Last news in Fakti

11 Март, 2020 12:22 2 463 9

Петър Чобанов: Внимателно с фискалния резерв

  • фискален резерв-
  • коронавирус

Рецесия в Европа със сигурност ще има

Рецесия в Европа със сигурност ще има, до глобална криза може обаче и да не стига. Българската икономика вече се е показала като гъвкава и финансистът Петър Чобанов, министър в кабинета на Орешарски, е умерен оптимист. Той даде като пример ситуацията след фалита на "Лемън брадърс", когато успяхме да преминем през глобалната криза и без криза в България.

Състоянието на българската икономика е добро и може и кризата да ни подмине. Имаме валутния борд, разполагаме с финансови инструменти, които можем да приложим, обясни пред "Нова телевизия" Чобанов. Според него ситуацията може да се овладее, стига да не се стигне до кризата в здравеопазването в Италия.

Тежкият вариант може да се случи, но се надявам да не се стига до там, посочи Чобанов. Според него вече е ясно, че има риск за изпадане в бюджетен дефицит и всякакви искания за допълнителни плащания трябва да се преценяват изключително внимателно. Внимателно трябва да се работи и с фискалния резерв. Ясно да е, че държавата си плаща навреме, да няма забавяне на ДДС-то, препоръча Петър Чобанов.

Положителното в случая е, че Европа е много по-координирана в сравнение с преди години. Дълговата ситуация в Италия обаче е тежка, много по-тежка отколкото обаче в България и най-вероятно ще се наложи координиран европейски отговор, за да не се стига до гръцки сценарий.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НДСВ

    16 1 Отговор
    Абе какво става тези дни, Чобанов, Велчев ръсят акъл. Царя няма ли да се изкаже и той...
  • 2 El shebek хасковски

    5 10 Отговор
    АБЕЕЕ, КЪДЕ СЕ ПОКРИ УШАТИЯТ ШЕБЕК,?МНОГО СТРАННО,НЯМА ЛИ ДА ИЗЛЕЗЕ ДА РЕЦИТИРА НЯКОЯ НАЗУБРЕНА ОПОРКА СПУСНАТА ОТ БИВОЛИЦАТА.!?

    Коментиран от #3

  • 3 РР и ДР

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "El shebek хасковски":

    Крия се под полата на Деса, че ме срам да се покажа, цялата ми глава съм набутал на топло..
  • 4 Тоя е луд

    6 3 Отговор
    Била ни подминала предишната криза! Пълен смешник е тоя.
  • 5 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    ЗАЩО Е "ЧОБАНОВ " А НЕ Е " МУСТАФА " ИЛИ "МЕХДИ " ИЛИ ДС- ИЗДЪНКО - НА БИВШЕТО КГБ - ДНЕС ФСБ !?!?!?!? ЕХ МАЯ- ЕХ КУТЕВ, КГБ В МОСКВА - И ПАРИЧКИ И РАЗВИТИЕ В МОЯТА СТРАНА !!!
  • 6 Радо

    4 1 Отговор
    На тоя и физиономията му и фамилията му са такива, че ти става ясно колко разбира от финанси и икономика!
  • 7 Фродо ти ли си това

    8 2 Отговор
    състоянието на българската икономика е добро... от там спрях да чета.
  • 8 експерт економикс

    2 0 Отговор
    Защо бяха ударени китайците и италианците ? Две страни в топ 10 на света. Всъщност най големия проблем на България сега е , че късно затваря границите. Досега трябваше да ги затвори за всички, най вече за влизащите.
  • 9 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    този и всички управляващите дано да ги хване шап и всички вируси наведнъж, вредни са за народа.