Last news in Fakti

6 Ноември, 2012 16:36 25 513 16

Печели се от услуги, а не от производство

  • бизнес-
  • предприемач-
  • икономика-
  • капитал-
  • franchising-
  • билярски
Печели се от услуги, а не от производство - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ако преди десет години бяхте задали въпроса „В кой сектор от икономиката бихте започнали бизнес?” безспорно на първо място бихте посочили „Търговията”. Едно десетилетие по-късно обаче нещата коренно са се променили. Промяната идва най-вече от бързото развитие на компютърните технологии. Затова днес типичният предприемач от средно ниво би искал да започне бизнес в интернет и IT сферата – 31%. Това е основният резултат от проучване „Какъв бизнес започват българите”, извършено по повод предстоящото на 9-10 ноември в НДК изложение Franchising Expo. Средно 25 000 лв. би могъл да задели бъдещия предприемач за започване на бизнес, а заплатата, която очаква да получава на месец е около 2500 лв.

Защо Интернет и IT секторите са най-привлекателните браншове? „Там със сравнително малко средства би могло да се започне бизнес, за разлика от традиционните български начинания, като например ресторантьорски бизнес. Другата причина е, че в сферата на интернет има редица примери как хора са успели на практика от нулата да създадат гигантски компании с клонове по цял свят”, казва Светослав Билярски, управител на Franchising.bg.

На второ място, според бъдещите предприемачи, благодатна сфера за бизнес е хранителната. Утвърждаването и развитието в тази ниша е доста трудно, на фона на навлезлите през последните няколко години големи хранителни вериги. Безспорно те изхвърлиха от пазара малките квартални магазинчета и подобен бизнес би могъл да се наложи единствено с по-високо качество на предлаганите продукти.

В Топ 3 на най-доходоносните бизнеси влиза сферата на услугите. „В нея се включват всевъзможни услуги – детски центрове, wellness и SPA, бизнес и консултантски услуги. В световен мащаб услугите е един от най-бързо развиващите се сфери за сметка на сектора на производството, който е на доста ниски позиции. Първо, защото центровете на производство се изместват към Азия и второ, защото за да се започне производство трябва голям капитал, а масовият български предприемач не разполага с такъв”, обяснява Билярски.

Средствата, с които най-често българинът има възможност да започне бизнес, са 30 000 лв. Такава сума биха могли да отделят 71% от анкетираните. Това до голяма степен предопределя и сферите, в които биха могли да се насочат.

Ключов момент при започването на бизнес е за колко време ще се възвърне инвестицията? В голяма степен това зависи от размера на инвестицията. Средно за 2 години бъдещите предприемачи очакват, че ще могат да си върнат вложението.

Трите най-ценни съвета

1. Най-честият въпрос към франчайз консултантите е: „Имам определена сума пари. Какво да правя с нея?” Отговорът на специалистите е: „Започнете бизнес с 30% от въпросната сума, тъй като няма 100% сигурен бизнес и всеки трябва да има план „Б” – вариант, в който да се пренасочи, ако нещата не потръгнат”.

2. Помислете кое бихте правили с удоволствие, на кое не бихте гледали като на „получаване на вредни” за неприятно положен труд, кое би ви карало да отивате с удоволствие на работа сутрин и се насочете към този бранш.

3. Не мислете в кое „нещо” има пари, защото много хора са установили, че в даденото „нещо” има пари и опасността нишата вече да е запълнена е много голяма. Мислете какви нужди, които съществуват на пазара не са задоволени и задоволявайки ги ще бъдете с едни гърди пред вашите конкуренти.

Franchising Expo – 9 и 10 ноември (НДК, зала 3)

Целта на изложението е да помагат на предприемачите да започнат собствен бизнес като част от утвърдена българска или интернационална верига. Входът е свободен, а генерален спонсор е световният лидер сред агенциите за недвижими имоти RE/MAX. Над 60 компании ще представят възможностите си за започване на собствен бизнес, сред които Subway, „Еврофутбол”, Internetreklama.bg, „Моят Магазин”, „Дон домат”, „Мания”, „Рефан”, „Кен”, „Т-пост” и други.

Събитието е част от Световната седмица на предприемачеството, която се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Официален домакин на проявата е младежката организация „Джуниър Ачийвмънт България”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    1 4 Отговор
    Никакъв бизнес не може да се започне с 30000лв.Защо плакнат на хората очите?
  • 2 shtr

    0 4 Отговор
    Mnogo si prav!
  • 3 Само ЦСКА

    5 0 Отговор
    Аз започнах с търговийка и 30000лв през 94г. (На онези пари това бяха около 2000марки, ако не ме лъже паметта). Предимството беше че пазара беше гладен, неразвит, а конкуренция почти нямаше. Ех времена!
  • 4 bulgarka

    3 2 Отговор
    алооооооооооооо в БГ сме,,бизнес не се прави с бедни хора,,а и софия не е България.на 20 км от големият град не се издържа бре хора.
  • 5 тони

    3 0 Отговор
    to na ogranicheni i zagubeni hora i 100 000 sa malko
  • 6 ragatzu

    5 1 Отговор
    То логично че хора като вас не могат да започнат бизнес като висят по цял ден и "постват" злобни и постни коментари по форуми и сайтове. Аз мисля че с 30 000лв можеш да започнеш бизнес и ако си умен, прецизен и трезво мислеш човек, и с малко късмет естествено. Можеш да се развиеш и да не бъдеш зависим от някой частник който не му пука за теб и гледа само да взима максимума от теб и да ти дава минимума.

    Коментиран от #7

  • 7 Дядо поп

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "ragatzu":

    Хайде ти развивай бизнес а ние ще си лежим под кестена на сянка и ще си пием блага ракия.Абе будала знаеш ли колко по умни от теб започнаха бизнес и то с много пари и останаха накрая дори без жилища.

    Коментиран от #16

  • 8 Петър

    8 2 Отговор
    С колкото и пари да започнеш, винаги Държавата ще те спъва с тежката си бюрокрация, с таксите си и с корумпираните служители, които няма да ти разрешат да правиш нищо без нужната хартия.

    Коментиран от #15

  • 9 --------

    5 2 Отговор
    У нас бизнес се прави с много пари,за да фалираш по-бавно от другите..
  • 10 луди

    2 2 Отговор
    С 30к за какъв бизнес говорим, сергия на Илянци ли?????Един бус да купиш поне 10к, или по еконта ще изпращаш стоката. Тия защо заблуждават народа??? А даа, всеки втори в БГ е IT специалист или финансов консултант и ще консултира тия с 30к каде да си набутат парите взети на кредит.
  • 11 Грую

    2 2 Отговор
    Услугите на кого ще ги продаваш? От услугите се печели когато всичко друго е наред има достатъчно ефективно производство на стоки с добро качество и ниска себестойност, която да може да носи в себе си по-голям фонд работна заплата и в условията на глобалния пазар да си конкурентен навсякъде, да можеш да произвеждаш достатъчно големи копличества и да стоиш стабилно на пазара. И след като изчетохте тази финансово-икономическа мечта, защото това е иделаният вариант, който практически не съществува, можете да сте сигурни обаче , че именно това е основата на печалбата на услугата. Ако тази мечта я няма услугата ще я продавате на себе си само, но от това не се печели.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Симеон Димитров

    6 0 Отговор
    Ами чета тука в сайта как всякакви плачковци пишат как хората на 20 км. От София не можели да се издържат. Ми като галсувахте на времето за СДС и събирахте по един милион човека на митинги финансирани щедро от Сорос , не помислихте ли какво ще се случи със страната ако се изпълни т.н. „програма на СДС“. По тази програма всичко създадено за 55 години от 4 поколения българи трябва ще да бъде унищожено. Сиреч разграбено по най вулгарен начин. И докато вие скачахте по площадите цели родове СДСари станаха мулти милиардери ограбвайки труда на вашите родители. Помните ли сега : Костов, Бакърждиев, Лулджев, Божков, Савов, Лучников, Софиянски, Димитров и цялата СДСарска сган около тях. Естествено ограбеното трябваше да бъде озаконено. За целта трябваше да бъде намерен виновник и комунистите бяха просто удобния „грешник“. Само че комунистите 50 години строиха предприятия и създаваха чрез клоновете на тези предприятия поминък в села и паланки.Окрупниха селското стопанство и го направиха 5то по сила в Европа. СДСарските 3 членки разбиха по закона Лучников-Савов цялата тогавашна система на ТКЗС и АПК, като остатък от комунизма и върнаха селското стопанство с 200 години назад. Сега в селата няма ТКЗС и АПК. Просто няма нищо. Защото когато върщаха земята и животните се оказа че по голямата част от собствениците от поколения живеят в града и от земеделие или животновъдство хал хабер нямат. Цели стада племенни животни купувани за милиони и милиони долари бяха изклани за
  • 14 Факт

    3 0 Отговор
    Може да се започне бизнес и с 500 лв после още 500 после с още 200 и т.н. стига да си кадърен и знаещ. За тези които пишат, че не може съжалавам но вие сте от губещите и не знаещите и без занаят. Никой не е казал за бизнес от милиони а за бизнес които да можеш да подържаш и да ти е достатъчно за твоите нужди. Бизнес с много пари от първия път ако не знаеш какво да правиш си на фалит а с малко пари и с парите които си изкарал го развиваш лично аз съм стигнал до 6 минимални средни заплати печалба.За всички не вярващи ще кажа само работете тогава за шефовите си.
  • 15 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Заблуждаваш се човек
  • 16 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дядо поп":

    Дядо попе дядо попе ти си бодалата, тези хора с многото пари дето пишеш са имали пари но не са били умни както мислиш. Може да имаш много пари но като не знаеш как да ги завъртиш много ясно, че ще ги изгубиш! И милиярди да имаш глупавия си остава глупав и ще остане без един лев!