Last news in Fakti

11 Май, 2020 19:56 14 369 26

Скъпо, по-скъпо, най-скъпо: 21 милиарда евро за грам

  • благородни метали-
  • цена-
  • криза

Както при всяка друга криза, и сега цената на златото расте

Скъпо, по-скъпо, най-скъпо: 21 милиарда евро за грам - 1
Снимка: Shutterstock

В сегашната криза, породена от епидемията от коронавирус, цената на златото расте. Поради простата причина, че този благороден метал се смята за една винаги сигурна инвестиция. В момента грам злато струва 50,50 евро. Но и редица други вещества, минерали и химически продукти влизат в ранглистата "Скъпо, по-скъпо, най-скъпо". Ето 15 от тях (всички по-скъпи от златото) на цени, достигащи 21 милиарда евро за грам.

Паладий - 59 евро за грам

Паладият е един от най-редките метали на земното кълбо. Използва се най-вече в автомобилната индустрия - главно за производството на катализатори. Високо го ценят и бижутерите.

Родий - 222 евро за грам

Това е най-скъпият от всички метали. Подобно на паладия, и той е сребристо-бял и устойчив на корозия. При производството на автомобилни катализатори родият се радва дори на по-висок авторитет от паладия.

Китайски чай Да Хун Пао - 1290 евро за грам

Трудно е да си представим, че човек може да плати стотици евро за чаша чай, но фактите са такива. Този много специален китайски чай наистина струва 26 пъти повече от златото.

Отрова от коралова змия - 3680 евро за грам

Това вещество притежава доказани антивирусни и антибактериални свойства. Самата коралова змия е една от двете най-отровни змии в света - след черната мамба.

Плутоний - 3680 евро за грам

Който иска да конструира атомна бомба или ядрен реактор, няма как да мине без плутоний. Този радиоактивен елемент е особено търсена стока от различни диктатори и потиснически режими, но и от международни терористи.

Таафеит - 11 500 евро за грам

Този скъпоценен камък се среща един милион пъти по-рядко от диамантите. Таафеитът грее в цветове между червено и виолетово и е толкова рядък, че досега откритите камъни ще се съберат в половин чаена чаша.

Бенитоит - 19 570 евро за грам

Този син на цвят скъпоценен камък произхожда от калифорнийския Сан Бенито. В бижутерията го ценят като един от най-красивите минерали.

Червен берил - 46 000 евро за грам

Това е още един от най-скъпите скъпоценни камъни на света. На всеки 150 000 диаманта се среща само един такъв камък, известен още като „биксбит“. Твърди се, че имал успокояващо и лечебно действие. Научни доказателства за това обаче няма.

Серендибит - 82 800 евро за грам

Този много рядък минерал се среща само в Шри Ланка и Мианмар. Бижутерите го използват за изключително скъпи накити.

Грандидиерит - 119 200 евро за грам

Този много рядък скъпоценен камък за пръв път е открит в Мадагаскар преди повече от 100 години. Синьо-зеленият минерал и до днес може да бъде намерен само там и в Шри Ланка.

Диамант - до 124 000 евро за грам

Цената на диаманта зависи от чистотата на камъка, от качеството и шлифовката му. Иначе диамантите се срещат в природата по-често от други скъпоценни камъни.

Пайнит - 276 000 евро за грам

Това е един от най-редките скъпоценни камъни. Наречен е на името на своя откривател, британския геолог Артър Пайн. Смята се, че общо в света има само около 1000 екземпляра. Богатите колекционери обожават този червеникав кристал.

Червен диамант - 4,6 милиона евро за грам

Това е най-редкият скъпоценен камък в света. Известни са не повече от 30 екземпляра, като повечето нямат и половин карат. Най-скъпият червен диамант с тежест над 5 карата беше продаден през 2011 година за 7,4 милиона евро.

Калифорний 252 - 24,85 милиона евро за грам

Този изкуствен изотоп се използва за откриване на подземни находища на петрол и вода, както и за лъчева терапия. Изтопът е създаден през 1950 година в Бъркли, Калифорния.

Антиматерия - 21,7 милиарда евро за грам

Преди десетина години за съвсем кратко време учените успяха да задържат минимални количества антиводород и антихелий. Смята се, че антиматерията има нечуван енергиен потенциал и с нея могат да летят междугалактически космически кораби. Ако някога успеем да задържим 1 грам антиматерия, цената ѝ би възлизала на 21,7 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Сол

    131 3 Отговор
    Браво! Една интересна статия от толкова дълго време!

    Коментиран от #15

  • 2 Емил

    44 91 Отговор
    Добре, че е препечатка от немски вестник! Ако беше от руски - цените в рубли щяха да изглеждат ВЕЛИКИ (като Русия)!:)

    Коментиран от #10, #14, #26

  • 3 Зелено човече

    45 7 Отговор
    Ще им дам антиматерия, ама като погълне Земята кой ще ми плати?

    Коментиран от #20

  • 4 Боко милиардера

    92 11 Отговор
    Айде Боко да си купува 1 гр. Антиматерия да сипва на джипа да качва мисирката с телефончиту и да излита на инспекция на магистрала Млечен път....и да се не връща!!! Невър!

    Коментиран от #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Калитко

    20 0 Отговор
    Още има за казване,полека полека ще лъснат всички тайни и мистични групи и общества на богатите робовладелци!
  • 7 факт

    25 1 Отговор
    В България има един единствен кристал Пейнит в една частна колекция.

    Коментиран от #9

  • 8 Гацо

    45 6 Отговор
    Да са живи и здрави от Дънди,че ни дават 2%от нашето злато!Хвала на таквиз нам доброжелатели.Да пием за тяхно здраве !УРА !
  • 9 оня с дроня

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "факт":

    Ей,повече нищо няма а ти показвам.....
  • 10 Селянин

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Е, добре, че ти пък заработи някоя стотинка с коментар....
  • 11 Оправния

    3 8 Отговор
    Всеки ден пускам материя,един път твърда като скала друг път по не твърда ,разбира се и оттенъка е различен всеки път естествено рядко срещаната материя и нея я има полезна за стомахчето(риба +прясно мляко)много рядка и ароматна. Цена приблизително 2,50лв за контакт вземи щепселче,кану и маска дъждобран голяма лопата и шлем + кислородни бутилка с хелии.
  • 12 Селянин

    30 1 Отговор
    Яица от моите кокошки, чесън, магданоз, репички, маруля, копър,ягоди и вода от моят кладенец е най - голямото богатство. Всичко друго което е написано е пълна простотия и лакомия.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Луд с кирка

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Сичките ги има у Русия
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГруЮ

    15 1 Отговор
    Почти целия списък са някакви камъняци. Не виждам да се развил особено човека от онези индианци дето продавали земята си срещу стъклени мъниста.
  • 17 Бум бум

    12 3 Отговор
    Това е нищо! Я вижте колко милиарди ни струват 200-килограмовите търбуси на БОКо, Пеевски, ДС-Ванче караПраси с многото терзси, Пиги сВинетката, Цаци, мамата Цура БКП-баджак, оня "спортния" КраДлев, ......?!
  • 18 Зелена космадерка

    8 0 Отговор
    С антиматерията ще летите,ако си вържете по една черна дупка отзад
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ХХХХ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зелено човече":

    Парите при доставката. :)
  • 21 😂🤣😂

    3 0 Отговор
    Тъкмо за отрова питах, то пък не мога да си я позволя...
  • 22 гост

    17 1 Отговор
    То у нас отдавна сме открили антиматерията,много българи нямат официално доходи,а карат скъпи коли и живеят охолно,до сега не плащаха данъци,а сега реват за държавна помощ.Всичко това какво е ако не антиматерия.
  • 23 финансиста

    7 1 Отговор
    Най-тъпата инвестиция по време на криза е да инвестираш в ценни метали, камъни, минерали и др.подобни глупости. Там цените са много спекулативни и винаги можеш да изгърмиш и то много яко. А пък, ако кризата е наистина много сериозна златото ще го видиш през крив макарон. Това не е физическо злато, а виртуално. Играеш с него на борсата и се съхранява някъде от някого. Никой не си го държи в къщи. Ако не ми вярвате питайте немците къде им е златото след ВСВ. Краварите им го взеха и имат на книга злато, но това злато никога няма да го видят. Дори във федералния резерв не ги пущат да си го погледнат. Последният, който опита да го види беше Герхард Шрьодер, но не го пуснаха да го види. Някои немски медии написаха, че явно повече нямат злато. Та така ще стане и с вашие инвестиции в ценни метали и минерали.
  • 24 БПФ

    0 1 Отговор
    Ауууу. Човек да се размечтае за някое такова камъченце.
  • 25 dsсса

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Боко милиардера":

    Боко събира парите. Като натрупа достатъчно за два килограма антиматерия, я купува и се маха. Дотогава ще му се "любуваме".
  • 26 дебил емил

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Защо бе празноглаво създание винаги и във всичко намесваш Русия.Да не би да си имал анални приключения с руски тираджии и да си останал недоволен.