Last news in Fakti

15 Юни, 2020 23:31 4 384 15

В Добричко очакват между 150-400 килограма пшеница от декар

  • пшеница-
  • добрич-
  • зърно-
  • ечемик

Край морето вече прибират ечемика

В Добричко очакват между 150-400 килограма пшеница от декар - 1
Снимка: БГНЕС

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват от 150 до 400 килограма пшеница от декар, съобщи за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова преди началото на жътвата. По думите ѝ прибирането на хлебната култура в крайморските общини Шабла и Каварна, където посевите най-много пострадаха от сушата, ще започне до десетина дни, а в цялата област - в началото на юли.

Край морето вече прибират ечемика, който е по-устойчива култура на суша и болести, и средният добив е около 150 килограма, така че пшеничените масиви там няма да дадат повече, каза председателят на браншовата организация. По думите ѝ в благодатните години реколтата от ечемик достига 500-600 килограма от декар.

Радостина Жекова коментира, че пшеницата се е спасила от полягане в падналите в последните дни дъждове в Добричкия регион, тъй като не е могла да израсте и е останала ниска. Със сигурност обаче в райони, където за ден паднаха по 40 литра на квадратен метър, ще има наводнени полета и в калните наноси комбайните няма да могат да влязат. След последните валежи в почвения слой между 10-25 сантиметра, който доскоро беше напълно сух, влагата вече е 87 на сто от необходимото и запасите са добри за пролетните култури, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В Добричка област засетите масиви с пшеница са около 1 245 000 декара, но има изсъхнали полета, които след обследване от специалисти се разорават.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язе

    16 0 Отговор
    По-точно между 50 и 500 кг. Все ще влезе добивът в рамката!
  • 2 Хаджи хаджи Българин

    21 1 Отговор
    Очаквайте хляба да стане 2лв за 800гр! Не ми се пише повече, защото, тази статия , е подготовка, за поредното ограбване на държавата, от определени кръгове, близки до ДПС и ГЕРБ!
  • 3 Хаджи хаджи Българин

    10 2 Отговор
    Да ви е сладко! Който посегне на хляба! Народа се събужда!
  • 4 Лъжат бе

    18 5 Отговор
    Тия са най-голямата мафия - взимат големи субсидии, работят земите на хората за жълти стотинки и накрая не плащат рента.
    Държат пшеницата по складове докато цената не стане тройна и чак тогава продават. Сигурно имат пшеница от миналия сезон още.
  • 5 И още

    19 3 Отговор
    Излизат от България с празни камиони и кораби декларирани големи количества пшеница и после искат връщане на ДДС и точат държавата.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Нещо за царевицата да кажат след тези

    8 3 Отговор
    дъждове? А слънчогледа, те тези пишман земедлци все се оплакват пък един не се отказа да ми прехвърли 5-10хил. декара аз д ги обработвам като дойде време за субсидии я пред магазина на бентли, мазерати или за някой майбах като чакат хич не се оплакват. На тези трябва да им се спрат субсидиите наравно с другите и тогава ще ги видим кой колко го бива, ама малко трудно като ги знам повечето изникнаха заедно с герб преди това на 2 магарета сеното не можеха да разделят
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Човек

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "И още":

    на зърнените култури не се начислява ДДС от производителите
  • 9 Нова категория

    7 0 Отговор
    Кои са тези "земеделски стопани"? Латифундистите с европейсите помощи за милиони, които деформираха земеделието?
  • 10 Иванчо

    2 0 Отговор
    Това 150 до 300 е много точна прогноза!
  • 11 ddаааааааааа

    1 2 Отговор
    Да, да, тя пшеницата няма да е под 600-700кг на декар, все изкарват лоша годината по други причини....
  • 12 Житар Зърнаров

    2 0 Отговор
    Хора, къде са 150 кг., а къде - 400 кг. добив! Виждате ли какво пишете?
  • 13 Насакото Яката

    2 0 Отговор
    Дунавската равнина, района на Мизия, Кнежа, Оряхово, добив от ечемик 190-230 кг., от декър. Пшеница, ако я опазим от градушки и бури, 330-370 кг., декър. Имало е и по добри години, но е имало и много по лоши. Това изобщо не трябва да влияе на цената на хляба и на други продукти от брашно. Цената на житото по борсите е стабилна и с новата реколта се очаква да пада. Така е всяка година. Всяко покачване на хляба ще бъде спекула.
  • 14 ддд

    3 3 Отговор
    Най големите хрантутници са земеделците. Субсидии вземат и все реват за още.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.