Last news in Fakti

24 Август, 2020 15:54 3 231 33

България купува 20% от терминала за втечнен газ до Александруполис

В началото на годината "Булгартрансгаз" ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на "Газтрейд" С.А.

България купува 20% от терминала за втечнен газ до Александруполис  - 1
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Атина заради газовата връзка с Гърция. Той и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис завършиха процеса, при който "Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подписан бе договорът между изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу - основен акционер в "Газтрейд" С.А. Това е проектното дружество, което ще реализира терминала близо до Александруполис, Северна Гърция.

В началото на годината "Булгартрансгаз" ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на "Газтрейд" С.А. След финализирането на документите страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и други, отбелязва offnews.bg.

"Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години", допълват от правителствената пресслужба.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона след това в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да започне до края на 2022 г.

Този проект ще допринесе за реализирането на цялостната концепция за Газов хъб "Балкан" и изграждането на газопреносна инфраструктура, с която ще се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Проектът е определен от Европейската комисия за проект от "общ интерес" за страните-членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например интерконектора Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище "Чирен", гласи още съобщението. 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    32 9 Отговор
    Не двайсет процента,а сто мога да купя с парите от шкафчето.
  • 2 Бомж

    36 8 Отговор
    Баце е ларж, сега ще ви направи и длъжници на задлъжнялите византийци.
  • 3 Конграчулейшанс

    24 7 Отговор
    Aйдe бутайте тия палатки, чe избирaтeлитe ми трябвa дa хoдят нa рaбoтa зa 560 лв и дa бъдaт дoбрoдушни и тихи рoби. Cтигa c тия пaлaтки дa им прeчaт. Aз иcкaм живoтa им дa e хубaв и cпoкeн, пък aкo трябвa и мaлкo мизeрeн, чe тoвa чeкмeджe труднo ce пълни, бaкo !
  • 4 Голям бъзик

    16 5 Отговор
    Барба да залага острова направо, щот пари в БГ нема.
  • 5 Ужасттт

    26 6 Отговор
    Плащай тоя скъп втечнен газ...в полза на България мислят управниците....
  • 6 20 процента в пари колко са

    26 5 Отговор
    Пак го прилъгаха, ама така е като не знае езици.

    Коментиран от #8

  • 7 БЕз Русия студ и мраз ни чака

    19 7 Отговор
    Подземното газово хранилище в Чирен издържа 5 дена.

    Коментиран от #11

  • 8 Лост

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "20 процента в пари колко са":

    Там дали е имало диалог, монолог или само е кимал с глава.
  • 9 антибсп

    10 13 Отговор
    Другари?! Нервни ли сте?
  • 10 ааа

    24 10 Отговор
    Пак ще е руски газ, но втечнен и с американски етикет и цена. А Турция си намери находище и ще ни продава руски газ за турски. А ние сме от страната на булката.

    Коментиран от #18, #28

  • 11 Ей тъпанар

    9 16 Отговор

    До коментар #7 от "БЕз Русия студ и мраз ни чака":

    Без руската газ ,с нашето хранилище издържаме 1 месец,Путин ни пробва,но като имаме и др алтернативи русначетата ще се съобразяват

    Коментиран от #22

  • 12 стоян

    3 15 Отговор
    Браво за Борисов -най после ще мръднем по далече от руската зависимост =радвайте се путкинофилчета

    Коментиран от #23, #31

  • 13 А Русия ни го ДАВАШЕ да бъде НАШ !

    11 2 Отговор
    Дали си струва въобще - Да имаш акъла на българина , дори и отпосле - га му го "Лъзнат " ! А дали въобще има интерес да сме Държава днес или да сме Вилает ?
  • 14 Ти чувстваш ли държавнеско поведение

    10 2 Отговор
    От тоз днешен БАШИБОЗУК , що се вихри у нас - " В България от Край до Край !" или си мислиш " Да хванеш гората !" Ко става тука , ве !? Гюбрета и та, ша, ци по села, градове и партийни Конаци . Туй ли било то Западните Стандарти и развихряне творческите възможности и инициативи на личността ? Каквото и да реш да създадеш - "Резе" и " Йок!" - завързаха ръцете на хората сами да се изхранват ! Ко ш прайм такива стандарти и за къв Х са ни те ? Че при СОЦА - Храната беше БОЛ а в селата хора гъмжаха от пчели в кошер . Ко става с нас днес - УРОЧАСАНИ ЛИ СМЕ за тез БМВета , дънки и БАНАНИ - та профукахме всичко ? България днес е жив БИТАК
  • 15 Как реагираш кат видиш

    8 1 Отговор
    На Свина - огърлица с перли ? Е туй е днес България !
  • 16 Когато Русия ни го даваше като на брат

    9 2 Отговор
    Първанов и Станишев а после и Бойко се писаха за Гювендета на Брюксел. Сега да питам и аз ей тъй , на ' ! Не че ми трябва да знам , ама да питам - гювендията не означава че е само от женски род, може и да е мъжки, щом МЪЖА не е МЪЖКИ ! ?
  • 17 гост

    8 3 Отговор
    20% от колко? Дайте точната сума. Развитите страни са улеснили монтаж и присъединяване на малки фотоволтаици, на много тераси в Азия, Германия, Холандия има закачени по 1,2 панела, включвар се в контакти и смарт-електромерите си отчитат всичко по реда. Лесно, просто, бързо, евтино. Всяка една тераса разтоварва мрежата с по 500вата на час, за ден са 5кв. Всеки един ват произведен локално разтоварва преносните мрежи, само позитиви за клиентите. Ама на Ковачки и Ко. няма да им върви тока от изгорени боклуци тогаз. Вижте в Нова Зеландия и Австралия, имат вече няколко батерийни парка, които да съхраняват енергия от ВЕИ и да реагират при натоварване на мрежата, всеки парк пести по 40млн. долара на година, а струва 120млн. за изграждане. У нас Белене погреба милиарди, а само 1млрд. е достатъчен за 5 батерийни парка или 500мгвт. Що да мислят нашите, корупция да има, другото не си струва.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ГОРСКИ

    14 2 Отговор
    На каква цена ще бъде, да не стане като Американската царевица????
  • 20 ТОВА Е

    9 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ КУПУВА А БОЙКО ЩЕ ГО ПРИТЕЖАВА !
  • 21 Нане

    5 1 Отговор
    мдаа така са го "посъветвали" от едно посолство пък и мое туй да е цената на прокарване на тръбата от Турция пак по съвет на онова посолство.
  • 22 не ставай смешен ако това не е целта

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ей тъпанар":

    Путин точно ВАС пробва ... Проблема му беше Украйна ! Путин се интересува от Чирен точно толкова колкото американците от столицата на България Букурещ !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Борислав

    5 2 Отговор
    Не разбирам защо се налага да купуваме 20% от нещо. Това не е контролен пакет, т.е. не купуваме абсолютно нищо, а даваме просто пари на някого.
    Кой притежава останалите 80%?

    Коментиран от #25, #26, #32

  • 25 Борислав

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Борислав":

    Направих проверка - 20% за Кипър, 20% за Гърция, 20% за България и планирани, но непотвърдени 20% за Румъния - (т.е. Газтек 40% или 20% ако румънците купят 20% - гръцка, Депа 20% - гръцка, Кипър 20% - гръцки).
    Обща прогнозна стойност на проекта 370 милиона евро.
  • 26 АНОНИм

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Борислав":

    Когато си собственик, имаш права и задължения като такъв! Участваш във вземане на решения по управлението, разпределението на печалбите...
    А втечнения газ може да е от където е най-изгодно!
  • 27 111

    6 2 Отговор
    Американската втечнена газ е по-скъпа от руската. Боко отново е верен на господарите си и предава българския национален интерес.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 танцуващия със сабя

    0 0 Отговор
    Мутрата колко процента комисион взе за 10 години предварително краварска газ ?
  • 30 радио Ереван

    1 0 Отговор
    Единия си купи ТЕЦ с пристанище , другия газов терминал, ония с апартаментите и барбекютата газ пикаят от завист. Надцакването продължава с конституцията !
  • 31 Ще мръднеш

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян":

    до гуша сме г.вна .Поредната стъпка за откупуване и осигуряване на спокойствие за боки.
  • 32 Ако беше печеливша инвестиция

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Борислав":

    този терминал. Америте щяха да си го построят и нямаше да допуснат никой да припари.Тези продажници са за затвора.
  • 33 искахте капитализъм

    0 0 Отговор
    Още на е изсъхнало мастилото и в КЕВР е постъпило искане за 15% повишаване цената на газта, на краварската газ от царевични кочани. Нали искахте и гласувахте за див и яростен капитализъм по комунистически, на ви !