Last news in Fakti

13 Март, 2020 14:47 1 687 19

ДБГ: Държавата да отдели 1 млрд. лв., за да помогне на бизнеса

  • държава-
  • бизнес-
  • малки и средни предприятия-
  • малки и средни фирми

Според ДБГ най-застрашени от настоящата ситуация са малките и средни предприятия, на които държавата трябва да окаже специална подкрепа

ДБГ: Държавата да отдели 1 млрд. лв., за да помогне на бизнеса - 1
Снимка: Shutterstock

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите призова правителството да отдели в специален фонд 1 млрд. лв. от държавния бюджет, с които да подпомогне бизнеса в страната заради коронавируса. От партията са категорични, че ограничителните мерки на извънредното
положение не трябва да обричат предприемачи и работещите в България на фалит. Държавата е длъжна да поеме своята част от сметката, която бизнесът ще плати заради щетите от епидемията, пише още в позицията.

Според ДБГ най-застрашени от настоящата ситуация са малките и средни предприятия, на които държавата трябва да окаже специална подкрепа. Те предлагат държавната банка за развитие спешно да разработи критерии за отпускане на заеми за оборотни нужди на малките срещу 0 процента лихва,
докато епидемията не отмине.

В позицията се отбелязва, че най-застрашени от фалити са секторите на туризма, транспорта и услугите. Предложението е за времето на извънредните мерки ДДС за туристическия сектор, храните и лекарствата да бъде намалено на 10%, независимо от последствията за бюджета. За икономическите области, които ще бъдат най-засегнати от ограниченията, държавата трябва да поеме социалните осигуровки на заетите като форма на облекчение. ДБГ добавят, че управляващите не трябва да чакат, а трябва незабавно да отложат крайния срок за плащане на данъци за всички юридически и физически лица с най-малко 2 месеца.

Приветстваме решението на правителството да затвори училищата и детските градини в страната като предпазно средство за възрастните родители и учителите в риск, но това трябва да е придружено със специална подкрепа за служителите. Правителството трябва да финансира извънредни болнични и
отпуски за годината, така че хората да могат да си позволят да ограничат движението си, както и да се погрижат за децата и близките си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    25 2 Отговор
    Отделят ли ги във фонд ,после ходи ги търси ! Трябва да се помогне но с Реални Действия ! А не фондове и офшорки

    Коментиран от #13

  • 2 Някой си

    28 0 Отговор
    Имам чувството, че за тази държава има само бознеснени, останалите кучета ги яли!
  • 3 Активист на БКП

    11 1 Отговор
    На първо място здравето на хората !!!
  • 4 Бат Бойко

    7 0 Отговор
    Много смешно! ХА ХА ХА ХА ХА ХА!
  • 5 Професор по Стоманобетон

    13 2 Отговор
    Хиените завиха.Отиде "помоща"от еффрогейския съюз...както винаги
  • 6 Софиянец

    17 2 Отговор
    Напълно неадекватна позиция от страна на ДБГ!! Бизнес е, някой поема риск и печели или губи, елементарно. Ако тръгнат да помагат и аз ще спра да плащам данъци а и ще си поискам ДДС-то. Не мога да повярвам от ДБГ толкова повърхностно мислене.
  • 7 Къци

    19 2 Отговор
    Риск печели, риск губи. В живота няма идими дойди ми и с бизнеса е така-печелиш и губиш.Оправяйте се сами като милиони българи.

    Коментиран от #8, #16

  • 8 Последния софиянец

    3 13 Отговор

    До коментар #7 от "Къци":

    Веднага разбрах, че си ратай, а не бизнесмен.
  • 9 Гост

    10 4 Отговор
    Какво да отделят като няма нищо,той затова Боко ги говори такива,че ще льсне ,,излишька,, дето с години говорешв тая мантра,че сме супер финансово,за ,,пример,,................Освен да даде от неговите милиарди.....ама надали:)
  • 10 4359

    11 0 Отговор
    А за обикновените хора някой ще се застъпи ли? Повтарят- бизнесът, бизнесът, бизнесът... Бизнесът се е оял предостатъчно. Хората оцеляват ден за ден. За пенсионерите никой не помисли- чакат ги да умрат. Радан олекна драстично. Слави и оня Бонев- и те.
  • 11 Тошко

    8 1 Отговор
    Един милиард лева, защото имаме 23 - ма регистрирани болни от грип!?!?! Ами ако заболеят 23,000 от грип колко пари да отпусне правителството???? Ха ха ха ха...
  • 12 Цюрих

    6 2 Отговор
    Боли ме точно оная работа за бгбизеса
  • 13 бл.134 в Зап. парк

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Малко са ! Нека да са 100 милиарда. Па ако ще да отида пак за апртаменти и къщи , у нас и в чужбина .ЕЦБ , печати пари .Значи , има .
  • 14 Кольо

    5 0 Отговор
    Трябва на "бизнисмените " да им помогне толкова колкото на хората с унищожените домове от наводнения , полетата с насаждения и овошки от градушки и слани , масовата мана по тютюн и домати и както на всички ЧАстни Дейности които човек сам си е избрал да извършва. Та ,защо на тези хотелиери в милиарди измерено . Защо на хората които имаха партийната благословия да са богаташи. Чии са всъщност хотелите и в 80 % туризма и връзката му с всички политически партии . Те нямат ли левчета за застраховки ? И кой го е карал да строи хотели лукс за милиони . Не знаеше ли ,че играе рисково или с благото на олигарха никога не е рисково докато дърпа конците на политиците и те са му зад гърба ? Хората не идват заради скъпотията и това ,че не отговаря баланса цена-качество. За това ,че персонала се събира от циганските махали на селата около хотела -до 50 км. достигат бусове и автобуси. Миналата година си пролича и сега давай парите на работещите на нас и ние през това време даже съвсем няма да работим. Харчове никакви - печалба чиста. В условия на извънредна ситуация алчността им е като на война- Мародерство се нарича и го има в Черната книга наречена НК. Първо им вижте имущество и банкови сметки на целия род и свързани лица - тогава изобщо ги мислете. За ожалване са трудещи се на мижави договори. Там е страшно.
  • 15 Иван

    4 0 Отговор
    Безлихвени кредити, които да върнат после с печалбите си. Ако сега държавата даде на бизнеса пари, после хотелите на морето ще работят безплатно за българи. Нали!
  • 16 Jdnen

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Къци":

    Абати фарса става с бг и по света с тая корона а дали се сещата че ако не беше тоя вирус щеше да е ядрена война а познайте кой държави не могат да се разберат и кой държави са под шапката на по горе писаното давам жокер единия има лаброс като кокер шпаньол другия е мн упорит и твър корав
  • 17 Hup

    1 0 Отговор
    Нещо елементарно двама за пример цялия свят зависи от световна борса да си говорим изтината в момента всичко се срива демек се отива на криза нищо общо с тая 2008г тя ще е мн по дълга демек кой оцелели оцеле в света фиксирано нещо термин няма дайте онляй как ония брокер чета си седят и си цъкат и хоп трябва да падне всичко една компания има акции и как се сриват така като е на печалба това ми не е ясно ето койна падна мн даже не мися че ще се изправи до 20000долара кой го срива все пак хора командват тази световна борса

    Коментиран от #18

  • 18 kkk

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Hup":

    Аман от глупаци, смешници и олигофрени- никой не отива към криза, светът Е В КРИЗА повече от 1г. вече и само заблудените тъпаци като теб не са го схванали... Казвам го простичко, та да можеш ти и всеки друг олигофрен да схване:

    ФАЩ се заядоха с Китай и кой ли още не (Иран, Венецуела, Русия и т.н.) и понеже позорно ЗАГУБИХА всички битки цялата тая икономическа война доведе до зверски спадове в акциите, банкрути и множество фалити се наложи спешно да се търси оправдание за НАСТЪПИЛАТА ВЕЧЕ, но все още останала незабелязана от говедата тежка криза. И идеалното решение беше ФАЩ да извадят от фризера едно БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ, да го пуснат в Китай за да им съсипят икономиката-> като го закъса жестоко Китай логично го закъсва ЦЕЛИЯТ СВЯТ и ето ти оправдание за кризата на което да повярват тълпите с олигофрени и тъпи лайнари като теб.

    Честита да ви е поредната умишлено предизвикана финансова криза- онази от 2008г. ще ви се стори като почивка на Карибите с 3 курви дето да ви обслужват...
  • 19 Ядеитн

    1 0 Отговор
    Ся, времето е на мор. Сичко требе да са икономисва. Ние, дека сме у бизнесо се сме са напчечлили, немой да умрем отглади за година или две. Па кой не е сбрал пари за черни дни - не ми го фали. За бизнесо не требе да са дават народни пари. Държавата требе да харчи парата за лекарства, докторе, болници и прочее такива. Па га дойде зора и нема храна за сите - да раздава леб, друга храна и т.н., че да не имре раята отглади. Па га мине морът, кой е кадърен - па ша прави бизнес.