Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 13:49 3 440 8

Държавният фонд на Норвегия спечели рекордните $180 млрд. през 2019-а

  • инвестиционен фонд-
  • норвегия

През миналата година суверенният фонд на Норвегия, който е и най-големия в света, отчете 19,9% възвръщаемост на инвестициите, като спечели рекордните 1,69 трилиона норвежки крони или 180,49 милиарда долара. Това съобщи Reuters.

Годишната възвръщаемост на фонда със стойност на активите от 1,1 трилиона долара беше по-силна от тази на неговия бенчмарк индекс.

„2019-а беше много успешна за нас. Това е най-голямото годишно увеличение на стойността в историята на фонда“, заяви гуверньорът на Норвежката централна банка Ойстън Олсън.

За миналата година възвръщаемостта на инвестициите възлиза на почти 34 000 долара за всеки от 5,3 млн. души, живеещи в Норвегия. Общата стойност на фонда сега е еквивалентна на около 207 000 долара за всеки мъж, жена и дете.

Суверенният фонд на Норвегия притежава дялове в повече от 9 000 компании в световен мащаб. Най-голям принос за възвръщаемостта му донесоха участията в Apple, Microsoft и Nestle. Освен това фондът инвестира в облигации и недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    32 9 Отговор
    Ами печелят всички, тука само тиквите и комунягите пичелят, щот народа прост
  • 2 Гост

    32 6 Отговор
    В белите държави печелят всички. От българетата само агент Буда печели.
  • 3 1234

    23 2 Отговор
    Не е интересно колко са спечелили а как ????? Малко информация, фонда се пълни изначало не от заплатките на 3 млн нещастни работници с удръжки от заплати! Фонда се е напълнил с отчисления от продажбата на всички подземни богатства, газ нефт желязо и т.н. 1.1 трл долара се падат 2.2 млрд долара на всеки жител пенсионен фонд! Въпросът е защо позволяваме 20 г да ни изнасят дървесината и златото? 12 т злато за 2019 и то по обявление не по засечка! Това е 1 млрд лв годишно. Всички концесионни такси за 2019 г са 100 млн лв! Тотална кражба

    Коментиран от #5

  • 4 соросоидни кърлежи

    2 12 Отговор
    ББ работи денем и нощем за да стигнем норвежците..Мисли за народа.ТОЧКА.
  • 5 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Ами затуй в Норвегия са интелигентни хора, направили са си фондове и нямат приватизация, а компаниите се управляват и печелят за фонда. После от този фонд изплащат електрификацията, големи инфраструктурни проекти и др. У нас казват, че държавата не можела да управлява ЕРП например и го дават срещу концесия и мижави доходи, вместо да инвестират и управляват, след това да трупат милиардите. Ние сме глупаците, а те са умните, няма спор в това. Всеки, който се оставя да бъде управляван от прости и корумпирани хора е глупав човек, аз също. Ако и Левски си е седял както ние си седим, сега щяхме въртим баклавата и да споменаваме Ердоган.
  • 6 .... Ха

    10 2 Отговор
    Не крадат хората, затова имат! Нашите пък наяждане нямат.... Ошишкали се толкова, че не могат да се движат дори. Цъ, цъ, цъ....
  • 7 Шломо

    7 0 Отговор
    Кралство Норвегия. Държавен фонд. Държавата им мисли за поданиците си, а не за хайдуци.
  • 8 БГеец

    4 0 Отговор
    Типичните лицемери от западния свят. Един от водещите износители на нефтени продукти и дървесина, но пък за сметка на това с повече от половината автопарк подменен с електромобили. Изнесли си мръсотията към страни от третия свят като нашата и се чудят как да превъртят още милиардите от ресусрите през борсите. Ако някой си мисли, че от епъл и майкрософт ще забогатее.....доста наивно. Имат ги в портфолиото си за цвят, но основното е от нефта....