Last news in Fakti

31 Август, 2020 09:30 5 224 21

Най-новите системи за самозащита на бронирани машини

  • бойни машини-
  • самозащита-
  • технологии

Как България може да се възползва от тях

Най-новите системи за самозащита на бронирани машини - 1

РПГ гранати с ракетно задвижване и противотанкови управляеми ракети са двете основни заплахи, когато става дума за нападение на бронирани машини. От тази гл.т. използваните системи за самозащита са от първостепенно значение. „На първо място, каквато и нова подсистема да поставите на платформата, тя не влошава функционалността на самата платформа, което означава конкретно и правилно тегло, размер и, разбира се, консумация на енергия, защото ние не искаме да намалим функционалността на която и да е друга подсистема, която вече е монтирана на машината. Също така самозащитата изисква много добро оборудване, което да открива навреме, да идентифицира и проследява потенциалната заплаха. И, разбира се, това, което клиентите много харесват, е да има система, която е мащабируема, което също се оценява високо от гледна точка на финансовата схема на инвестицията за такъв вид инсталация и интеграция“, казва Невен Тиквица, завеждащ отдел „Международни продажби“ в HENSOLDT.

Германската високотехнологична компания е разработила системата MUSS, насочена изцяло към самозащита на бронираната машина. Тя разполага с два вида сензори за откриване на потенциална идваща заплаха. Единият тип е с ракетно предупреждение, а другият е с включен лазерен предупредител. „Налице са два вида противодействия, едното е лазерен заглушител, който може да се завърти на 360 градуса, за да сме сигурни, че можем да открием и можем да заглушим идващата заплаха, и диморазпределител - насочен разпределител за дим. В зависимост от заплахата, приближаваща се към машината, тези противодействия се включват в автоматичен режим“, допълва Тиквица.

Основен въпрос за България обаче е как технологиите на компанията могат да способстват за модернизирането на въоръжените сили на България? Като член на ЕС, а също и член на НАТО, страната ни играе ключова роля в региона от гледна точка на сигурността. В качеството си на държава-член на НАТО тя трябва да се спазва много стандарти по отношение на оперативната съвместимост с другите страни от НАТО в случай на съвместни операции. „В този случай спазването на стандартите на НАТО е ключова задача за всеки член на НАТО, особено на новите членове на НАТО, където имаме различни технологии от миналото, от историята, които трябва да бъдат осъвременени. Именно тук България се справя отлично като започна проекта за модернизация, програмата за модернизация, цялостната програма за модернизация, където старите платформи - въздушни, наземни и други платформи, когато могат да бъдат използвани отново, трябва да бъдат оборудвани със стандартизирано оборудване от НАТО, например за самозащита, радарни системи, особено когато става въпрос за IFF, система за разпознаване „свой-чужд”. Така че в общи линии в това отношение българската армия върши чудесна работа като се стреми да отговори на всички изисквания на НАТО“, казва Тиквица.

Досега компанията е организирала няколко срещи, презентации, демонстрации, както и бизнес събитие в началото на тази година с цел представяне на компанията и нейните възможности. „Събитието беше изключително успешно, защото срещнахме толкова много добри компании, висококачествени компании с огромна история зад гърба си, които могат да отговорят не само на нуждите на този конкретен проект в България, но могат напълно да се впишат във веригата за доставки, както казах, за други проекти по целия свят“, обяснява Тиквица.

На събитието в началото на февруари тази година, компанията представи няколко продукта:

1. ASR-NG – S band радар

Отговаря на стандартите на ICAO и NATO. Работи с 3 лъча и позволява преодоляване на смущенията от ветрогенераторни паркове, атмосферните условия и локализира дори мини дронове.

2. Система за самоотбрана MUSS

Засича пускове на ракети и лазерно облъчване. Специален софтуер изчислява най-ефективния алгоритъм и се изстрелват димни гранати или се заслепява източника на лазерно облъчване с цел отклоняване на изстреляните оръжия.

3. Семейство системи IFF

4. Семейство комуникационни и електрони смутители GMJ9

5. Навигационни радари Sharp Eye

Представени бяха от подразделението HENSOLDT UK, наследник на компанията Kelvin Hughes. Радарът почти напълно ликвидира смущенията от лошите метеорологични условия. Дава възможност за по-лесно откриване на малки цели, включително перископи на подводници.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инженер Ганев

    18 7 Отговор
    Това ми звучи на китайски. Нещо чембери за сцепени черешови топчета не предлагат ли швабите?
  • 2 Ххх

    19 5 Отговор
    Нещо списъкът с активните защити ми се струва непълен. Или може би посочените в статията доставчици не предлагат такава. Поне доколкото съм запознат, една от най - разпространените активни защити е на принципа на плочки или касети с взривно вещество, разположени по бронята. При засичане на ракета или граната, приближаваща бронираната машина елемент от активната защита се взривява ( предполагам, когато идващата ракета / граната е в непосредствена близост ), и с насрещен взрив неутрализира приближаващата цел. А посочените активни защити в статията не виждам как биха предпазили бронираната машина примерно от граната на РПГ.

    Коментиран от #12, #19

  • 3 пепо

    27 10 Отговор
    Швабите ни вземат за боядисани канарчета.Спомнете си за ударения от ВОВ със шест килограма комулативен заряд руски танк в Сирия руски танк при положение че активните защити му биле изключени щото сирийците са го карали кабрио с отворени люкове.Хората бяха непокътнати.А съвременните руски танкове имат мини радарче което засича падащите противотанкови бомби и изстрелва взривна шашка.
  • 4 Перо

    25 2 Отговор
    Корупцията не допуска търгове за правилен,компактен избор на високотехнологична военна техника. Тя допуска само допотопни оръжия,на цената на супертехнологичните машини.
  • 5 Перо

    12 6 Отговор
    Голяма част от защитните технологии са внедрени,в последните поколения танкове,но на всяко действие,съответства равно по големина и сила противодействие. Англичаните се отказаха от развитието и производството на танкове,защото съвременната отбранителна доктрина се развива в друга посока и при съвременната война няма да има време за тях,освен това производството на анти-танкови оръжия е много по-евтино и с по-малък риск за живота на военнослужещите.
  • 6 ГруЮ

    31 6 Отговор
    Руснаците ползват такива системи от 89 година. Система “Щора”. Ослепява лазерните прицели и използва два мощни инфрачервени прожектора, датчици и димни шашки. Това са онези Т90, дето им светят “очите” в червено и приличат на терминатор. А в Армата се използа активна система “Афганит”, която засича снаряди и ракети от РПГ и изстрелва противоднаряд. Доста впечатляващо. Има клипчета в тубата.

    Коментиран от #8, #11, #18

  • 7 kolo

    15 5 Отговор
    В България и около нея все "тикви" и то акъл дават....
  • 8 100

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "ГруЮ":

    А пък на запад си имат системи, които предизвикват детонация на снаряд, ракета и т.н., още преди да са достигнали бронираната машина.
  • 9 Рекламно лице на БИЛЛА

    6 1 Отговор
    Каква е комисионната за "наши хора"?
  • 10 жор

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: система за разпознаване „свой-чужд”

    Много добре, но трябва първо да се изясни въпроса кой е „свой” и кой е „чужд” Ха Ха
  • 11 висок

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "ГруЮ":

    Коя Армата бе смешник? Дървената или от мултиките?
  • 12 Генерал BUF

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Буквално разстрелват всичко, което приближи машината, независимо от скородтта на обекта. Акгивната броня също ще си върши работата. Нищо нова не са тези системи.

    Коментиран от #15

  • 13 шкембевойвода

    3 1 Отговор
    абе първо кажете комисионната
  • 14 Подготвят

    0 2 Отговор
    ни за новите кражби на Шкембе войвода.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НЕПРИЯТНО ЗА ЧЕТЕНЕ

    1 0 Отговор
    Миленче, след като ползваш автоматичен преводач, отдели повечко време да вникнеш в преведеното и да структурираш правилно изречениета. И си припомни къде се слагат за петайки, не е просото за украса тук-таме!

    Коментиран от #21

  • 17 гост

    1 3 Отговор
    И как ще спре РПГ , като то няма нито радио нито лазарно насочване нито дима му влиае по някакйв начин .
  • 18 наблюдател

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "ГруЮ":

    Мдааа ,само дето "Афганит " не работи - има успеваемост под 30 % а вдига цената на танка с 40 %
    То за това и не го пускат в производство, защото без тая активна защита Армата е много слаб танк.
    А "червените очички " как се справят с Джавелин ? Ми не се справят изобщо !
  • 19 МОССАД

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Като не си виждал , дай в youtube Trophy "Windbreaker" и ще видиш . При това не само изпитанията на полигон , а как действа в реални бойни условия
    Има с/у РПГ 29 Вампир ,с/у Корнет , с/у Конкурс -действа безотказно

    APS Trophy е разработена от Рафаел и ЕЛТА Груп

    Американците я купиха тая система ,най новите Абрамси са с нея .
  • 20 България ЕС НАТО

    1 0 Отговор
    Дано по скоро започне модернизацията на БА
  • 21 Рогач

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "НЕПРИЯТНО ЗА ЧЕТЕНЕ":

    Нещо си се объркал Това не е матура по Български език да броим пропусната запетайчица