Last news in Fakti

18 Юни, 2020 12:16 2 603 18

"Росатом" привлече топ компании за АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • framatome sas-
  • ge steam power-
  • теменужка петкова

Framatome SAS и GE Steam Power с интерес към ядрената ни централа

"Росатом" привлече топ компании за АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: БГНЕС

Три от петте компании, които участват в търга за изпълнител на атомната електроцентрала „Белене“ – "Росатом", Framatome SAS (Франция), и GE Steam Power обединяват усилията си за своето участие в търга за централата. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол, предаде репортер на БГНЕС.

„Обединяването на усилията им е ясен знак, че процедурата за избор на изпълнител ще е оспорвана и това показва, че те вярват в този проект, а и че реализацията му става все по-осезаема. Фактът че тези три световни лидера в областта на ядрената енергетика показва, че те вярват в България и в българското правителство. Основна роля за това обединение имат усилията на премиера Бойко Борисов“, допълни Петкова.

По-рано днес руската държавна корпорация „Росатом“ е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ в България.

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS – за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

БГНЕС припомня, че по-рано „Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation – CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation – KHNP).

„Росатом“ вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария и АЕЦ „Ханхикиви“-1 във Финландия. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ „Аккую“ в Турция и АЕЦ „Дабаа“ в Египет, в които съвместно предприятие на GE и „Росатом“ е доставчик на оборудването за турбинния остров.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯКО КОМИСИОННИ

    8 0 Отговор
    Само това ги блазни.
  • 2 Емил

    10 31 Отговор
    Това не е обединение, а картел за притискане на България! Участва ли руска компания - нищо добро не ни чака, а бе ней не става, защото железата са руски! Най-добре идеята да се провали!!!

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Дедо Муньо

    11 3 Отговор
    И с какво БАЦЕ ги е обединил, не схванах? Май ще излезе, че ако не го хвалят министрите му, веднага оставка за тях!

    Коментиран от #17

  • 4 Сеянин

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Акъла ти е, колкото на пиле!

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Абе я ми кажи, какво точно искате ??? Хем пищите, че проекта е губещ, хем не го давате на руснаците или китайците. Като с БДЖ. идеологията ви да не остане тухла върху тухла е движещата ви сила нали ? Асфалт и автобуси вместо железницата и перки и солари вместо атомна енергетика. За което да плаща народа. Жалки сте,а за съжаление народа още повече. И точно това е типичният пример за демокрацията на простолюдието, която пищи срещу технологията и екологичните решения. Сложничко ви е на търгашите нали ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЩЕ КАРАМЕ ЕЛ КОЛИ

    6 2 Отговор
    АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ ИМА. АМА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ОСКЪПИ ДВОЙНО ЗА ДА ИМА И ЗА БСП, АБВ, АТАКА А ТО - НИЩО!
  • 9 Левски

    7 1 Отговор
    росатом руски, General Electric американски! па ли тия ще цицат
  • 10 Левски

    8 3 Отговор
    американците много много силни ама не могат да направят читав ядрен реактор както са им ракетите а пък руснаците и лидери ядрените реактори ама пък имат наложени санкции от американците и затова трябва руснаците да делят с американците И какво стана?
  • 11 и задниците сме готови да дадем

    5 1 Отговор
    Къде в света ще намериш свободен терен за построяване на Аомна електрацентрала?
    Без да береш ядове от протести на хората, които живеят наоколо?
    Само в България, разбира се!
    Причината е, да не ни закача,т корупционните схеми и всичко да продължава по Сарайския модел.
  • 12 Казуар

    5 2 Отговор
    Не се съобщава как ще се изплаща централата, цената на тока, къде ще се продава. Дженерал Електрик продава турбините с гаранционен срок като от магазин и нищо повече. Френската фирма продава системите за управление с гаранционен срок и си взима парите. Този който дава парите ще си ги иска, и ако нещата запънат кой ще плаща, казва се че държавата няма да е гарант.
  • 13 JORO

    2 0 Отговор
    AMI TE DOBRE SCHTE SE NAORTACHAT AMI NIE KAK SCHTE IM PLATIM PREMNOGO NA VSICHKITE PITAM??????
  • 14 Уня

    3 1 Отговор
    Като тройната коалиция. Триглав змей. Ще ни цоцат яко отново.
  • 15 Омерзен

    1 0 Отговор
    Дано, ама надали.
    Поредно топане на топката само и единствено да се получават нови корупционни дивиденти от ненужни консултации и избягване отговорността за наколкократното проваляне на този брадясал и порочно управляван проект.
  • 16 ГЕРБ = МАФИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сеянин":

    Не обиждайте пилетата, моля.
  • 17 ЕлементаренЕлектрон

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Муньо":

    Ти,па,сега!!!! Ми обединил ги !!! Та чак и в други държави си помагат,ахахх!!!
    „Рocaтoм“ вeчe уcпeшнo cи cътрудничи c Frаmаtоmе SАS и Gеnеrаl Еlесtriс пo мeждунaрoдни прoeкти кaтo AEЦ „Пaкш“-2 в Унгaрия и AEЦ „Хaнхикиви“-1 във Финлaндия.
  • 18 данъкоплатец

    0 0 Отговор
    понеже някой си мислят, че е екологично си имаме и площадка са съхранение на ядрени отпадъци "Радиана" явно Русия не си ги иска вече и или ще си внесем и от Америка например...