Last news in Fakti

8 Май, 2020 10:57 5 064 23

Изкореняват маслодайни рози заради ниска изкупна цена

  • маслодайни рози-
  • изкупна цена-
  • розова долина

Десетки производители от Карловско изкорениха насажденията си в знак на протест

Изкореняват маслодайни рози заради ниска изкупна цена - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Десетки розопроизводители от Карловско решиха да премахнат маслодайните си рози като ги изкоренят завинаги. Причината за това e ниската изкупна цена на розовия цвят. Стопаните настояват за спешна среща със земеделския министър, съобщава Нова ТВ.

„Стигнахме до радикалната мярка заради ниските изкупни цени и несигурността. Искаме подкрепа от държавата на килограм произведен розов цвят, а не на декар“, заяви в ефира на „Здравей, България" Зорница Ранчева, собственик на розов масив.

„Ситуацията е сложна. Преди дни проведохме Консултативен съвет във връзка с новия закон за розата. Розопроизводителите и розопреработватели имаха възможност да заявят своите проблеми. Когато приключи кампанията и се види какъв е спадът на цената, тогава държавата ще се намеси с адекватна преценка “, каза Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“, МЗХ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съкратен поради кризата

    20 1 Отговор
    Нали щяха да ме пращат да бера рози.

    Коментиран от #4

  • 3 Дедо Йоцо

    17 3 Отговор
    Закривай държавата !

    Коментиран от #23

  • 4 Розополивач

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Съкратен поради кризата":

    Да береш или да ги поливаш? Уточни се , щото не е едно и също . Сега вече поливачите късат само билетчета на входа на тоалетните... а самите рози са на капково напояване.
  • 5 ужас

    14 3 Отговор
    Розопроизводителите и розопреработватели. Работачи и лапачи.
  • 6 Бау

    21 10 Отговор
    Един въпрос - от къде на къде държавата трябва да се грижи за частни производители? Представяте ли си на запад някой производител да протестира защото държават не му е осигурила високи цени?! Що за соц. простотии. Щом са ниски цените, значи има прекалено много продукция. Следователно спирате с нея и произвеждате нещо по-скъпо и по-търсено.

    Коментиран от #12

  • 7 hахах

    36 0 Отговор
    Пазарна икономика,пичове! Нема лабаво!Чисто по нашенски маниер(всеки да се оправя сам),мислехте че със гюла ще станете реплики на прадядо си-Бай Ганъо.Не става!Единия сади и бере,другия на казаните.И се е.вете един друг здравата.Хайде ,задайте си въпроса,защо при Диктатора Живков,бяхме номер едно в света по производство и качество на розово масло.продавахме го на цената на златото.Защото първо имахме инститиут на розата.Второ-огромни масиви,но държавни.Трето-100% подсигурено изкупуване на цялата продукция.До венчелистче! Лакомията,и погрешното мислене( ще се конкурираме един с друг)ще ви нулират съвсем скоро.Копирайте модела от Социализма.Всички се кооперирате,и заедно водите преговори за изакупна цена.НО не един по един,със розоварите,а със официален Ваш общ екип. И това да става още през предишната година. Искате розов цвят? Ами добре,но Ние търсим отсега примерно 3.50 на килограм.И никой от нас,без изключение няма да ви продаде и килограм цвят! Това ще принуди розоварите също да се групират.Но ще ги постави на място.Защото ще знае,че следващия розобер,ако се прави на "пазарна икономика",няма да изкара и един грам гюлово масло.Така е и с лавандула,и други култури.. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!. пАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ще ви разкаже играта,бъдете сигурни.Труция,Китай,Иран,Казахстан,не работят като вас.Затова ви изместиха от световния пазар...Лаком г,з кръв дриска!

    Коментиран от #11, #21

  • 8 Гост

    10 3 Отговор
    Когато две години им ги плащаха по 5лв-засаждаха.
    Сега като цената около двата лева-изорават.
  • 9 Баце

    0 3 Отговор
    Горанофф вдигни им парите,пари бол.
  • 10 Мдамда

    7 2 Отговор
    Съсипаха всичко в тая държава.Който вземе властта ще се насади на пачи яйца и такъв беше планът "Гроб"за затриване на цялата територия и население.По-лесно е да си купиш остров и къща в Барселона отколкото да направиш нещо полезно
  • 11 123

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "hахах":

    Хубава лекция по пазарна икономика ако има кой да прочете и се вслуша в думите ти. Все още маслото произведено в България се води за най-добро качество и най скъпо 240гр струва 3115$ на международния пазар.От алчност ще си унищожите и розовото масло наследено от Бай Ганьо.Също както си унищожихте и индустрията, алчноста и глупоста изглежда са в повече от 80% в България.

    Коментиран от #13

  • 12 Сашо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бау":

    Нека си припомним, как се приеха промените в Закона за маслодайната роза.
    Всеки собственик на розови насаждения е длъжен да сключи договор за изкупуване на цвета, иначе глоба! Нищо, че Договорът е доброволно споразумение м/у 2 страни!
    ССега ясно ли е защо изкореняват? https://agri.bg/novini/ekspert-zakonat-za-maslodaynata-roza-nyama-da-reshi-problemite-na-sektora-2
  • 13 ежко

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Кой ти е казал,че българското розово масло е най-добро?Ако цитираш поне един клиент ОК.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БРЦК

    2 0 Отговор
    Докато не се изкорени ИМПЕРСКИЯ НЕОФАШИЗЪМ КОЙТО НАРИЧА СЕБЕ СИ ЛИБЕРАЛЕН КАПИТАЛИЗМ .БЯЛ ДЕН НЯМА ДА ИМА.
  • 16 БРЦК

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ежко":

    Ежко ти разбираш от КРУШОВИЦА какво розово масло
  • 17 незнайко

    5 2 Отговор
    Жалко че още едно наистина БЪЛГАРСКО производство ще бъде унищожено !!! Ще стане както с масивите лозя които бяха ЗАТРИТИ а сега се мъчат да ги възраждат !!!
  • 18 asd

    1 0 Отговор
    Ха! Много ви здраве! Да сте си се организирали и да сте си направили съюз/кооператив. Ако сте достатъчно на брой като нищо можете и сами да си преработвате продукцията. А е възможно и по-лесно да се кандидатства по програми от ЕС.
  • 19 Хаджи Папурко

    1 0 Отговор
    Добре,де.Ами утре ако ревнат и доматопроизводителите,после краставичарите,сливарите и т.н. и т.н. и искат цени каквито им е угодно какво правим. Много рози си насяха много нещо.За да Ви излезе сметката ,трябва да се къпим всеки ден поне с розова вода.
    След Вас да се готват и тези с лавандулата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бизнесмен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "hахах":

    Много съм сърдит на факти.бг, че не ми позволяват да използвам кавички в никнейма си. Иначе използваната дума щеше да бъде в кавички, ама нейсе. Сега по темата:

    От всички най-мразя, да давам пари. Обичам само да взимам! Готов съм да се затрия, на пари няма да дам! Някакви си щели да садят, орат, берат и т.н. рози, пък аз да им плащам. Няма да стане, познавам хора, които си отглеждат рози в двора за удоволствие. Значи вие искате да си правите кефа, пък аз да ви плащам. Аааа, не. Един искаше да му плащам за агнетата, които гледал. Че той ги гледа за кеф бе, знам го от личен опит, нали и аз за кеф си гледам доберманите.
  • 22 Пръскайте не изкоренявайте

    1 0 Отговор
    Подкарайте тракторите в правилната посока ,не си изкоренявайте труда.
    Тази селска Пръчка ,не е за това място ,там всичко е наши ваши и пари.
    Вземете пръскачките и пред ,ДФЗ и пръскате само с инсектицид,
    който мори министри и заместниците им.
    После за изпроводяк,карайте наред п,ред Парламента и Хунтата.
  • 23 Държавата е Кой

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Йоцо":

    Ми тя е закрита отдавна, държава няма, има Хунта!
    Хунтата има екзекутор, 24 часа в денонощието.
    Ако си от хунтата, има държава ,ако не си ,си враг на държавата .
    Критиката ги мори ,че разкритията за кражбите, са вече ясни като бял ден.
    Не успяха да запушат устите ,на 100% ,на малкото останали Горяни.