Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 14:48 1 436 3

Пускат нова концесия за летище „Пловдив“

  • летище пловдив-
  • концесия-
  • росен желязков

Очакваме да има интерес и това да допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона

Пускат нова концесия за летище „Пловдив“ - 1

Правителството реши да открие процедура за определяне на концесионер за концесия за строителство на обект гражданско летище за обществено ползване "Пловдив". Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в Министерския съвет. Процедурата ще бъде изцяло публична.

Срокът на концесията, за която ще предостави летището, заедно със строителството и дейностите по предоставянето на летищни услуги, е 35 години. При оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55 процента, 45 процента ще бъда финансово предложение, уточни министър Желязков.

Изискванията към участниците в процедурата ще бъдат практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 годишно - не по-малко на 5 години през изминалите 10 години. Освен това кандидатите трябва да имат регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лева. Размерът на балансовата или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не трябва да е по-малък от 40 млн. лева. Освен това те трябва да са финансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 млн. лева през последните 10 години, посочи Росен Желязков. Участниците в процедурата трябва да имат и опит в набирането на финансови средства.

Концесионното възнаграждение има две ставки - фиксирана и плаваща. Плаващата е 5 процента от брутния приход на концесионера на годишна база. Но не по-малко от 100 000 на година. Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 млн. лева.

"Очакваме да има интерес за летище Пловдив и това да допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона, както и в съседните такива", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЕУвлоги Динчев

    3 0 Отговор
    Бързо ще намерят концесионер, след летището в Русе, което вече подписа и Пловдив много бързо ще си намерят инвеститор, единственото Стара Загоря я лъжат от 15-20години, че ще има концесионер, ама нье-никой не иска. През шест месеца излиза някоя партенка, която се забравя бързо и т.н
    Разберете повече за мен в гугъл, много съм умен и красив-потърсете ме!
  • 3 Onq s konq

    0 0 Отговор
    Ако евентуално нема мющерии, направете от летището писта за формула1