 работни места, 2 000 от които са преместени от други места. 4 200 допълнителни работни места възникнаха за съпътстващите бизнеси, а районът в Солфорд се превърна във втори модерен център на Манчестър.

Срещу миграцията към София и другите големи градове държавата може да използва и този инструмент: данъчна политика на общинско ниво, която с изгодни условия да привлича граждани и фирми. В България този инструмент теоретически съществува, но не се прилага реално - поради сегашната данъчна система, а често пъти и поради предизборни сметки. За последните български правителства София е очевидно приоритет. Но презаселването на столицата води до извънмерно струпване на хора, а оттам и до все повече проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stuka

    78 22 Отговор
    Високомерните столичани ви презират

    Коментиран от #4, #98

  • 2 Добро утро българино

    142 24 Отговор
    За 30 г изяде половината след още 30 и др половина. София не си дава сметката, че отслабвайки общо територията, тя ше премине към съседни страни като Румъния, турция и Гърция, по чисто демографски и икономически причини. София си мисли че ци ганизацията и тур цизацията ще ги подмине? Нещастници, 2 млн ще ги смачка дори сърбизацията!

    Коментиран от #16, #26, #78

  • 3 Гост

    198 8 Отговор
    Абе кви 7 000 000 през 2018, ние сме под 6 000 000, държат ни 7 млн. за избори

    Коментиран от #53

  • 4 варна е номер1

    92 52 Отговор

    До коментар #1 от "Stuka":

    високомерните столичани да го духат

    Коментиран от #13, #70

  • 5 Sofia

    56 26 Отговор
    България да се прекръсти на София
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един селянин

    73 17 Отговор
    Навремето на който му тежеше мотиката, ставаше гражданин. Впоследствие калпавите работници, записваха да учат висше. Днес,амбициозните и интелигентните граждани (градските тарикат-лешпери) отиват у Софето. Каплазанлъка а не прогреса движи света.

    Коментиран от #105

  • 8 Лекар БГ

    188 10 Отговор
    Понеже съм кореняк софиянец,смело мога да кажа-понастоящем искрено и лично МЕЧТАЯ да напусна тази кочина. Лошото е,че работя и издържам две деца,студенти.
    НСИ е стъкмистика. На принципа"Краката във фурната,главата във фризера,А средната телесна температура се измерва на корема и е 36.6 гр."
    Това,което беше моят град от детството и младостта,вече категорично е нищо общо.
    Не го харесвам,не ме кефи.
    Само обстоятелствата ме задържат.

    Коментиран от #66, #83

  • 9 некойси

    111 10 Отговор
    За капак, данъците на автомобилите в Пазарджик са по-високи и от тези в столицата.
    Дискриминацията е пълна, предлагам София и региона да се отцепи и да се самоиздържа, нямам намерение да плащам данъци и такси за други, които да ме гледат от високо.

    Коментиран от #23

  • 10 Рошко

    57 9 Отговор
    През фурката ми е за помийната яма
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 батко мафи

    133 27 Отговор
    Винаги съм казвал,че ако София с все население изчезне България ще се оправи.Всички злини за страната идват от там!!!
  • 13 смехурко

    66 17 Отговор

    До коментар #4 от "варна е номер1":

    Във Варна сте номер 1 само по комплекси, ама това друга тема ! (не съм софиянец)

    Коментиран от #99

  • 14 Бат Цецко

    65 1 Отговор
    Щом като София не е България си сложете една граница и да се свършва тъпия проблем с тъпата омраза, която цари в града.
  • 15 ГосТ

    67 6 Отговор
    Аха 1700 лв т.нар. "средна" заплата 😂 Значи моят познат в Неврохирургия Пирогов,дето записал висше щото за нищо не става взема по малко от средната заплата. Университетските преподаватели също,за хората в науката няма да коментирам. 😂 После се чудя що баце е премиер

    Коментиран от #57

  • 16 Гост

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "Добро утро българино":

    Интересно е, че мислиш за София като единен организъм, който има целенасочени действия в тази посока. А всъщност хората живеещи далеч от нея целенасочено се стремят към миграция към столицата. И това се дължи на икономическата принуда, също както и емиграцията.
  • 17 бул

    77 3 Отговор
    Трябва да се засили икономиката и стандарта на живот в провинцията, за да живеят хора по родните си места. Засилване инвестициите в провинцията. Затова въздухът в София е мръсен, защото на ден в столицата пребивават около 3 000 000 автомобили.
    Трябва да се направи един анализ и да се осъществи промяна и спиране строенето на нови сгради в София.
  • 18 Че хората какво са виновни

    65 1 Отговор
    Хората отиват там където има поминък. Фирмите също. Като нямат визия и желание политиците да развият и останалата част на страната, се получава точно това. Пълни тъпанари. Те един транспорт Перник-София не може да организират както трябва.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гостилничаря

    106 2 Отговор
    Силната централизация е характерна за изостаналите и слаборазвити страни. Никъде в развитите държави няма такива неща, някъде даже столиците не са нито най-големите, нито най-развитите градове.
  • 21 Балканец

    79 18 Отговор
    Шопландия процъфтява за сметка на България. Тя е като кърлеж, който изпива кръвата на хубавата ни страна.

    Коментиран от #106

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    19 75 Отговор

    До коментар #9 от "некойси":

    С такова мислене скоро ще станем като в Игрите на глада. Да не плащате всички провинциалистчета кръвен данък на капитола! Май забравяте, че София ви храни всичките, дето само чакате на помощи.

    Коментиран от #29, #31, #75, #76

  • 24 ТТТТ

    64 8 Отговор
    За 10 години управление на Бойко Тиквата толкова, следващите 10 години Тиквата ще успее да унищожи и останалото!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Димов

    49 3 Отговор

    До коментар #2 от "Добро утро българино":

    Това управниците ни го знаят, но не ги бърка въобще. България ще се сиганизира, турсизира, но няма да се самосезира. Важното е, че по него време управникът вече ще е с родата си на някой райски остров, доволно подплатен с безбройните рушвети, придобити от разбиването на държавата ни. Пък вие си вярвайте в изборите.
  • 27 Истината

    85 8 Отговор
    Да си го кажем така. Истината е, че повечето приходящи в Софията са и.иоти. Отиваме за 300 лв. по-висока заплата и ги дават в квартира без да си смятат другите транспортни разходи, по-скъпите цени в хранителните магазини и това, че 2 пъти в месеца трябва да се приберат до село да си вземат бурканите.

    Който се разпознае в това, което съм написал да е жив и здрав и да се замисли малко.

    Коментиран от #33

  • 28 1234

    51 16 Отговор
    Как не ви е срам да говорите против кореняците софиянци! ? Какво сме виновни ние, че гласувате за харизматичния ви разБойко Борисов всеки път! Той е виновен за разрухата на България последните 10 години!

    Коментиран от #51

  • 29 Истината

    69 16 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Кой храни София бе и.иот. Какво произвеждате в София толкова, че тя да храни всички. Големия приход на държавата е в всички други области, където са заводите и змеделските производители. Те не са в София. София е само консуматор.

    Коментиран от #30

  • 30 Гост

    55 16 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    Нищо не произвеждате. Всичко по магазините ни е внос. Вие само правите бързи пари от гмо продукция. Колко ниви изтровихте с химикали и пестициди? А колко пчели уморихте? Доматите ни гръцки, зърното ни полско, млякото ни от данона, пилешкото ни внос, свинското и то. Какво остана, което да произвеждате?
  • 31 X.x

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Колко мъка само ...
  • 32 Justice

    62 2 Отговор
    Това за заплатите е пълна лъжа, повечето хора са си на 1000лв като махнеш разходите да ходиш на работа и осигуровки ти остават 400лв да ларшиш.Бъдете спокойни и София ще се обезлюди, защото колкото и да искаш да останеш факт е че берач на гъби в Холандия взема заплата, която прави бг работодателите смешни.
  • 33 Гост

    42 8 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    Напълно съм съгласен с Вас. И аз се чудя защо ходят там хората. Аз съм работодател и не мога да си намеря служители. В моя регион даваме даже по високи заплати и от София. Е служители няма.

    Коментиран от #34, #37, #40, #80

  • 34 Justice

    50 6 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Нищо не даваш явно, защото тук в Бг важи правилото"Който търси работници постоянно, значи не дава пари......"
  • 35 гост

    36 2 Отговор
    Е и това ни разделя,кой къде живее!А какво ни обединява,дявол знае.Злобата може би!
  • 36 Ядеитн

    34 18 Отговор
    Едно време си имаше жителство. Щом си от село, седиш си на село. Мой да одиш у Софията саде до ЦУМ и то един пат у годината. Сега, кво - слободия!
  • 37 asoos

    33 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    И какви заплати даваш на колко осигуряваш имали коледни великденски .бонуси или защо да ги давам на работниците като мога да ги изям и изпия. Ей затова хората бягат;

    Коментиран от #38

  • 38 Това е масова практика

    28 4 Отговор

    До коментар #37 от "asoos":

    На всичките празници, работодателя си прави маса и показва величие, с присвоените полагащи се на работниците му средства! И високомерно парадира пред комшиите на масата "Яжте пийте, всичко е безплатно"! Да, безплатно е!
  • 39 1981

    38 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: заплата
    в София е била 1 704 лева, а за страната - 1 266 лева."- искам да знам колко % в старната се получава 1.266,-лв. заплата?????????????????
  • 40 Гост

    46 4 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Както пише в статията и което е вярно, не е само до заплата. Тя една част от общите условия за живот! Образование, здравеопазване, култура... Всичко това оказва влияние за избора на мястото на живот. Ето, давам ти един пример: Вземи гр. Лом /не искам за обидя никого, просто ми дойде на ум/. Даваш 1700 лв. заплата. Ок, за този град най-вероятно е добра заплата. Но, къде ще лекуваш детето си, ако не дай Боже да ти се наложи, какви специалисти има, а каква диагностична апаратура? В кое училище ще учи и какво е нивото там, каква е материално-техническата база? Колко кина и театри има? Какви други забавления има? Хайде, сравни го това със София, Пловдив, Варна! Надявам се ме разбра...
  • 41 Пловдивчанин кореняк

    32 18 Отговор
    Презираме всички шопи, натурални или не!
  • 42 Танас

    29 15 Отговор
    Главния проблем на София е че е заобиколена от България.
  • 43 Софиянец

    12 43 Отговор
    От тая тема със сигурност се доказа че пишещите комунисти-русофили в тоя сайт са и комплексирани селяни ,които мразят по-образованите , умни и богати софиянци :)

    Коментиран от #88

  • 44 Анонимна

    29 2 Отговор
    Добре,но в провинцията са останали само държавни и общински служители.Работещи в кооперациите взимат към 4000,5000лева но се сеят само монокултури за бързи пари и после през Догановото пристанище.Връзки,свои хора иначе нямаш работа.Или работиш за400лева щото на администрацията и местните дерибеи не им пука за хората,те си взимат заплатата.Иначе познавам местни митничари,държавни и кметове които обиколиха цял свят с общински пари.ОтСофия ги подкрепят а те са окопани до живот.И децата и внуците наредени.Без да платиш не става
  • 45 ДРУГ КОРЕНЯК

    43 0 Отговор
    Тук срещам "мозъци" да коментират " високомерните столичани", а и аз, понеже също съм кореняк и вече по средата на 8-та си десетилетка, мога напълно да разбера, и дори се присъединявам, към написаното от БГ Лекаря тук- под „№8“. Отдавна не останаха "високомерни", а вече само тъжни- сух плач по красивия ни допреди 20-на години град, с хубави паркове и най-вече Витоша, видима отвсякъде, с хубава и евтина вода, с достатъчно шир оки и п роходими улици за хора и автомобили, с безопасен въздух за дишане, с ....Уви, болестните напъни за всякъкав род "бизнес", печалби от "свободни и неограничени пари", превръщат града в по-лош от гето, хората започнаха да мрат от яд, теснотия, болести и.... ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ЗАСТРОЯВА НАП УК НА НЕЗЪВМОЖНОСТТА ПОЛЕТО ДА СЕ П РОДУХВА МЕЖДУ ПРИРОДНИТЕ ДАДЕНОСТИ-ПЛАНИНИТЕ! А СЕ ЗАСТРОЯВА И БЕЗ НЯКОЙ ДА ИМА НУЖДА, И С ВСЕ ПО-ВИСОКИ И НЕДОМИСЛЕНИ ПОСТРОЙКИ, И ОТ ВСЕ ПО-СВОБОДНИ ВЕРОЯТНО ПАРИ- ЗАЩИ ЛИ ПРОДЪЛЖАВА ВЪПИЮЩАТА ДЕСЕТОКРАТНО ПЪТИ РАЗЛИКА В ЗАПЛАЩАНИЯТА ДАЖЕ В БЮДЖЕТНАТА И ПУБЛИЧНА СФЕРА!?! И КОЙ ВСЪЩНОСТ ВЕЧЕ Е СУВЕРЕНА В МАЛИТА НИ ТАТКОВИНА!?!

    Коментиран от #113

  • 46 ханът

    27 12 Отговор
    данъците да са най-високи в софия! да се върне софийското местожителство! да се забрани отдаването под наем за повече от 3мес.!
    по принцип да се намалят всички данъци и такси наполовина за цялата ми кочина! четиричленно семейство да няма право на повече от три коли! сам човек да е само с право на две коли! многочленно семейство с до 4 коли! по селата хората да са освободени от ясякакви данъци и такси от 2020г. до 2030г.! всичко т'ва да влиза в сила от 1 януари 2020г.! казах!

    Коментиран от #94, #95, #96

  • 47 ханът

    6 5 Отговор
    недоволните да идват поединично, за да решаваме проблемите с компромисни варианти! казах!
  • 48 ханът

    28 6 Отговор
    минималната работна заплата да стане 1500лв. от 1 януари 2020г.! ако се появят "разбирачи", които казват/твърдят най-твърдо отстоявайки своите порочни мисли, че не е възможно такова увеличение, то на момента да им се отсичат кухите глави... визирам отрепки подобни като "икономистът" каролев... казах!
  • 49 Гражданин

    8 16 Отговор
    Да благодарим на Тошо Правешки за централизацията
  • 50 От кадя на кадя бе?

    14 3 Отговор
    Токйо,Париж и др.градове милиони. Не ги интересува кои накъде се влачи. В София проблем, еми стоите си 500 човека кореняци иха ебре.Ние на село купихме трактор и няма нужда от 5 работници с магарета.И кво,подминаваме София и направо терминала.
  • 51 Любопитен

    9 23 Отговор

    До коментар #28 от "1234":

    Щом последните 10 години са разруха какво са предишните 20, че през 10-те на Борисов нито държавата фалира, нито има хиперинфлация, нито публични екзекуции и отвличания?

    Коментиран от #65

  • 52 Парадокс

    31 1 Отговор
    Средната заплата била 1200, 1700 в столицата, 1400 ги сложи, аз не познавам някой който взима толкова, а познавам учители, доктор и хоа в администрацията.Щом те едва се доближават до средната, да не говорим за неквалифицираните.За да се получи такава средна заплата някой трябва да взема по 6-7 хиляди.Що ли си мисля ,че знам кои са и всичките там дето са на хранилка по общините. Ако ги изключим тях не вярвам средната да е повече от 900 лева.

    Коментиран от #84

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 гаврош борша

    50 5 Отговор
    Нито София нито провинцията стават за живеене. Има само една причина поради която ще посетя София - ще ползвам местното летище за да се махна от тая калпава държава и повече НИКОГА да не се върна. Нещо повече ще се откажа от българското си гражданство след време. Представете си до колко съм отвратен от мафията която управлява, за да направя това.

    Коментиран от #92

  • 55 Геле от Бусманци

    27 1 Отговор
    Това го говоря и пиша от 25 години - та сега и официално го написаха - че остане накрая само Софийски санджак от БГ...друг е въпроса , че не само хората , но и бюджета се излапва от София
  • 56 Софиянец

    14 1 Отговор
    Яли пили и се веселили хоп нова статия за това как сме се уяли.
  • 57 ЧИЧО ГОШО

    3 9 Отговор

    До коментар #15 от "ГосТ":

    Всички мишки на минимална работна заплата

    Коментиран от #60

  • 58 София е България

    9 32 Отговор
    На 10 километра извън София започва тъпотията, миризмата, калта.

    Коментиран от #102

  • 59 Истината е че

    11 26 Отговор
    Селяните изядоха хляба на софиянци ...
  • 60 Цар Плъх

    17 1 Отговор

    До коментар #57 от "ЧИЧО ГОШО":

    Дано не ти се налага тия мишки на минимална заплата да те лекуват защото ще трябва да се преместиш в другата София там в Орландовци.... Та чичо Гошо трай, че дъхът ти мирише на лошооо.....
  • 61 факти

    25 0 Отговор
    София е била 1 704 лева, а за страната - 1 266 лева.
    --------------------
    кой фирми дават тия 1700 кинта ??
  • 62 анонимен

    14 1 Отговор
    От написаното излиза, че за живеещи в България се броят всички с адресна регистрация, които не са напускали за повече от една година. При положение, че всички от фамилията ми живеят в чужбина и се прибират само за лятната си отпуска, това значи ли, че все още ги броят за живеещи в Бургас?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 има грешка в заглавието

    9 4 Отговор
    Как София ИЗЯДЕ България
  • 65 lubo

    19 2 Отговор

    До коментар #51 от "Любопитен":

    Държавата не е фалирала , обаче хората фалираха !!!
  • 66 Готин

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар БГ":

    Закъснял си! От десет години напуснах ,,гетото,, и не съжалявам. В градината ми има всичко. Живея прилично без съседи ненормалници и не се чудя къде да паркирам три автомобила. Като ми потрябва градът, паля и за 15 минути съм в центъра. Тези в ,,младостите,, тридесет минути не могат да стигнат кръговото на 4ти км.
  • 67 дявола

    14 0 Отговор
    Не случайно вече и много често се казва в София и страната
  • 68 Мунчо

    19 4 Отговор
    Скоро ще се разделим със София.
    Нали братята ни американци се готвят за война с Русия, а пък тя даде ясно да се разбере, че от където тръгне ракета или самолет, столицата на държавата ще бъде заличена!
  • 69 ПЕТКО

    20 6 Отговор
    Като София е "помийна яма" какво търсят тук селяндурите? Те правят целия хаос в градът ни. Индивиди без домашно възпитание, никакъв морал, без обноски, но с много претенции. Малко са софиянци които са се преместили в провинцията. За съжаление няма оправя. София загива безвъзвратно.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 сноу

    18 5 Отговор
    Бая ви Тоша най-добре го беше измислил-жителство..Какво е това всеки изсулен чукундур, ритнал чувал умирисани парцали в гоУфа ,мушнал тънка оръфана пачка, от харизването на бащината земя на хиените,праши от град на град като развързан кон .
  • 72 Опа

    4 0 Отговор
    И от къде взимате тези цифри
  • 73 Абсолютна лъжа

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От 7 845 841 души през 2002 година, през 2018 то намалява до 7 000 039 души.
  • 74 МахамСе

    23 0 Отговор
    В София вече не се живее нормално, сутрин си 1 час в задръстване и вечер си 1 час в задръстване. Въздуха е най-мръсен, няма място за паркиране и куп др..
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Роден съм

    26 2 Отговор
    В София и живеехме там цялото семейство до като бях на 6г . Майка ми и целия и род са кореняци. Баща ми е от Бургас и се преместихме 1987г. А сега аз и моето семейство живеем в Карнобат. Имам 2 апартамента наследнически в София. Единия от баба ми и дядо ми , и друг от вуйчо ми който почина стар ерген и само аз съм му наследник. Давам ги под наем на чрез агенция. Преди 12год съм спал последно там и смятам повече да не ми се случва. Пълна лудница е целия град. Немога да си представя да живея там за постоянно. Ще пукна максимум за година две сигурно

    Коментиран от #90, #109

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Факти

    15 2 Отговор
    Да а Ню Йорк не е САЩ. Атина не е Гърция, Москва не е Русия, Истанбул не е Турция, само наш ганйо велики му дай да се дели.Голям комплексар голямо нещо е Вулгарина. След, като важат българските закони в София и езика е български и мнозинството българи какви сте бе от Меркурий ли сте от къде сте???
  • 80 7963

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    "Даваме" или "даваш",че нещо не разбрах.
  • 81 123

    18 1 Отговор
    Бе ние сме толкова смешни, че 1.6 милиона софиянци си тровят белите дробове кръвта и сърцето с боклуците, които горят едни 50-60 хиляди циганина в София почти целогодишно се гори нещо от тях, зимата е нетърпимо. И вятъра го разнася в 90% от столицата.

    Толкова сме жалки. Толкова е жалко управлението. За едни 50-60 хил гласа на местния вот, се тровим десетки години 1.6 милиона души.

    Евала. Евала.

    В чужбина дават 6000 евро на брой купена електрическа кола. Тук освен че не дават, и самата тя е по-скъпа. Защото сме по-гъзари.

    Евала. Евала.
  • 82 vasilev

    12 0 Отговор
    един човек ял хляб, втори ял кебапчета- средно статистически двамата са яли кебапчета с хляб
  • 83 эпсилон

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар БГ":

    Не знам какъв лекар си, но явно си роднина с животното, което изначално живее в кочина. А, отвори си учебника и виж къде се мери температурата при хората. За свинете вече разбрахме.
  • 84 Язе

    8 1 Отговор

    До коментар #52 от "Парадокс":

    С 900лв.в Сф ще умреш от глад.Взимат се на много места такива заплати но....под масата.Сивия сектор е много голям.Има само едно изискване за такива заплати-да ти се работи и да си кадърен.
  • 85 Ставри

    11 3 Отговор
    Този хубав град постепенно се превръща в гетото на България.
  • 86 Ха ха

    10 1 Отговор
    Средна заплата 1700 лв ега ти смеха...освен това населението на територията е не повече от 4 750 000 ама все се опитват да ловят балъци....
  • 87 1912

    15 0 Отговор
    Скоро софиянци ще останат без вода, както през 1995 г. Само че вече няма да е възможно второ Престъпление на века, както каскадата Джерман-Скакавица. Просто в онова отровено планинско поле не могат да живеят толкова хора. Проблемът на България е софия и фактът, че това село някога беше избрано за столица на държавата. Но проблемите могат да бъдат поправени.
  • 88 ПЕРНИШКИО

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "Софиянец":

    комунисти са тези в момента , дето те управляват , и недеите да говорите простотии че вие софянците сте ни хранили , всичките пари от еврофондове отиват при вас в софия да си правите улиците , а на нас на село ни трябват пари за построяването на заводи , на село няма пестициди и гръцки домати , ела да видиш и да се увериш напълно
  • 89 Политбюро

    6 0 Отговор
    Раята си е рая и на 5000 лв заплата да е. Няма думата и на село и в София. Няма и глас. Разберете го и може и да стигнете до звездите...
  • 90 Местен34

    10 1 Отговор

    До коментар #77 от "Роден съм":

    Не стъпваш в София,ама тези два апартамента под наем те хранят,нали....няма да пукнеш!
  • 91 Мразя комплексирани завистливи селяни

    11 12 Отговор
    Провинцията НЕ Е България. Селяните разрушиха държавата. Срамят България и в цял свят. Бетер цигани са. Такива като селската кифла писала заглавието на статията. Дребни ограничени паразити. Може и да излезете от селото и провинцията, но селото и провинцията никога няма да излезнат от вас!

    Коментиран от #103

  • 92 Глей ти

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "гаврош борша":

    Какво те спира?
  • 93 Шаран БГ

    11 1 Отговор
    Преди много години не знам как и защо, но от социалистическа България ансамбъл за народни песни и танци се явява на някакъв фестивал у капиталистическа Франция-Нормандия.Впечатленията си всеки естествено ги разказваше " под сурдинка" в тесен кръг. Че един от музикантите ми разказваше, как са пътували от фестивалното селище до някакъв манастир, където са нощували. В автобуса всички седящи места са заети.Нашенците са само 5-6 човека. В автобуса се качва човек..........." Не знам защо, но французите , всичките, скочиха и му предлагаха да седне. Той учтиво благодари и седна на едно от местата. Помислихме, че е някаква тяхна особа, щом всички ще се изтрепят да му сторят място за сядане. По облекло се различаваше , но не особено много от останалите пътници. Пуснахме преводача, който бе със нас, да разбере как стоят нещата. След като беседва с двама-трима близкоседящи, преводача даде следното обяснение, казано му от французите:"Този човек е обикновен СЕЛЯНИН /пейзан/ и с труда си ни храни, всички нас. Длъжни сме да го уважаваме ! " Чешем се по главите и там дето не ни сърби, и им се чудим на френската философия. Да дойдат френците у нас, че да видят с какво презрение се отнасят гражданята към селския труженик !!!" Дето казваше с-на Илчев от ВП 70400 "П" в с. Черноморец в средата на 60-ях години - "Нашата култура - около .ура !!"
  • 94 Гошо

    4 4 Отговор

    До коментар #46 от "ханът":

    Аз пък иска де що има българин да доиде в София подготвям още 2 апартамента за наематели
  • 95 Гошо

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "ханът":

    Аз пък иска де що има българин да доиде в София подготвям още 2 апартамента за наематели
  • 96 Гошо

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "ханът":

    Аз пък иска де що има българин да доиде в София подготвям още 2 апартамента за наематели
  • 97 Бай Ганя Балкански

    4 0 Отговор
    тази история не е от вчера .... и преди 30+ години така си беше, ама сега се усеща по осезаемо :(
  • 98 бл.134 в Зап. парк

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Stuka":

    Булгаростан , убер аллес.
  • 99 Сигурно имаш предвид

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "смехурко":

    Туристически комплекси!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 1111

    8 0 Отговор
    Стига щуротии, това е проблем на урбанизацията, която тече от времето на Римската империя. При нас обаче, проблема се изостри, от порочно субсидирания живот на софиянци с парите на цяла България.
  • 102 да ти го

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "София е България":

    Ами кво мама си търсиш от 10-я километър нататък? Като хлебарки сте плъзнали из страната. Стойте си в клоаката и не ни вмирисвайте, мръсни уйна!
  • 103 Кашировски

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Мразя комплексирани завистливи селяни":

    Като те чета и ти си пълен догоре със селяния! Много завишена самооценка без никакво покритие. Иди на психиатър! Иначе си обречен! И ти и поколението ти сбъркано.
  • 104 доли софия

    5 2 Отговор
    Големият проблем на България е софия. Ако се пуснат десетина атомни бомби над софия има шанс България да оцелее. Истинската столица е Велико Търново.
  • 105 С2Н5ОН

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "един селянин":

    Уникално просташко по своята същност изявление! Ганьо Ганооо!!!
  • 106 само да кажа

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Балканец":

    че и през соца цяла България работеше за София.Само там имаше всякакви стоки и услуги,само там имаше прословутите портокали и банани и пътувахме с колите си по 200 и повече километри,за да зарадваме и нашите деца с екзотичен плод или хубава играчка или дреха.От месокомбината тръгваха тирове със салами за София,но за нас нямаше!Така,че е напълно нормално София да е пълна с "провинциалисти",които са се пософиянчили и се присмиват на останалите "селяци",останали си в "провинцията"!Имах колега,чист софиянец,който нямаше село и родителите му са живяли само в София.Та той говореше на чист български език,без да е-ка,ме-ка и т.н.Сега всички си преправят говора така,че да се покажат,че са "висша"класа и не разбират как се отъпанарчват
  • 107 щастлив

    6 0 Отговор
    Щастлив съм , че не живея в този ад наречен София.Доста време изкарах там , но сега се кефя на спокойствие ,което в този град няма.
  • 108 Тодор от Правец

    2 1 Отговор
    Май ще се окажа отново прав, този път за Софийското жителство, а
  • 109 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Роден съм":

    хе хе то и аз така ,още два ги подгтвям за мерклии да живеят в София, иначе освен за наемите и някой и друг докумен в София не ходя Ракията и кафето си ги пия в Цариброд
  • 110 име

    0 0 Отговор
    нали имаше идеи няколко държавни агенции да сменят столицата с провинцията. чиновническата мафия спря това.
  • 111 свобода

    2 0 Отговор
    ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ЖИВЕЕ КЪДЕТО СИ ИСКА, НО МЕН МНОГО МЕ ДРАЗНИ,КОГАТО ПИТАТ НЯКОЙ КЪДЕ СИ, А ТОЙ ОТГОВАРЯ В ПРОВИНЦИЯТА.
    ХОРА , НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ ДА КАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ В РУСЕ, ЯМБОЛ ИЛИ ХАСКОВО.
  • 112 Янко

    1 0 Отговор
    В София получиха оргазъм всички репресирани от тоталитарното "софийско жителство"
  • 113 нйнйй444

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "ДРУГ КОРЕНЯК":

    Красивия допреди 20 години град? Ти на каква дрога си? Аз завърших в София преди 30 години и беше абсолютно същия свинарник!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.