Last news in Fakti

28 Януари, 2020 19:24 12 248 46

Отлагат влизането на наредба Н-18

  • наредба н-18-
  • хотелиери-
  • заведения-
  • туризъм

Планираният за сряда протест срещу наредбата се отменя

Отлагат влизането на наредба Н-18 - 1
Снимка: БГНЕС

Влизането в сила на Наредбата Н-18 се отлага с 6 месеца, съобщи финансовият министър.

Това се случва само три дни след категоричната заявка от страна на НАП, че повече отлагания няма да има.

Планираният за сряда протест срещу наредбата се отменя, съобщи БНТ.

Днес, по време на годишната среща между бизнеса и правителството, и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов бяха категорични, че отлагане няма да има.

Обръщането на позицията идва след днешната среща на Горанов с туристическия бранш, който заплаши, че в сряда излиза на протест заради промените.

След разговорите финансовия министър обяви новата позиция на правителството, а протестите, както става всеки път, се отлагат.

„Първите три месеца браншът ще работи с експерти от приходната агенция за изясняване на подробностите по наредбата, ще проведем няколко срещи по отношение на регламентирането и прилагането на режима на запечатване на обекти“, каза финансовият министър.

Отлагането е било по искане на премиера Бойко Борисов, сподели още той. На този етап исканията за дифиренцирана ставка за ДДС от 5% за храни не бе приета.

По-рано през деня наредба Н-18 бе обсъдена на среща между бизнеса и правителството. Имаше множество въпроси от търговци към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов относно промените, които влизат в сила до няколко дни.

Според него много търговци спекулират с проблеми, които не са заложени на практика в Н-18, като например запечатването на обекти при нарушения, което е регламентирано в Закона за ДДС, и което включва много хипотези, допълни минситърът.

Хотелиерите и ресторантьорите в лицето на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), Сдружение на заведенията в България (СЗБ), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обявиха, че след приема на наредбата, ще вдигнат цените, а част от исканията им бяха за намаляване на ДДС-то на храните на 5% и отмяна на текстовете за запечатване на търговски обекти.

Преди срещата с бизнеса Владислав Горанов бе попитан дали е склонен да прави компромиси с бизнеса или да забави влизането в сила на Н-18, той каза: „Наредбата се бави от 2018 г., не виждам причина за още отлагане, а какво означава да правим компрoмис по отношение на норми и правила”. Но правителството се склони да направи реверанс на бизнеса, тъй като по думите на Горанов те имали добри аргументи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    53 2 Отговор
    Още един провал да отчетем... :)
  • 2 Варна

    119 1 Отговор
    Искам реципрочно да бъде въведена наредба за направените разходи от държавните чиновници, които да могат да се следят ежеминутно през платформа от всички! - Ние трябва да знаем кърлежите как харчат парите ни! - Незабавно!

    Коментиран от #43

  • 3 Тва ма/на , помниш ли ква ряпа беше

    34 2 Отговор
    Когато дойде ? А сега зъби вади, и "Кубчето на Рубик" и ББ със затворени очи реди ! Гащник, посерко, как ще ми приближение и каква жална песен ще запише. И позволява и да заплашва ! Гомняр, а се мисли за финансист когато е ла/Но и АФЕРИСТ! ОЩЕ ЕДНА МАЙМУНА за клетка !

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой си

    24 5 Отговор
    Въобще има ли нещо свързано с “бизнеса” което не отлагат тия некадърници?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сух

    46 3 Отговор
    Защото утре се очаква и протест от "Възраждане", ако се слеят тълпите става по-страшно. Хитро са! А българина спи..
  • 8 Заплахи и закани отправя предни н камера

    11 2 Отговор
    Той въобще не чува петела, тва ма/на. Ти си за връзване бе Го/няр ! От ла/Но дъвка не става а от тази ряпа и финансист че и икономист. Ката ти навърта шатрите в гайката ще се събудиш ! Човка на народа ще отваря ! Оръфлек !
  • 9 Гост

    34 1 Отговор
    Оххх, видях го тоя мазньо горанов, отивам да повръщам
  • 10 Не трябват протести

    36 4 Отговор
    Просто нека всички заведения и магазини да затворят за 10-15 дни! Да видим какво ще стане.

    Коментиран от #36

  • 11 Никой от МАЙМУНИТЕ да не напуска странат

    19 0 Отговор
    И банковите им сметки на отчет. Преводи , траншове - на масата за ревизия ! Не желаят ? Ще "летят" спейса винаги е със говорени врати !
  • 12 ИЯО

    28 3 Отговор
    Браво, на министъра.
    И аз защо толкова бързах да съм изряден??????????????
    Сега за са върна жеста към министъра 6 месеца няма да "чукам" нищо на касовият апарат.
    Какавото почукало,такова се обадило.
  • 13 От Народа

    30 0 Отговор
    За пореден път се видя това правителство за кого работи. Защо после сме най-бедни и с ниски заплати. По интересно е тук къде е опозицията. Защо седи в парламента(защото по времето на Жан опозицията беше с народа) ? Явно всички са купени......
  • 14 Хан Крум

    39 1 Отговор
    Герб,яко умъртвява българското и българите.Взели са яко милиарди за да ни довършат.
  • 15 Правят ни на луди

    22 1 Отговор
    Бойко ,скоротечен короновирус от Китай ,да те хване.
  • 16 Бай Хой

    26 1 Отговор
    Финансовото джереме Влади Горанов и него да го хване вирус от Китай.
  • 17 Да го

    23 1 Отговор
    Това се казва политика по герберастки.
  • 18 Бойко Тиквата от Банкя

    28 4 Отговор
    Американците подклаждат политика на раздор в България.Вижте какво става с Румен Радев.Достоен Президент,ама не кльопа краварите.Гешев веднага го бодна.
  • 19 До 2 Варна

    6 0 Отговор
    Супер идея
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Накратко по проблема:
    Coциaлни дeйнocти мoжe дa прoвeждa caмo бoгaтaтa държaвa, a бoгaтa държaвa ce прaви oт бoгaти грaждaни, a нe oт тeзи рaзчитaщи нa coциaлнитe мeрoприятия. Aкo бoгaтитe грaждaни нe ce гoрдeят c държaвaтa cи, тe щe ce cтрeмят дa НЕ ДАВАТ cвoятa лeптa...Бългaритe нямaмe пoвoд зa гoрдocт c ТOТAЛНO OПOРOЧEНAТA НИ ИCТOРИЯ зa хaнoвe, тaнгризъм, рoбcки нaрoд, братушките „двойни ocвoбoдитeли” и „прeкрacния” coциaлизъм....
  • 21 Илиенци

    15 1 Отговор
    Горанов....тикво куха....нас Н 18 така или иначе не ни хваща
  • 22 анатема

    5 1 Отговор
    Мммда,значи дявола се е разпасал,требе за рогата и в браздата иначе като няма работа дявола,кво прай а,е.л децата си
  • 23 Ахахах

    11 0 Отговор
    Да напомня, че Боко е уволнен! Всички мутри са с присъди!
  • 24 Save

    15 0 Отговор
    Тая политика на Гроб вече ми прилича на игра на топчета на ЖЕНСКИЯ ПАЗАР. Играта се казва ТУКА ИМА ТУКА НЕМА. ХХХХахха
  • 25 Няма такъв народ

    15 2 Отговор
    Само пишете и стоите на топличко.МИШОЦИ излезте на протест

    Коментиран от #27

  • 26 Този мръшляк бе пудел плах !

    3 0 Отговор
    А днес зъби показва ? Каишката му е хлабава!
  • 27 Ти ще водиш ли ?

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Няма такъв народ":

    Ще проведе ли хорото ?
  • 28 Водач няма ли Протеста СТАВА

    7 1 Отговор
    Бунт, Метеж ! И се лее кръв! А ако има водач, цели и решение За НАРОДНА воля и власт е Революция ! И тук има кръв но е оправдана морално ! Целта оправдава жертвите ! Смяната на с власт не е като да пръднеш и да ти олекне ! ОТГОВОРНОСТТА ПРЕД НАРОДА Е ОГРОМНА. Такъв водач днес няма ! Но конфликта мътен е неизбежен ! Ив. ВАЗОВ - Чорбаджии Марко казва на децата когато Априлското възстание започва - " ЛУДИТЕ ДА СА ЖИВИ !" Младите ще реагират а старите ще стоят на страна. Властта ще потушават жестоко. Жалко , но тя докара нещата до взрив ! Властта ще се смени но политиката - НЕ ! ЗАЩОТО Е НУЖНА РЕВОЛЮЦИЯ !
  • 29 Само РЕВОЛЮЦИЯТА СМЕНЯ

    8 0 Отговор
    Идеологията на държавното строителство ! Всичко останало е метеж, преврат, и бунт ! Съществени разлика в същността на системата не носят ! Тъй че - протеста ще раздруса само дървото с МАЙМУНИТЕ - ВРЕМЕННО ! Жалко но все ще е нещо ! На сушата и ГРАДУШКАТА ПОМАГА ! Нещо като душевна чикия и възмездие за мутрите !
  • 30 Протеста трябва да създаде своя

    2 4 Отговор
    ОХРАНА и да не допускат нарушение на общественият ред! Иначе властта ще има повод да атакува протестиращите ! Това не е желателно! Може и да има сред протестиращите внедрени ПРОВОКАТОРИ които да предизвикат конфликт с полицията ! Организатора носи отговорност за общественият ред! Иначе ще стане ХАОС и тежки последствия ! В тези неща шега и безразсъдство не се допускат ! Полицаят е неприкостовен! И никой не трябва да му се противопоставя ! Всичко по закон ! Иначе ДРУСА !
  • 31 Хирург

    13 1 Отговор
    Тъжно е ... Живеем в държава с поставени "0"правляващи. Не знаещи и нехаещи за какво са в парламента. До вчера играели на двора и мечтаели за власт. Сега се самозабравят. Отлагат я, за да се случи влизането и в сила юли месец в разгара на почивките. Да мине леко като визитките и всичко да е вече да е спокойно. Иначе Китай строят болница за 5 дни. Дубай строят планина ... А България околовръстно на София няма. Реки имаме, а вода няма. Що е то? Нехайство и алчна лакомия...
  • 32 Нашият УРКО и ГЕЙЛЪН Гешев са

    6 0 Отговор
    Устоите на държавата на МАЙМУНИТЕ ! Нужен е национален ПРОТЕСТ ВРЕМЕННО ПРАВИТЕЛСТВО НОВИ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ОРБИТАТА НА ЕВРО СЪЮЗА ! Там ценности има но те не се оказаха за НАРОДА! А НАРОДА не е ли щастлив и доволен - РЕСТО !
  • 33 Мнението на НАРОДА е решаващо

    6 0 Отговор
    А не мнението на УРКО ; ГЕЙЛЪН Гешев и МАЙМУНИТЕ ! НАРОДА РЕШАВА ! НАРОДА ОПРЕДЕЛЯ ! НАРОДА ИЗБИРА ! НАРОДА ГЛАСУВА !
  • 34 mnew

    0 2 Отговор
    , Ние предоставяме парични заеми от 5000 до 50000 евро, 50000 до 300 000 евро при годишна ставка от 2% за всеки човек.
    Ако имате нужда от помощ, изпратете ни имейл на joseluisloans@gmail com ...
  • 35 Кабагайдаров

    4 0 Отговор
    Няма какво да я отлагат а направо да я отменят. Следващото нещо е ДДС-то да падне на 5% или Бойко и свитата му да си ходи и да не си мисли че е незаменим
  • 36 Много си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не трябват протести":

    Само че не живеем в Гърция................защото там могат да се наговорят и да не работят обаче ние българите сме заспали. 20% ако затворят другите 80% ще гледат да изкарат някой лев
  • 37 9мм

    3 0 Отговор
    9 мм .....това е.....по два за всеки за по- сигурно ! за боко 3 за всеки случай .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Георги

    2 0 Отговор
    Ей ръчичките крадливи .Така му викат на Горанов
  • 40 pasi

    2 0 Отговор
    Изтрий си заднка с нея Н - 18
  • 41 РАЗ ДВА

    2 0 Отговор
    Докога ще стоят ненаказани с уволнение създателите на тази тъпа наредба?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Варна Секънд

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    .. и на ТИМ също онлайн, може ли...
  • 44 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    г-Н гОРАНОВ
    зашо ни пращате на терминал2 ???
    КОИ ЩЕ ВИ РАБОТИ ПОСЛЕ ???
  • 45 ресторантьор

    0 0 Отговор
    При елизането в еврозоната пак ли ще трябва да се сменят касовите апарати?
  • 46 ресторантьор

    0 0 Отговор
    При влизането в еврозоната пак ли ще трябва да се сменят касовите апарати?