Last news in Fakti

2 Април, 2020 17:16 1 580 16

БСК: Само 8% от работодателите биха се възползвали от мярката 60/40

  • бск-
  • 60/40

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, планират други мерки по отношение на персонала, като най-голям процент от тях (42%) планират частични съкращения

БСК: Само 8% от работодателите биха се възползвали от мярката 60/40 - 1

В периода 31 март – 1 април 2020 г. БСК проведе експресно онлайн допитване относно готовността на фирмите да се възползват от т.нар. „мярка 60/40“ за компенсиране на работодателите, пострадали от кризата, свързана с Covid-19. Това съобщиха от камарата, след като проведоха експресно анкетно проучване.

Резултатите са на база 759 отговорили, макар че до момента в анкетата са се включили общо 795 работодатели. Въпросникът все още е отворен за попълване.

Анкетата показва, че от мярката 60/40 ще се възползват не повече от 8% от работодателите, преобладаващият процент от които (44%) са с персонал до 10 души. 55% от тях оперират в сферата на услугите, 35% - търговията, 10% - индустрия. 48% от желаещите да се възползват от мярката работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на Министъра на здравеопазването, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, планират други мерки по отношение на персонала, като най-голям процент от тях (42%) планират частични съкращения. Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% планират да намалят трудовите възнаграждения. До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от анкетираните още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като анкетираните са посочвали по повече от един отговори. Приравнени към 100%, данните показват следното:

Ще съкратя част от персонала – 33%

Ще пусна целия персонал в отпуск – 21%

Ще пусна част от персонала в отпуск – 17%

Ще намаля временно трудовите възнаграждения – 10%

Още не съм решил – 8%

Ще забавя изплащането на възнаграждения – 6%

Ще съкратя целия персонал – 5%


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    11 5 Отговор
    Моите работници ги пратих на борсата още миналата седмица, когато нямаше опашки. След кризата пак ще ги назнача.

    Коментиран от #6, #9, #13

  • 2 60 40 си е пунтамара

    4 0 Отговор
    Много ясно - пускат ги масово в неплатен отпуск и после извинямвай, ама си освободен.
  • 3 ами

    5 3 Отговор
    Само 8% не водят двойно счетоводство.
  • 4 ал бънди

    11 1 Отговор
    Пропуснат е още един отговор:
    "Не, защото 'мярката' 60:40 е измислена от говеда.И не е приложима за хората.

    Коментиран от #12

  • 5 Tate

    3 4 Отговор
    Бизнеса са измамници сега ще има "фалити" и "несъстоятелност" ще приберат парите ще разкарат хората ще изчакат да мине данданията и пак ще си спретнат ООД с капитал 500 лева !! Чиста работа !И пак ще се работи "на загуба" !! Що не ми вдигнеш заплатата?? "МИИИ немога и без това съм на загуба" .............АРЕ СТИГА БЕ АРЕ се скриите !
  • 6 ади сега

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    А обезщетение за прекратяване на трудовия договор /една заплата/ изпати ли им? Или се размина с уговорката: "Който иска да го взема пак - без неустойка. Който не иска - да си търси друга работа."

    Коментиран от #8

  • 7 Иванка

    2 4 Отговор
    Как ще ги върнеш след кризата като измисления бизнес ти е на кредити и апартамента на кредиТ и колите на лизинг. Нали след три месеца ще си гол като пушка както когато си дошъл от селото ти в София да ставаш бизнесмен последния СЕЛЯНИН.
  • 8 Последния софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "ади сега":

    Раздадох на работниците пари и храна за първо време.
  • 9 Иванка

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Кaк щe ги върнeш cлeд кризaтa кaтo измиcлeния бизнec ти e нa крeдити и aпaртaмeнтa нa крeдиТ и кoлитe нa лизинг. Нaли cлeд три мeceцa щe cи гoл кaтo пушкa кaктo кoгaтo cи дoшъл oт ceлoтo ти в Coфия дa cтaвaш бизнecмeн пocлeдния CEЛЯНИН.
  • 10 Тиква

    6 0 Отговор
    А какво казват по въпроса безчувствения Горанов и рвсезнайкото Дончев.

    Коментиран от #11

  • 11 Горанов

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тиква":

    Има само ученическа ваканция. ХА ХА ХА ХА ХА ХА!
  • 12 Бе да та

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ал бънди":

    Друго си е държавата да ти плаща 100% - от моите данъци. И утре, да се хвалиш по форумите, колко си напред и как кризата не ти си е отразила. А аз, мързеливият цървул, мрънкам с минимална заплата.
  • 13 ФИНЦИ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    ТОЧНО ТАКА ДА ГИ ГЛЕДА ДЪРЖАВАТА - ХА ХА !!!!!! В ОТГОВОР НА КОМЕНТАРИТЕ ОТ ПРОСТАКЕЛЧОВЦИТЕ С НОМЕРА 6 И 9 ЗА НАС ГРИЦА НЕ БЕРЕТЕ ВИИ ПРОСТИТЕ МУ МИСЛЕТЕ НИИ ДАЛИ СМЕ С КРЕДИТ ИЛИ КОЛИ НА ЛИЗИНГ СМЕ БИЛИ И ПАК ЩЕ БЪДЕМ ВИИ МАРЗЕЛИВИТЕ ГЕРБАДЖИИ МУ МИСЛЕТЕ И ВОЖДА СИ ТЪРСЕТЕ ЗА НАС ГРИЖА НЕ БЕРЕТЕ НИИ ГЕРП ЩЕ РАЗТРЕСЕМ И СВЕТА ЩЕ ОТТЪРВЕМ

    Коментиран от #14

  • 14 ади сега

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ФИНЦИ":

    Намали шрифта и ракията и може да напишеш нещо смислено. А най добре завърши четвърти клас. Работодателю!
  • 15 пиара иначе беше голям

    0 0 Отговор
    Нали за това е направена.Почти никой да не може да се възползва от тая глупост.
  • 16 ДВЕ ПРАСКОВИ И ДВЕ ЧЕТЕШИ

    2 0 Отговор
    МОЛИМ 500ЛЕВА ОТ ВСЯКА ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА ДА ОТИДЕ ЗА ЗАПЛАТА НА ЕДИН АКТЬОР В ДЪРЖАВЕН ТЕАТЪР ,ВАСИЛ МИХАЙЛОВ ,ГЕОРГИ МАМАЛЕВ ,ПАВЕЛ ПОПАНДОВ И ВСИЧКИ ТЕАТРАЛИ СА БОГАТСТВОТО НА НАЦИЯТА