Last news in Fakti

26 Юли, 2012 10:55 1 036 3

Искат без ДДС в Стария град на Несебър

  • несебър-
  • ддс-
  • стария град

Търговията в Стария град на Несебър да бъде освободена от ДДС. Това бе едно от предложенията при общественото обсъждане на Плана за опазване и управление на културния паметник, провело се вчера в Несебър. Предложението едва ли ще бъде прието, но то ще бъде включено в плана и предадено на Министерство на културата.

Самото обществено обсъждане премина при голям интерес. Залата на читалище „Яна Лъскова“ се препълни, отбелязва e-burgas.com.

Плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър – Световно наследство” бе предварително публикуван в интернет. Професор Кръстев на кратко разясни на присъстващите точките, които са заложени от екипа му. Според думите на архитекта, документът е изработен изцяло спрямо препоръките отправени от ЮНЕСКО, след направения мониторинг през 2010 г. Там се посочва, че историческият пейзаж на градът е запазен, но извънредната универсална стойност е застрашена. Това може да доведе до включването на единствения ни български град световно наследство в списъка на застрашените обекти.

Планът е разделен на дългосрочна 20-годишна програма, краткосрочна 5-годишна, едногодишна програма с времеви график и програма за неотложни действия.

Недвижимите културни ценности са разделени в четири ключови групи – археологически ценности, църкви, образци на народната архитектура и сгради от периода след Освобождението. Именно те изразяват уникалната историческа стратификация, извоювала на Старинен Несебър титлата „световно наследство”.

Жители и присъстващи внесоха предложение от догодина да бъде премахната алейната търговия на общински терени. По този начин историческият облик на града ще бъде запазен. Също така, наредбата за влизане с автомобили в старият град ще бъде променена. Това се отнася за часовете, в които коли на фирми имат право да влизат в града, за да зареждат със стока търговските обекти.

Местните жители имат водеща роля в опазването и устойчивото използване на града – паметник. Заради рестрикциите, които вероятно ще засегнат част от собствениците, в плана са заложени инструменти за публична подкрепа, които да компенсират ограниченията и забраните. Въпросите и предложенията, които гражданите обсъдиха основно се въртяха именно около въпросната публична подкрепа. Кметът на Несебър Николай Димитров предложи законодателно да се изготвят данъчни облекчения за живущите в Стария град.

„Време е държавата да се върне в Несебър. Нужно е най-после тя също да поеме своята отговорност, защото Старият град не е само местно, а общо национално и общочовешко богатство. Виждате, че общинската администрация прави всичко, за да може и Несебър да запази стойността си, и онези, които имат късмет да живеят сред история, да не бъдат стопирани в развитието си. Но ако не сме сами, всичко ще се случва много по-бързо и удовлетворението на хората ще бъде много по-голямо.” обобщи Димитров.

„Горчиво чувство остава – държавата се вълнува от нас само когато иска да взима, а когато трябва да даде, я няма…” коментира ситуацията жена, която обитава къща паметник на културата. Една от интересните идеи бе именно нейна – да се учреди предварителен фонд, в който да бъде депозирана субсидия, гарантираща изпълнението на плана. Към момента община Несебър е заплатила 200 000 лв. за изготвянето му, въпреки че той далеч не е само от местен интерес и би било редно Министерството на културата да го субсидира. Според други предложения Старият град трябва да получи статут на безмитна зона, каквато е практиката в аналогични градове в Европа, за компенсация на рестрикциите сподели Румен Драганов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С.Дянков

    0 0 Отговор
    Номера не минава.Точка.
  • 2 Захарче

    0 0 Отговор
    Да не са с два чифта т...ци ?
  • 3 Пловдив

    0 0 Отговор
    Какви са тия там,че законът да не важи за тях?!