Last news in Fakti

2 Май, 2020 23:31 2 323 21

Над 90 хил. са безработните от началото на извънредното положение

  • безработни-
  • криза

Въпреки кризата все повече хора намират нова работа с помощта на трудовите посредници в бюрата по труда

От началото на извънредното положение заради коронавируса безработните в страната са се увеличили с 91 783 души, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Ведомството отчита, че благодарение на нарастващия брой служители, които запазват работата си, намаляват записващите се в бюрата по труда. На 30 април са се регистрирали 1637 души, което е над три пъти по-малко в сравнение с преди по-малко от три седмици.

Въпреки кризата все повече хора намират нова работа с помощта на трудовите посредници в бюрата по труда. От началото на извънредното положение на 13 март работа са започнали 19 134 безработни, отчита министерството.

Към 30 април 9030 работодатели в страната са подали заявления за компенсации за общо 131 146 техни работници по мярката 60/40.

Националният осигурителен институт вече е изплатил 7.841 млн. лв. по схемата на общо 1961 работодатели. Компенсациите са за общо 25 249 работници и служители. Близо половината (48%) от подкрепените предприятия са от седем икономически дейности: ресторанти и заведения за бързо обслужване - 12.88%, питейни заведения - 9.32%, хотели и подобни места за настаняване - 8.65%, търговия на дребно в специализирани магазини с други нехранителни стоки - 8.02%, туристическа агентска и операторска дейност - 3.52%, дейности в областта на спорта - 3%, пътнически сухопътен транспорт - 3%.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За всичко е виновна ШАЙКАТА

    48 2 Отговор
    2020г. вследствие на 11г. ГЕРБ управление Българското здравеопазване е разрушено, превърнато в частна групировка, лекуващо само богаташи ОЛИГАРСИ. Обикновените хора не ги приемат за лечение, казват им изолирайте се и КАРАНТИНИРАЙТЕ СЕ, демек, ако имате късмет ще оживеете. Болниците не са осигурени с персонал, липсват медикаменти и средства за защита и дезинфекция. Карат медиците да си закупуват маски и дезинфектанти. Който каже истината му скълъпват обвинение, като на СТОИМЕНОВА. ПОЗОР!!! ПЪРВО УНИЩОЖИХА АРМИЯТА, ОБРАЗОВАНИЕТО, СЕГА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, СЛЕДВА ПОЛИЦИЯТА. ЩЕ ОСТАНАТ САМО ОХРАНИТЕЛНИ ГРУПИРОВКИ, КОИТО ДА ПАЗЯТ ВОЖДА НА ПЛЕМЕТО ОТ ГЛАДНОТО ПЛЕМЕ. ОСТАВКА НА ББ.

    Коментиран от #6

  • 2 БЕГЕТО не е Държава вече

    29 2 Отговор
    За какви права може да се говори на хората.

    Коментиран от #20

  • 3 Безработен

    33 2 Отговор
    След като аз не съм на работа, за мен безработицата е 100% другарю джурналист!
    По времето на бай Тошо също са хвалебствали правителството, но е имало защо!!!
  • 4 Пешо

    27 1 Отговор
    Сигурно, Радев и Нинова са виновни!!!!

    Коментиран от #17

  • 5 Terenski

    19 0 Отговор
    Да кажем,че безработицата е заради сезонните работници,които са съкратени от планинските ни курорти и чакат да започне сезона по морето,със сигурност има значение и вируса. Дано всичко се оправи следващите няколко месеца,но нека се помисли за повишаване на заплащането на труда,защото иначе наистина няма да има повече живот в България!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния софиянец

    11 9 Отговор
    От понеделник отварят ресторантите и безработните ще намалеят.
  • 8 Бойко Борисов

    25 3 Отговор
    Това е само началото, виновни разбира се са Орешарски, Нинова и Радев. В Барселона всичко е наред. Гарантирано от Герб. ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ
  • 9 Бойко Борисов

    14 2 Отговор
    Това е само началото, виновни разбира се са Орешарски, Нинова и Радев. В Барселона всичко е наред. Гарантирано от Герб. ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ. А Овцете спят...
  • 10 Бойко Борисов

    13 2 Отговор
    Това е само началото, виновни разбира се са Орешарски, Нинова и Радев. В Барселона всичко е наред. Гарантирано от Герб. ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ. А Овцете спят...
  • 11 Бойко Борисов

    5 5 Отговор
    Престани да се правиш на мен, Горанов, я че бе спиш и са ти свободни вече ръцете, намери му адреса на тоя
  • 12 Шайката като бодигард на ТЖ

    13 1 Отговор
    Е участвал в пуча срещу ТЖ организиран от тогавашните министри Луканов и Младенов. След пуча срещу ТЖ президент става Младенов, а министър-председател става Луканов. Май ми мирише, че БОКО иска да организира пуч срещу Радев и да стане Президент. В нета се появи информация, че плащал по 50 лв. на палатка срещу Радев. Този път няма да скачаме и ще защитим Радев, Президента на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Да защитим Държавността в Отечеството ни любимо.
  • 13 Бойко Борисов

    11 2 Отговор
    Тука ми е адреса бре Горанов при тъщата тя няма страх от заметресения Банкя бре Барцелона
  • 14 ПШНЛХПДРС

    21 0 Отговор
    не може да затвориш, граници, летища, магазини, да блокираш градове и да ограничаваш хората да работят, харчат пари и да очакваш да стане друго...
    лошото е че ще има още безработни...
  • 15 КОРОНАТА е оръжие за РАЗОРЯВАНЕТО ни

    19 0 Отговор
    Колкото бедата е всеобхватна, толкоз по-лесно се аргументира - НЕ Е САМО ДО НАС , а до всички! Знаем че е Генно модифициран т.е. от хора и с цел СЪЗДАДЕН , РАЗРАБОТЕН и с ЦЕЛ в определен момент използван . На кого е дело и ЗАЩО ? НИКОЙ не говори а само въртим едно и тоже ! Като КУЧЕ ГОНЕЩО ОПАШКАТА СИ ! До кога този див и шеметен кръговрат? И със " СТОЙТЕ У ДОМА!" Всеки починал не се ли предписва с лека ръка , на КОРОНАТА , за да се оправдаят РАЗДУХАНИТЕ ХИМЕРНИ СТРАХОВЕ и безсилието на родната Управа и Медицина ВСИЧКО СЕ ПРПИСВА С ЛЕКА РЪКА НА ВСЕСИЛНАТА КОРОНА ! А дали е така - кой ще ти каже , нас ни подкарват като овце и подсвиркват ни отзаде !
  • 16 Кокорчо🙄

    15 2 Отговор
    Пилците се броят на есен, да видим колко ще от летят и няма да се върнат, ше останат само пинсионерчетата, тиквуни мислете кой ше дерете

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Eistee

    1 14 Отговор

    До коментар #16 от "Кокорчо🙄":

    Както отлетяха, така и се върнаха. Нали ги видяхме всичките. Хайде по-спокойно. Пандемия е. "Пан" е представка, която сочи, че засяга не само твоето село.
  • 19 Един дол Киряк Стефчовци.

    13 0 Отговор
    Лошо фашаги, лошо. Не можахте да унищожихте българите сами, та се сдружихте с някакъв калпаф вирус. Комунягите ще ви дерят живи скоро.
  • 20 Хрониките на герберлунгия

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "БЕГЕТО не е Държава вече":

    Забранил съм си на себе си и всички в къщи да наричат държавата ми с името и. Всички зовем територията герберлунгия. Кочината, в която се е превърнала не заслужава да носи името България.
  • 21 безпартиен

    0 0 Отговор
    Решението макар и не пълно е в съкращаване на "работещите" пенсионери в държавна и общински администрации,МВР,МО!След като само в МВР има назначени на работа със заплата и пенсия около 4500 души,предполагам,че в цялата страна са поне 50 000!Ако са искали да работят защо са се пенсионирали?Нима са толкова ценни кадри,че ако ги няма закриваме държавата?Или пък за работните им места няма желаещи?Това са все "специалисти" с поне 1000 лева чиста заплата,осигуровките отделно!Няма ГЕРБ,БСП,ДПС и т.н които да не го виждат и нищо да не правят,защото това са хора които са гласоподаватели и гласуват задължително под строй заедно със семействата си!Не се пипат,колкото и да струва това на държавата!