Last news in Fakti

18 Август, 2020 11:57 2 561 5

Държавният фонд на Норвегия загуби $21 млрд. през първото полугодие на 2020-а

  • норвегия-
  • държавен фонд

Най-големият суверенен фонд в света притежава дялове в около 9 200 компании, като освен това инвестира в облигации и недвижими имоти

Суверенният фонд на Норвегия, който е и най-големият в света със стойност на активите от 1,18 трилиона долара, отчете загуба от 188 милиарда норвежки крони (21,27 милиарда долара) през първата половина на 2020-а, след като цените на акциите и недвижими имоти паднаха по време на коронавирусната пандемия. Това предаде Reuters. 

Спадът последва рекордните резултати през 2019-а, когато фондът генерира 19,9% възвръщаемост на инвестициите или печалба от 180 милиарда долара. Разбира се, това бе постигнато на фона на растящите фондови пазари. 

„Въпреки че пазарите се възстановиха през второто тримесечие, все още сме свидетели на значителна несигурност“, казва в изявление заместник изпълнителният директор на фонда Тронд Гранде.
Най-големият суверенен фонд в света притежава дялове в около 9 200 компании в световен мащаб, като освен това инвестира в облигации и недвижими имоти.

Общият портфейл на фонда е отчел отрицателна възвръщаемост от 3,4%. Спадът при акциите възлиза на 6,8%, а при недвижимите имоти - на 1,6%. 

„Общата възвръщаемост на фонда беше с 11 базисни пункта по-ниска от тази на неговия бенчмарк индекс“, заявиха от Норвежката централна банка.

Най-слабо представилите се от портфейла на суверенния фонд са петролните компании, чиито акции са спаднали с 33,1%. Технологичните фирми пък, начело с Amazon, Microsoft и Apple, отчитат най-голям ръст от 14,2%.

Стойността на суверенния фонд, който е натрупал богатството си от петролните залежи на Норвегия, е три пъти по-голяма от БВП на скандинавската държава и възвръщаемостта му е ключова за публичните финанси на страната.

Общата му стойност сега е еквивалентна на около 214 000 долара за всеки мъж, жена и дете в Норвегия.
 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwe

    6 3 Отговор
    Тиквус Имбециликус е в потрес сега... колко ли чекмеджета биха му трябвали ако можеше да прибере $21 млрд.
  • 2 Да призовем

    8 1 Отговор
    Горанов да коментира СУВЕРЕННИЯ фонд на България 🤔 а ВОЖДА да вземе пример как се управлява държава 👍

    Коментиран от #3

  • 3 Мисля че Костов и

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да призовем":

    БКП трябва да ни даде отговори "КЪДЕ Е ДЪРЖАВНИЯ" фонт или СУВЕРЕННИЯ ФОНД на БЪЛГАРАРИЯ . Преди 1990г и ние си имахме заводи, ТКЗС -та . Добивате ли представа за какъв ГРОЗЕН ГРАБЕЖ става въпрос😵🥵🤬👍

    Коментиран от #4

  • 4 само да ти напомня

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мисля че Костов и":

    Да те информирам, днес е 18.08.2020 година и БКП не е управлявала от 30 години насам!
    Но, питай Бойко Борисов, той знае къде са?

    Коментиран от #5

  • 5 Извинявай

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "само да ти напомня":

    аз съм останал с впечатление че ни играят "Доброто и Лошото" ченче . ИЗВИНЯВАМ се .😂