Last news in Fakti

9 Януари, 2020 23:31 2 557 34

София дава 40% от БВП на България

  • софия-
  • бвп-
  • икономика

Икономиката на столицата се характеризира и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност

София дава 40% от БВП на България - 1

София остава най-голямата областна икономика в страната с около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Това посочва новият Доклад “Икономически и инвестиционен профил на София 2019” на Общинската агенция за инвестиции.

Икономиката на София се характеризира и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност. По последни данни около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата. Към края на 2018 г. София е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции или около 9800 евро на човек от населението, което е близо три пъти повече от средната стойност за страната.

Основната част от инвестициите в София се насочват към услугите, които са и отраслите с най-голям принос в добавената стойност на местната икономика – 37% от всички ПЧИ до 2018 г. са се влели в него. Това се дължи както на високите доходи и потребление в столицата, така и на факта, че градът е развит транспортен и логистичен център. Другите най-атрактивни сектори за чужди инвестиции в столицата са промишлеността и комуналните услуги, недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

София се отличава и с добро усвояване на европейски средства, което е основен източник на публични инвестиции.

До края на юни 2019 г. столицата е усвоила 4,2 млрд. лева.

Освен че привлича икономически активни хора от други области, столицата се характеризира и с концентрация на висококвалифицирано население. Докато в страната делът на населението с висше образование е 28%, в столицата той е значително по-висок – над 51%.

Заетостта в София е най-висока – 76% (за възрастовата група между 15 и 64 години) през 2018 г., което е абсолютен рекорд в страната.

Близо 180 хиляди или ¼ от заетостта в столицата е в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети.

Като цяло перспективите пред развитието на София са положителни, посочва докладът. Градът най-вероятно ще продължи да концентрира все по-голям дял от икономическата активност в страната заради положителните демографски процеси и лидерството си в развитието на най-бързо растящите сектори. Висококвалифицираната работна сила и в бъдеще ще привлича инвестиции в бързорастящите сектори на ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои промишлени дейности с относително висока добавена стойност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    42 7 Отговор
    дава или взема??

    Коментиран от #2

  • 2 Дава 40

    37 7 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    И взема другите 60
  • 3 синоптик

    35 6 Отговор
    Дава 40% и взема 80%.
  • 4 gggw

    30 2 Отговор
    и за награда - няма тротоари
  • 5 Софиянеца

    16 17 Отговор
    Така е, а тия само мъкнат бурканите от прованса и кешират в дюшеците парите.

    Коментиран от #9

  • 6 ГерБАНКя

    26 3 Отговор
    Град София дава, а селянин от Банкя ги раздава ...хвърля, като салфетки в чалготека....за ретро самолети на хартия, за лично самолетче, за дрончета за бонбончета....аве дава, раздава, продава, предава ....и те така. Пари има просто селянина е много дашен, така че ако нещо за прованса не достига да го питат него! В най-добрия случай, ще ги прати на Пунта Мара и те така!
  • 7 JPower

    30 4 Отговор
    От статийката се разбра, че в София 25% са джамбази и някакви монтьори - 180 хил. Предполагам 170хил.са строители, 160 хил. Сервитьори, 150хил.магазинера, а всичко останало е на Бойко свитата.

    Коментиран от #28

  • 8 да ге

    15 3 Отговор
    Ами айде всички да одим в софия
  • 9 JPower

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянеца":

    '' Прованс (Provence [pʁɔˈvɑ̃s]) е историческа област в Югоизточна Франция.[1] Намира се край Средиземно море между Ронската низина и Италия.

    Най-големите градове са Марсилия (839 000 жители), Ница (345 000), Тулон (166 000) и Екс ан Прованс (139 000).*'*

    А теб с каква каруца те закараха в София от Радомир или Перник?!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Софиянеца

    4 22 Отговор

    До коментар #9 от "JPower":

    ,, Майчин дом" баце, 6то поколение софиянец! Ходи да изгасиш лампата в обра на козите, че утре ще са недоспали с торбички под очите и няма да пуснат млекце за закуска.

    Коментиран от #11

  • 11 JPower

    16 9 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянеца":

    Щом майкати ми пуска, нищо друго не ме плаши. Изработи ти един буркан млекце и ти да опиташ нещо истинско....

    Коментиран от #12

  • 12 Софиянеца

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "JPower":

    Още одиш с упинци и кафяво под ноктите къде се точиш за софиянки сельооо?

    Коментиран от #32

  • 13 7288

    30 5 Отговор
    Мисля картината е ясна! По- голяма част от парите са за разходи за ДМА и причината е потреблението. А потреблението идва от налетите пари в тъпата столица. Ако спрат парите за метрото, което плащаме всички по програма транспорт. Ако спрат парите за тангенти, допирателни, хорди и т.н. които пак са от общите пари. Като спрат поръчките за чиновниците за коли, манджа командировки и въобще издръжка, кое е около 4,5 млрд. по официални данни.. - София няма да сформира и 10% от БВП на страната. Инвестира се в сферата на услугите защото просто бизнеса в БГ е толкова нефилен, че няма пари за повече, а и капацитетът ни е толкова! - Вътрешно потребление! - Това драги зрители е ... - Страшно!
  • 14 гост

    32 3 Отговор
    ХАХАХАХА,голям виц! 40% ,защото всички фирми са регострирани в София да са по-близо до далаверите! Нефтохим-Бургас ,също е регостриран в София,защото в Бургас искаха да го съдят за замърсяване на околната среда и в гнева си руснака премести фирмата в София,така,че не ми говорете,че София давала,ХАХАХАХА
  • 15 Трайчо вебер

    12 0 Отговор
    Така е в банана.
  • 16 Peci kupona

    23 0 Отговор
    Ами точно това е проблема! Другите райони се обезлюдяват, докато повечето инвестиици се правят в София! Съответно столицата е пренаселена, а от там задръствания, мръсен въздух и те така те!
  • 17 Провери

    1 0 Отговор
    Екоимигранти
  • 18 Дон Банано

    10 2 Отговор
    Обаче софиянци не можете да си отгледате банани. А ние в провинцията отглеждаме големите корави банани.
  • 19 ZDF

    15 1 Отговор
    Еми кой да дава? Област Видин ли или Малко Търново? Половината региони са пълна разруха, инвестициите са концентрирани в София.
  • 20 Гост 2

    19 4 Отговор
    Точно обратното - нищо не дава , а само взема !
  • 21 1234

    30 1 Отговор
    Само по статистика, всички вериги магазини, бензиностанции, банки и чужди представителства, и големи данъкоплатци сиреч заводи са с регистрация там! Нищо че в софия има само 5 фабрики. 2/3 от бизнеса на всяка фирма региструрана там е в провинцията. Но печалбата се изземва там! Докато няма финансова децентрализация софия ще убива България
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Русенец

    11 1 Отговор
    Нормално. Почти 70% от БВП е от сектора на услугите. А знаем, че столичани не обичат да си цапат ръцете с работа.
  • 24 Гост

    11 1 Отговор
    София била привлякла 14 милярда € чужди инвестиции. А защо тогава продържава да е кенеф?
  • 25 Гост

    12 1 Отговор
    София се отличава и с добро усвояване на европейски средства, - Оооо дааа! Яко усвояване пада в София. То е ясно на всички.
  • 26 Гост

    9 2 Отговор
    столицата се характеризира и с концентрация на висококвалифицирано население - Откога селтаците и чалгаджийте се смятат за висококвалифицирани?
  • 27 Гост

    8 2 Отговор
    Контрастът, между София и останалата България, все повече заприличва на този, между капитола и 13те окръга в Игрите на глада.
  • 28 Голем смях

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "JPower":

    150 000 са държавните чиновници работещи по разни министерства и 80 агенции ,чиито централи са в София.Всичко това е закачено на държавна хранилка.Всички обществени поръчки и европари минават през тях преди да стигнат до прованса.Реално в София нищо не се произвежда .Просто всички големи фирми имат софийска регистрация и надуват резултатите на това проклятие на България.Крайно време е да се помисли за промяна на столицата и истинска децентрализация.Световни примери колкото си искате.

    Коментиран от #30

  • 29 ИЯО запознат

    2 0 Отговор
    Абсолютна глупост.
  • 30 Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Голем смях":

    Ооо! - Чиновниците са повече. - Значително повече! И да София не произвежда нищо освен вътрешно потребление. Ето само в тъпото метро всяка година се изливат около 400 млн. за строежът му. Ми то няма град в страната с такъв бюджет извън София. Средно претеглено бюджетите на останалите големи градове са около 300млн. на година в едно с местните данъци и такси. За 2018 година разходите за заплати и осигуровки на чиновниците са 8,8 млрд. Издръжката им допълнително ни е струвала 4,4млрд. И са субсидирали НПО-та за 2,86млрд. - Справка КФП от сайта на МФ
  • 31 1234

    3 0 Отговор
    и как точно го дава тоя брутен продукт ?Млеко ли ,хлеб ли к*во произведохте?
  • 32 Парашутист

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянеца":

    FYI: упинци е грешно изписване на опинци.
  • 33 всички бачкаме за софианци

    1 0 Отговор
    А взема 90% от БВП
  • 34 ежко

    1 0 Отговор
    Глупости на търкалета.Докато "големите" фирми се водят на отчет в София -така ще е.Да не говорим за централите на банките -тази година имат 1,5 милиарда печалба/създали са велик продукт, според икономистите/, предимно от такси, но тази пеяалба се облага единствено в София -където са централите им.А таксите не ги плащат само софианци......Нефтохим Бургас да не мислите ,че си се води на отчет в НАП -Бургас?Или Медет -Пирдоп?Или тецовете?